Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Κλίμα αισιοδοξίας για επικείμενη συμφωνία, που θα επιτρέψει την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος επικρατούσε χθες στις Βρυξέλλες, ενώ λόγο για επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα έκανε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, εμμένοντας ωστόσο στους στόχους αλλά και στα μέτρα που θεωρεί το Ταμείο ότι πρέπει να ληφθούν.
Είναι προφανές ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν ενταθεί οι διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών, αλλά και των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Ελλάδα, ενώ όλες οι πληροφορίες και οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι έγινε πρόοδος στον μυστικό δείπνο των Βρυξελλών. Χθες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωνε «αισιόδοξος» για επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες μέρες. «Είμαι αισιόδοξος, προχωρούμε, το αν επιτευχθεί συμφωνία λίγο πριν ή λίγο μετά το Εurogroup της 7ης Μαρτίου δεν το γνωρίζω» ανέφερε ο αξιωματούχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, την απόφαση για επιστροφή θα την ανακοινώσουν οι ίδιοι οι θεσμοί, ενώ στο Εurogroup της Δευτέρας θα γίνει συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, στην οποία το ΔΝΤ θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής του γραφείου του οργανισμού για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν.
Σχετικά με τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αυτό συμβαίνει, προσθέτοντας όμως ότι το θέμα έχει διογκωθεί από έξω και πως σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα με ενιαία θέση. Μάλιστα, είπε ότι δεν είναι χρήσιμο και παραγωγικό να συζητάμε ποιος διαφωνεί με ποιον, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς.
Για το δημοσιονομικό κενό που αποτελεί και την εστία των διαφωνιών μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης είπε ότι υπάρχει ένας στόχος για το 2018 και αυτός συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015 και αποτελεί τη βάση του μνημονίου. Από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και επιλογές ως προς το πώς θα επιτευχθεί, αλλά ο στόχος δεν αλλάζει, ενώ υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας το 2015 από τη Εurostat τις επόμενες βδομάδες θα διευκολύνει τους υπολογισμούς για την τριετία 2016-2018.
Μεταρρυθμίσεις χωρίς καθυστερήσεις
O αξιωματούχος της Ευρωζώνης ήταν αρκετά σαφής και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος, επισημαίνοντας στην ερώτηση που του τέθηκε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να καθυστερήσει την υλοποίηση του προγράμματος. Αντίθετα, όπως είπε, θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη, αφού εκτός των άλλων θα καθυστερούσε και τις εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου. H μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να καθυστερήσει επειδή έρχονται πρόσφυγες στη Λέσβο, ανέφερε.
Πάντως, αναγνώρισε ότι η προσφυγική κρίση θα έχει δημοσιονομικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις στην Ελλάδα και αυτός είναι και ένας λόγος που όλοι θέλουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, κατέληξε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Εν τω μεταξύ, κλίμα αισιοδοξίας υπήρχε χθες και στους κόλπους της Κομισιόν, όπου μιλούσαν για πρόοδο προς την κατεύθυνση της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών τις επόμενες μέρες.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα αποτελέσματα των συζητήσεων που γίνονται τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό των θεσμών για τον καθορισμό ενιαίας θέσης, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανικα Μπράιντχαρντ απάντησε ότι αυτό που γνωρίζει είναι πως γίνονται διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα μεταξύ των θεσμών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα και οι συζητήσεις αυτές σημειώνουν πρόοδο.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες έχει αναδειχθεί -και μάλιστα για πρώτη φορά δημόσια- μια διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ σχετικά με το εύρος των δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνται στην Ελλάδα για φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια, με τον διεθνή οργανισμό να κρατάει σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας.
ΔΝΤ: Χρειάζονται μέτρα 4-5% του ΑΕΠ
«Σημαντική πρόοδο» στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις βλέπει το ΔΝΤ και δεν ζητεί νέους, αυστηρότερους στόχους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο κ. Ράις ανέφερε πως «oι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία και δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο σε ό,τι αφορά στους συμφωνημένους στόχους, πέρα δηλ. από αυτά που αποφασίσαμε πέρυσι το καλοκαίρι». Ανέφερε ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα γίνει σύντομα, λέγοντας πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί μετά το Eurogroup της Δευτέρας. «Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Δηλαδή, το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Ράις είναι πως το ΔΝΤ εμμένει στους στόχους του καλοκαιριού, δηλαδή για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το έτος 2018, αλλά θεωρεί πως για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζονται μέτρα 4-5% του ΑΕΠ, όπως έγραψε στο πρόσφατο άρθρο του ο Πολ Τόμσεν. Εάν ληφθούν λιγότερα μέτρα από την ελληνική πλευρά, θα πρέπει τη διαφορά να την καλύψουν οι Ευρωπαίοι εταίροι με την απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας.
Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε επίσης πως υπήρξε χθες συνάντηση στις Βρυξέλλες για να αξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαίωσε μάλιστα και την παρουσία του Πόλ Τόμσεν σε αυτήν. «Σημειώθηκε καλή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές» είπε. Το Ταμείο επιμένει στην εκτίμησή του ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα της τάξης του 4% έως 5% του ελληνικού ΑΕΠ, έτσι ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018.
Μικρή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις
Μικρή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, αποφεύγοντας παράλληλα να προσδιορίσει τον χρόνο επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, βάζοντας έτσι φρένο στις προσδοκίες για σύντομη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
«Η Ελλάδα σημείωσε μικρή πρόοδο τον προηγούμενο μήνα στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στις απαραίτητες περικοπές» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι ελληνικές συντάξεις έχουν κοπεί αρκετά. Το ερώτημα είναι πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν. Οι ιδιωτικοποιήσεις και τα τεράστια χρέη της χώρας είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν».
«H Αθήνα καταβάλλει προσπάθειες»
Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει και το Βερολίνο, εντούτοις, υιοθετεί πιο επιεική στάση απέναντι στην ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», που επικαλείται κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, μπορεί η Αθήνα να έχει καθυστερήσει με τις μεταρρυθμίσεις, εντούτοις καταβάλλει προσπάθειες για την υλοποίησή τους και αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί.
Οπως μεταδίδει η DW, η Γερμανία αποτελεί τη χώρα που προσφέρει τη μεγαλύτερη πολιτική στήριξη στην Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, γεγονός που αφήνει ελπίδες για χαλάρωση των όρων του τρίτου προγράμματος οικονομικής βοήθειας. Επισήμως η γερμανική πλευρά απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι η προσφυγική κρίση δεν θα πρέπει να συνδέεται με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Την ίδια ώρα όμως, το Βερολίνο φροντίζει συχνά να τονίζει τα περιθώρια ευελιξίας του προγράμματος.
Σε δημοσίευμά της, η «Sueddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει σε παραχωρήσεις. Με βάση το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος, η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως τη μείωση των συντάξεων, με ισοδύναμα, «αρκεί στο τέλος να βγαίνουν οι αριθμοί» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Η επιείκεια που επιδεικνύει το Βερολίνο εγκυμονεί τον κίνδυνο οξείας αντιπαράθεσης με το ΔΝΤ, που τηρεί πιο σκληρή στάση και επιμένει στην πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων. Οπως σχολιάζει η DW, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ήδη από τις αρχές του χρόνου προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι σε υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι των Ελλήνων, λόγω της προσφυγικής κρίσης.
«Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί, διότι έως τώρα η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνηθεί» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση στο Λονδίνο. «Γνωρίζω πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης, που συνιστά μείζονα πρόκληση για τη χώρα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να μην χρησιμοποιήσει τη μεταναστευτική κρίση ώστε να μην τηρήσει τα συμφωνηθέντα που προβλέπει η αξιολόγηση» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Διαχωρισμός με το προσφυγικό
Πιο αυστηρός εμφανίζεται ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, διαμηνύοντας χθες ότι δεν θα πρέπει να συνδέεται η προσφυγική κρίση με την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ο κ. Ρούτε υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν οι όροι του προγράμματος. «Θα πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των δύο ζητημάτων(προσφυγικού και οικονομικού προγράμματος» δήλωσε ο κ. Ρούτε.