Skip to main content

HΠΑ: Ο πληθωρισμός ανεβαίνει, οι πωλήσεις υποχωρούν

Πτώση παρουσίασαν το Φεβρουάριο, για τρίτο διαδοχικό μήνα, οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ, γεγονός που σημαδοτοτεί επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης τους πρώτους μήνες του έτους. Τον ίδιο μήνα οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν αισθητά, ειδικά στο μέτωπο υπηρεσιών, όπως η ιατρική φροντίδα, η εστίαση και φιλοξενία και τα αεροπορικά ταξίδια. 

 Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν πτώση 0,1% σε μηνιαία βάση. Ήταν η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2012, που κινούνται πτωτικά επί τρεις συναπτούς μήνες. Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, προβλέπαν αύξηση 0,3%. Σε ετήσια βάση πάντως ήταν αυξημένες. 

Τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες καλύπτουν τα 2/3 της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας. Με βάση την πορεία τους οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι η αμερικανική οικονομία έχει κατεβάσει ταχύτητα, παρουσιάζοντας ρυθμούς ανάπτυξης 2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ύστερα από 2,5% το τέταρτο. 

Την ίδια ώρα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητοι κλάδοι τροφίμων και ενέργειας, ανήλθε το Φεβρουάριο στο 2,7% από 2,5% τον Ιανουάριο. Εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει επιτάχυνση και του δείκτη τιμών καταναλωτή, ίσως και πάνω από το στόχο του 2% της ΕΚΤ. 

naftemporiki.gr