Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την εκπνοή των σειρών Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο κυρίως και αρνητικό σε μικρά διαστήματα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 6,09 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 2,57 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:36 και ήταν οι 1837,75 μονάδες. Το ανώτερο, οι 1875,14, εμφανίστηκε στις 14:36. Το κλείσιμο στις 1855,35 από 1852,78 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,14% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,369 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μαρτίου με 415 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 1872,00 μονάδες και κατώτερο τις 1830,00 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1853,50 από 1853,00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5063 από 5040 τα ανοικτά συμβόλαια. Στη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 27 συμβόλαια με τιμή κλεισίματος στις 1865,00 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 9 από 4.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 110 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1825 ως τις 1925 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1875 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 52 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1725 μονάδες. λήξης Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 10.863 για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 5045, της ΠΕΙΡ με 4984 συμβόλαια λήξης Μαρτίου και 1321 για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΥΡΩΒ με 3461, της ΜΙΓ ήταν 1603, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ 961, και της ΔΕΗ με 769 συμβόλαια για την σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 3600 συμβόλαια για την ΤΕΝΕΡΓ, στα 2000 για ΕΧΑΕ, στα 2000 για ΔΕΗ, στα 1000 για τον ΟΠΑΠ και στα 600 για ΣΕΝΕΡ.
Σαν θετικό μήνυμα από τις ασιατικές αγορές θεωρείται η ανατροπή της καθόδου που επικράτησε αρχικά με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μετά τις 7:30 δική μας ώρα κέρδη οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες. Με εντυπωσιακή στόχευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά και με άσκηση σταθερών πιέσεων σε συγκεκριμένα blue chip η αγορά ης Αθήνας πέτυχε κάτι που συνήθως της στοιχίζει την επόμενη αν συνεχιστούν οι πιέσεις στις ξένες αγορές. Κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα εμφανίζοντας οριακά έστω κέρδη +0,07%, εν μέσω πτώσης στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια της Δύσης. Οι εγχώριοι αναλυτές προτρέπουν σε εστίαση του ενδιαφέροντος στις μετοχές εταιριών που θα ανακοινώσουν ή ανακοίνωσαν πρόσφατα αποτελέσματα.
Η Merit Sec. υπενθύμισε: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει οριακά ανοδική, ωστόσο θα χρειαστεί μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών και καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές για να συνεχιστεί. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 778 (ΚΜΟ 20) και 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 800 και 810 μονάδες. Η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων του ΟΛΠ, των ΕΛΠΕ και του ΟΤΕ, είναι τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας. Η ανακοίνωση των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών Αγαθών στις ΗΠΑ την Τετάρτη, των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας την Πέμπτη και του προσωπικού εισοδήματος την Παρασκευή, είναι τα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα της εβδομάδας”.
Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασε αναλυτικά: Η ζημιά της ΤΕΝΕΡΓ στο Τέξας επηρέασε τον Όμιλο, με την προσφορά να απορροφάται σε χαμηλότερα επίπεδα, σηκώνοντας σημαντικό τον όγκο συναλλαγών τους. Η ΔΕΗ κινείται χωρίς να βλέπει Αγορά, μιας και μπροστά της έχει νέα που μπορεί να κάνουν την διαφορά. Ο Όμιλος Viohalco “ξύπνησε” αυξάνοντας όγκους συναλλαγών, με την Cenergy να ηγείται της ανοδικής κίνησης. Είναι δεδομένο ότι ο Όμιλος αργά, ή γρήγορα θα μπει στο στόχαστρο Ξένων Θεσμικών, μιας και οι επιχειρηματικές του κινήσεις αναγκαστικά θα τους προσεγγίσουν. Από την άλλη ο ΟΤΕ συνεχίζει να είναι αδύναμος περιμένοντας αποτελέσματα, ενώ ο Τραπεζικός συνεχίζει να ταλανίζεται, με την μελλοντική Α.Μ.Κ. της Πειραιώς, να έχει επηρεάσει τους μεσοπρόθεσμους.
Οι αγαπημένοι κλάδοι συνεχίζουν να είναι οι ίδιοι και σε κάθε διόρθωση ανά κλάδο σίγουρα θα υπάρχουν Επενδυτές με ζήτηση, που θέλουν να πάρουν θέση. Μέχρι στιγμής η Ενέργεια έχει κερδίσει το Επενδυτικό Κοινό, χαρίζοντας μεγάλες αποδόσεις, με την ΔΕΗ να είναι αυτή που έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα που της επιτρέπουν να κάνει στην διαφορά στο μέλλον, ειδικά στον κλάδο των ΑΠΕ. Πληροφορική, Βιομηχανία και Κατασκευές ακολουθούν κατά πόδας, με την πρώτη να έχει κάνει μία σημαντική διόρθωση το τελευταίο διάστημα.
Μπορεί η Αγορά να μοιάζει προβληματισμένη, αλλά πολλές φορές αυτό δίνει το δικαίωμα στους Επενδυτές να κάνουν “stock picking” και αναπροσαρμογή στα χαρτοφυλάκιά τους. Είναι λογικό, μετά από μία μεγάλη κίνηση, να υπάρχει ένα σημαντικά μεγάλο διάστημα που η Αγορά χρειάζεται “χώνεμα” τιμών, πριν μας δείξει την συνέχεια.
Ήδη διανύουμε τον 3ο μήνα συσσώρευσης, μετά την τελευταία μεγάλη άνοδο, ενώ μετά την λύση της, το πιο πιθανό είναι να δούμε μία κίνηση προς τις 1000 μονάδες. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να κοιτάμε τις επενδυτικές μας επιλογές, μιας και έχει αποδειχτεί ότι σε βάθος χρόνου ο ΓΔ δεν έχει σημασία. Η Αγορά συνεχίζει να αντιμετωπίζει ακόμα μία προβληματική και περίεργη χρονιά, με την διαφορά ότι πλέον έχει τελείως άλλα “πολεμοφόδια”, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και προβλήματα της πανδημίας.
Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι υπάρχουν εν δυνάμει επενδυτικές κινήσεις στην πραγματική Οικονομία, με αρκετούς Ξένους Επενδυτές να μας έχουν βάλει στο στόχαστρο. Ίσως είναι η πρώτη φορά που η εικόνα στην πραγματική Οικονομία να φαίνεται καλύτερη από το Χρηματιστήριο, ή τουλάχιστον από την εικόνα του ΓΔ που ταλανίζεται από τον προβληματικό Τραπεζικό κλάδο.
Οι υψηλές αποτιμήσεις των Ξένων Αγορών μπορεί να προβληματίζουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάζονται οι στρατηγικές και οι επιλογές μας από αυτό. Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θετική ένδειξη το σημερινό κλείσιμο πάνω από το 1861, με το 1836 να γίνεται κοντινή στήριξη, ενώ για τον ΔΤΡ το 450 γίνεται κοντινή στήριξη, με το 470 – 475 επόμενο επίπεδο αντίστασης.