«Οι ΗΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκονται σε μια τροχιά αντιπαράθεσης με την Κίνα και έτσι ευνοούν οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική» τόνισε ο Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Αφεντούλης Λαγγίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Rush Hour» με τον Τάκη Σπηλιόπουλο στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.
Για τον διάδρομο IMEC
Ο κ. Λαγγίδης, αναφερόμενος στο project IMEC, δηλαδή τον διάδρομο ο οποίος θα συνδέει τον Ινδο-Ειρηνικό, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, σχολίασε πως «το πρότζεκτ αυτό ( IMEC ) εντάσσεται σε αυτό που θα λέγαμε μακροπρόθεσμο, αλλά με δεδομένη την στήριξη από τις ΗΠΑ, βεβαίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης με δεδομένο ότι η Κίνα στην πολιτική που ακολουθεί όχι μόνο μέσα από το Δρομολόγιο του Μεταξιού και σε αυτή την περίπτωση τον θαλάσσιο δρόμο, έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις, με αυτή την έννοια η πρόταση που κατέθεσε και υποστηρίζει βεβαίως η Ινδία, είναι μια πρόταση που τουλάχιστον αυτή την στιγμή έχει τις πολιτικές προοπτικές να αναπτυχθεί».
Ο κ. Λαγγίδης στη συνέχεια ανέφερε πως «Το καλοκαίρι που μας πέρασε οι δύο χώρες ( Ελλάδα – Ινδία ) υπέγραψαν μια συμφωνία που καταλήγει σε μια στρατηγική σχέση, τούτο δεν είναι καινοφανές στις διεθνείς σχέσεις, αλλά σημαίνει ότι και οι δύο χώρες έχουν έντονο ενδιαφέρον, που δεν αγγίζει απλά και μόνο τις οικονομικές σχέσεις, μια στρατηγική σχέση έχει και άλλες διαστάσεις και πολιτικές και διπλωματικές και βεβαίως στρατιωτικές ή αν θέλετε καλύτερα διαστάσεις ασφάλειας και αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ινδίας στις συναντήσεις που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό».
Τέλος ο Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου τόνισε πως «Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν απειλές που έχουν μια κοινή συνισταμένη, στην περίπτωση της Ινδίας είναι το Πακιστάν, στην περίπτωση της Ελλάδας είναι κυρίως η Τουρκία και γνωρίζουμε όλοι ότι μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια μια σοβαρή συνεργασία και στον αμυντικό τομέα».