Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Πριν τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τα όποια πρόσθετα μέτρα στήριξης σε κλάδους που πλήττονται λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας. Κι αυτό γιατί είναι η περίοδος που οι επιχειρήσεις θα κληθούν να ανταπεξέλθουν στις πρώτες υποχρεώσεις της χρονιάς όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου του 2021, τυχόν δόσεις του δανείου κ.α.
Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα βασίζονται στα στοιχεία που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο με βάση την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις απώλειες που έχουν υποστεί τομείς όπως η διασκέδαση, η εστίαση και πιθανόν κι άλλοι κλάδοι. Καθοριστικό ρόλο για τις αποφάσεις θα παίξει και το κατά πόσο τα περιοριστικά μέτρα θα επεκταθούν και μετά τις 16 Ιανουαρίου, που ισχύουν έως τώρα. Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, είπε: «Το υπουργείο Οικονομικών θα πράξει ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος….Όταν έχουμε περισσότερα δεδομένα στα τέλη της εβδομάδας, θα αξιολογήσουμε και άλλους κλάδους και ανάλογα θα πράξουμε».
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ψηλά στη λίστα είναι η επέκταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας με την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και σε άλλους κλάδους (το μέτρο ισχύει για τον Ιανουάριο βάσει συγκεκριμένων ΚΑΔ). Στο τραπέζι όμως παραμένει και το ενδεχόμενο αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, χρονική μετάθεση του χρονικού περιθωρίου ένταξης των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων (η προθεσμία λήγει στις 26 Ιανουαρίου) αλλά και μέτρα τόνωσης της ρευστότητας μέσω κοινοτικών προγραμμάτων. Ωστόσο ότι κι αν αποφασιστεί δεν θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων αλλά μόνο όσες αποδεδειγμένα έχουν πληγεί.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη ότι τα νέα μέτρα στήριξης θα είναι «εξαιρετικά στοχευμένα και λελογισμένα», για να συμπληρώσει ότι «αφού μετρήσουμε το φαινόμενο, αφού κλείσει η περίοδος των μέτρων – αν π.χ. μπορέσουμε να άρουμε τα μέτρα στις 16 Ιανουαρίου – όπως είχαμε προαναγγείλει – θα καλύψουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από τα μέτρα αυτό που πρέπει να καλύψουμε».
Το πλέγμα των παρεμβάσεων θα αρχίσει να «ξετυλίγεται» το επόμενο χρονικό διάστημα με στόχο, αν κριθεί αναγκαίο, τη διεύρυνση και την επαύξηση των μέτρων στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Στην περίπτωση που τα περιοριστικά μέτρα δεν διευρυνθούν πέρα από τις 16 Ιανουαρίου και με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης, είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες προσθήκες ή εκ νέου δικαίωμα διόρθωσης για ορισμένους κλάδους δραστηριοτήτων που έχουν υποστεί απώλειες στο τζίρο τους. Εάν επικρατήσει το συγκεκριμένο σενάριο, οι πιθανότητες για άλλα μέτρα είναι εξαιρετικά μικρές.
Εάν όμως τα περιοριστικά μέτρα παραταθούν ή ενταθούν μετά τα μέσα Ιανουαρίου ή επεκταθούν σε άλλους κλάδους, τότε είναι πιθανό :
- Να μεγαλώσει η λίστα των κλάδων που θα χρειαστούν στήριξη όπως οι τουριστικές επιχειρήσεις λόγω ακυρώσεων που μπορεί να έχουν δεχθεί, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μεταφορών.
- Αντίστοιχα μέριμνα θα υπάρξει και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στους συγκεκριμένους κλάδους.
Παράλληλα, ανάλογα πάντα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης και των αποφάσεων που θα ληφθούν, στο τραπέζι παραμένουν και επιπλέον μέτρα όπως :
- η παράταση ή αναβολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που λήγουν στο τέλος του μήνα
- περαιτέρω μείωση του ποσού που θα πρέπει να επιστραφεί από τις επιχειρήσεις που έλαβαν ενίσχυση μέσω των Επιστρεπτέων Προκαταβολών
- εφαρμογή του μέτρου των μειωμένων ενοικίων.
Για περιπτώσεις επιχειρήσεων με πρόβλημα ρευστότητας, θα επιστρατευτούν έκτακτες χρηματοδοτήσεις από προγράμματα ΕΣΠΑ ή ακόμα και διευκολύνσεις αποπληρωμής ταμειακών υποχρεώσεων, δανείων, επιταγών κ.ά.