Skip to main content

Η Νορβηγία, το πετρέλαιο και η φάρσα

Όταν την Παρσκευή ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας έκανε δεκτή την εισήγηση της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με την οποία το κρατικό επενδυτικό ταμείο θα πρέπει να απαλλαγεί από τις πετρελαϊκές μετοχές, όλοι έκαναν λόγο για μία απόφαση- σταθμό.

Το ταμείο του 1 τρισ. είναι μέτοχος στις μεγαλύτερες πετρελαιοβιομηχανίες της Δύσης, οπότε η απόφαση έφερε όχι μόνο έντονο συμβολικό χαρακτήρα για τη μετάβαση προς μία νέα ενεργειακή εποχή, αλλά και θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά. Για αυτό και οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών πετρελαϊκών βρέθηκαν υπό ισχυρή πίεση. Τελικά τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. 

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας εξήγησε αργότερα πως η απόφαση δεν αφορά το σύνολο των τοποθετήσεών του σε 341 πετρελαϊκές μετοχές αξίας 37 δισ. δολαρίων, αλλά μόνο σε 134 μετοχές αξίας περίπου 8 δισ. δολαρίων. Και τούτο γιατί το Όσλο αποφάσισε να εξαιρέσει όχι μόνο το μερίδιό του στην κρατικά ελεγχόμενη Equinor (πρώην Statoil), αλλά και τα μερίδια σε ακόμη δύο πετρελαϊκούς κολοσσούς της Ευρώπης, τις Royal Dutch Shell και της BP- με την αιτιολογία ότι επενδύουν και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η αξία των μεριδίων του νορβηγικού ταμείου στις Shell και BP υπερβαίνει την συνολική αξία των 134 μετοχών, που θα πωληθούν. Στην προς πώληση λίστα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα μερίδια σε Tullow Oil, Premier Oil, Soco International, Ophir Energy και Nostrum Oil & Gas.

Η εξέλιξη προκάλεσε ανακούφιση στον πετρελαϊκό κλάδο, αλλά έντονη κριτική από ακτιβιστές και σχόλια, όπως αυτό αρθογράφου του Bloomberg ότι η αποεπένδυση της Νορβηγίας από το πετρέλαιο «εξελίχθηκε σε φάρσα». 

naftemporiki.gr