Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανοίξει αύριο τον δρόμο για πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον 10 χωρών για υπερβολικά δημόσια ελλείμματα, καθώς θα δημοσιεύσει τις εκθέσεις για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν στη «Ναυτεμπορική» ότι οι Βρυξέλλες θα δείξουν «κίτρινη κάρτα» περίπου σε 10 χώρες που υπερέβησαν το όριο του 3% του δημόσιου ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ, το οποίο καθορίστηκε από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ανάμεσα στις χώρες εναντίον των οποίων θα κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες είναι η Ιταλία με έλλειμα στο 7,4% του ΑΕΠ, η Ουγγαρία (6,7%, η Ρουμανία (6,6%), η Γαλλία (5,5%), η Πολωνία (5,1%), η Σλοβακία και η Μάλτα (4,9%) και το Βέλγιο (4,4%), όπως αναφέρει ο οικονομολόγος Αντρέας Εσλ, ειδικός από το Ινστιτούτο Jacques Delors. Τρεις άλλες χώρες βρίσκονται σε μια γκρίζα περιοχή, με έλλειμμα λίγο πάνω από το 3%. «Η Ισπανία και η Τσεχική Δημοκρατία ξεπέρασαν το 3% το 2023, αλλά σχεδιάζουν να επανέλθουν σε τροχιά φέτος. Η Εσθονία έχει επίσης υπερβεί το 3%, αλλά το δημόσιο χρέος της στο 20% περίπου του ΑΕΠ είναι χαμηλό και πολύ κάτω από το όριο του 60% του ΑΕΠ που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας»
Η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει εδώ και αρκετούς μήνες ότι θα κινήσει διαδικασίες φέτος κατά των χωρών που παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, που μεταρρυθμίστηκαν και ενεργοποιήθηκαν εκ νέου φέτος, μετά την αναστολή τους το 2020 ,λόγω της οικονομικής κρίσης που συνδέεται με τον Covid και στη συνέχεια τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κυρώσεις που δεν εφαρμόζονται
Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει καταρχήν οικονομικές κυρώσεις 0,1% του ΑΕΠ ετησίως για τις χώρες που δεν εφαρμόζουν τις επιβληθείσες διορθώσεις για τη μείωση των ελλειμμάτων τους. Στην πραγματικότητα βέβαια, μέχρι τώρα αυτές οι κυρώσεις δεν εφαρμόστηκαν ποτέ για να μην πλήξουν περαιτέρω τις χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η διόρθωση θα είναι δύσκολη σε ένα πλαίσιο χαμηλής ανάπτυξης και γεωπολιτικών εντάσεων.
Η Επιτροπή θα αποφασίσει με βάση τα στοιχεία για το 2023, αλλά θα λάβει επίσης υπόψη τις αναμενόμενες εξελίξεις για το 2024 και τα επόμενα χρόνια
Ανησυχία για την πολιτική κρίση στη Γαλλία
Η περίπτωση της Γαλλίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική: Στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης, η Γαλλία βρίσκεται σε πολιτική κρίση μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης που αποφάσισε ο Εμανουέλ Μακρόν και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση», αλλά και το κεντρο-αριστερό Λαϊκό Μέτωπο, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, σχεδιάζουν να ανοίξουν διάπλατα τη στρόφιγγα των δαπανών αλλά και να αντιστρέψουν τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας που προτείνουν οι Βρυξέλλες.
«Το δημόσιο έλλειμμα στη Γαλλία σκαρφάλωσε στο 5,5% του ΑΕΠ το 2023, ή 15,8 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει (4,9%). Κάτι που οδήγησε ήδη σε ματαίωση δαπανών, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2024.