Στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία κινήθηκε ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στη Βιοµηχανία το Φεβρουάριο, όπως προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα του ΙΟΒΕ. Η εξέλιξη αντανακλά τη συνολική βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και τις καλύτερες συνθήκες χρηµατοδότησης µέσω οµολογιακών δανείων σε σηµαντικές επιχειρήσεις, αλλά και το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, που στηρίζει τις εξαγωγές.
Με τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων να έχουν καταγράψει αύξηση της τάξης του 9,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεµβρίου του 2017, o ∆είκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών στη Βιοµηχανία σκαρφάλωσε το Φεβρουάριο στις 103,1 μονάδες από 98,5 μήνες τον Ιανουάριο και έναντι 91,8 μονάδων ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από τον Σεπτέµβριο του 2007.
Από τις µεταβολές που καταγράφονται στις βασικές µεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξοµαλύνονται, ενώ ανοδικά κινούνται και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες. Από την άλλη πλευρά, το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα κλιµακώνεται ελαφρώς.
Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 µήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαµορφώνεται υψηλότερα, στις +26 (από +18) µονάδες, µε το 32% (από 26%) των επιχειρήσεων να προβλέπει εκ νέου άνοδο της παραγωγής του το επόµενο τρίµηνο.
Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς µήνες επίσης ενισχύονται (στις +26 από +18 µον. το ισοζύγιο), µε το 34% (από 27%) των επιχειρήσεων να αναµένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστηµα και ένα 8-9% εκ νέου µείωσή τους. Ο δείκτης εκτιµήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις διαµορφώνεται στις +9 (από +7) µονάδες, γεγονός που υποδηλώνει µια διατήρηση του κύκλου εργασιών σε ικανοποιητική τροχιά για αρκετές επιχειρήσεις της βιοµηχανίας.
Η απασχόληση
Ωστόσο, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για την παραγωγή και τις πωλήσεις, ο θετικός δείκτης των +5 µονάδων στις προβλέψεις για την απασχόληση σχεδόν εξανεµίζεται, χάνοντας 4 µονάδες, µε το ποσοστό των επιχειρήσεων το οποίο προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίµηνο να κινείται στο 9%, έναντι ενός 8% που αναµένει µείωσή της.
Πάντως πάνω από το 80% των επιχειρήσεων αναµένει σταθερότητα στην απασχόληση, καθώς οι αυξηµένες ανάγκες παραγωγής οδήγησαν το προηγούµενο διάστηµα σε κάποιες προσλήψεις, οι οποίες και εµπεδώνονται αυτήν την περίοδο.
naftemporiki.gr