Ασυγκράτητη και με ισχυρή ανοσία απέναντι σε διαφαινόμενες διορθώσεις η χρηματιστηριακή αγορά, έχει επιστρέψει φέτος 13 χρόνια πίσω.
Πιθανότατα να μην καταφέρει να καλύψει την περσινή ετήσια απόδοση (+39,08%), αλλά το Χρηματιστήριο βάζει ισχυρή υποψηφιότητα να πετύχει την 4η σερί ανοδική χρονιά 2021: +10,42%, 2022: +4,08%, 2023: +39,08%.
Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο ανοδικό σερί στα 22 χρόνια (2002-2024) του ευρώ έχει καταγραφεί μία συνεχή πενταετία 2003: +29,46%, 2004: +23,08%, 2005: +31,50%, 2006: +19,93%, 2007: +17,86%.
Σχεδόν 175 εκατ. ευρώ εισέρχονταν σε κάθε συνεδρίαση από τις 86 που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα από το ξεκίνημα της χρονιάς στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, που έφθασε τα 102,882 δισ., επίπεδα που είχε συναντήσει τελευταία φορά η αγορά τον Οκτώβριο του 2009.
Πολύ και γρήγορο χρήμα
Ο βασικός καταλύτης που κάνει φέτος τη διαφορά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι το «πολύ και γρήγορο χρήμα» που διακινείται στην πιο ρηχή χρηματιστηριακή αγορά της Ευρωζώνης από ξένα, αλλά και εγχώρια χαρτοφυλάκια.
Η αγορά βρίσκεται στο μεταίχμιο, καθώς είναι τοποθετημένα κεφάλαια με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ως αναδυόμενη και παράλληλα έχουν κάνει απόβαση και τα επενδυτικά σχήματα που ακολουθούν τις ώριμες αγορές αφού σε 12 μήνες από σήμερα η Αθήνα -όπως εκτιμάται- θα ανεβεί κατηγορία στις ανεπτυγμένες αγορές.
Το «πολύ και γρήγορο χρήμα» τοποθετείται άμεσα και ταυτόχρονα εξέρχεται για την καταγραφή βραχυπρόθεσμων κερδών, ανεξάρτητα από τα κέρδη των εταιρειών, τα μερίσματα που θα πληρωθούν σε τρεις μήνες ή αν έχουν πληρωθεί τιμήματα ρεκόρ σε εξαγορές και επιχειρηματικές συμφωνίες. Έτσι και αλλιώς, η διάσταση των θεμελιωδών σε μια αγορά ψυχολογίας δεν παίζει και πολύ ρόλο, πόσο μάλλον σε ευκαιριακούς επενδυτές με σύντομα διαστήματα τοποθετήσεων.
Η διπλή όψη
Η παρατεταμένη άνοδος συντηρεί το θετικό κλίμα στην αγορά και τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη ενισχύουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Παράλληλα, όμως, γίνονται δέλεαρ για ρευστοποιήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πιέσεις και να «φρενάρουν» την αγορά. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή και όσο συνεχίζεται η άνοδος, αυξάνεται η πιθανότητα μιας μεγάλης διόρθωσης.
Απνευστί
Όπως επισημαίνουν, μετά την υπέρβαση των 1.475 μονάδων ο γενικός δείκτης μπορεί να «περιπλανηθεί» λίγο υψηλότερα, δημιουργώντας βάση-αφετηρία για νέα ανοδική κίνηση. Το πεδίο είναι ανοιχτό, με ορίζοντα τις 1.650-1.700 μονάδες, αλλά η απόσταση αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί «απνευστί», χωρίς μικροδιορθώσεις ή μια μεγάλη διόρθωση.
Καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος και προσδοκιών τα εταιρικά αποτελέσματα 2024 και ειδικότερα του α’ φετινού τριμήνου, οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις και η «βροχή» των επιχειρηματικών συμφωνιών που αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη σε πολλούς κλάδους.
Στο κλίμα αυτό συμβάλλουν και οι εκθέσεις-αναλύσεις διεθνών οίκων, που διατυπώνουν θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αισιόδοξες προβλέψεις για τις μελλοντικές επιδόσεις των επιχειρήσεων του Χρηματιστηρίου. Στο επίκεντρο της προσοχής και του αγοραστικού ενδιαφέροντος οι μετοχές των τραπεζών και των κλάδων ενέργειας και πληροφορικής, που εκτιμάται ότι θα αποσπάσουν τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης