Skip to main content

ΔΝΤ: Ασφαλιστικό και εργασιακά στο μικροσκόπιο

Για σημαντική πρόοδο στις διαβουλεύσεις για μία ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων, αναφορικά με την περίοδο μετά από τη λήξη του προγράμματος, καθώς και για μία σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι συζητήσεις «για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα μπορούσε να υποστηριχθεί από το Ταμείο» θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Σημειώνεται πως, νωρίτερα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) σε κοινή τους ανακοίνωση στάθηκαν επίσης στη σημαντική πρόοδο στα δημοσιονομικά, συμπληρώνοντας ότι οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα εν όψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, με στόχο να υπάρξει γρήγορα μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Τζέρι Ράις: Παραμένουν οι διαφορές σε σημαντικούς τομείς

Για διαφορές που παραμένουν σε πολύ σημαντικούς τομείς, παρά την πρόοδο σε άλλα σημαντικά θέματα, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, εκτιμώντας ότι «είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία», σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όπως επεσήμανε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, «έχει σημειωθεί πρόοδος σε κάποιες σημαντικές περιοχές και την καλωσορίζουμε. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν σε σημαντικούς τομείς».

Ο κ. Ράις δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τους τομείς στους οποίους αναφέρεται και συμπλήρωσε ότι ακόμη απαιτείται πολλή δουλεία.

Ερωτηθείς για το εάν μιλάει για το staff level agreement ή το συνολικό πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε πως αναφέρεται στις εν εξελίξει συζητήσεις.

Σχολιάζοντας τη δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επεσήμανε ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο και πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να μειωθεί τόσο σε όρους εξυπηρέτησης του όσο και συνολικά ως μέγεθος, ο κ. Ράις είπε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επέλθει ελάφρυνση του χρέους και πως το ΔΝΤ δεν ζητεί «κούρεμα».

naftemporiki.gr