Skip to main content

Στην τελική ευθεία το πλαίσιο για την α΄ κατοικία

Από την έντυπη έκδοση 

Στην Τράπεζα της Ελλάδος παρέδωσαν χθες οι τράπεζες την έκθεσή τους στην οποία τεκμηριώνουν πως δεν υπάρχει αρνητική συνέπεια για τους ισολογισμούς τους -και συγκεκριμένα για την κεφαλαιακή τους επάρκεια- από το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της α κατοικίας.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι πιθανόν να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή υπό τη μορφή τροπολογίας προκειμένου να ψηφιστεί αύριο Παρασκευή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, τη σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις.

Στόχος, ούτως ή άλλως, ήταν η ψήφιση του νομοσχεδίου να γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας προκειμένου να έχει εκπληρωθεί το τρέχον σημαντικό προαπαιτούμενο πριν από τις 11 Μαρτίου, οπότε και διεξάγεται το Eurogroup.
Όμως ακόμη και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τούτο δεν θα αποτελέσει μείζον θέμα, αφού υπάρχει δυνατότητα απελευθέρωσης των κερδών από τα ANFA στις 5 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει ως προς το μεγαλύτερο τμήμα του περιεχομένου του νομοσχεδίου.

Ένταξη στο νέο πλαίσιο
Ειδικότερα, κανένας υπερήμερος δανειολήπτης που έχει αιτηθεί την προστασία του νόμου Κατσέλη, είτε έχει λάβει δικάσιμο είτε όχι, δεν θα υποχρεωθεί να ενταχθεί στο καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, λένε τραπεζικοί παράγοντες. Οι δανειολήπτες αυτοί είναι περίπου 70.000 και οι μισοί περίπου εκτιμάται πως θα έρθουν στο νέο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να λάβουν την επιδότηση. Των υπολοίπων οι υποθέσεις θα δικαστούν στο διάστημα των δύο έως τριών επόμενων ετών. Το σύνολο των δανείων αυτών κινείται στα 5-6 δισ. ευρώ και δεν αποτελεί πρόβλημα.

Συγχρόνως ρυθμίστηκε το θέμα των περιουσιακών στοιχείων, που ήταν μείζον για τους θεσμούς. Έτσι η ένταξη στο νέο θεσμικό πλαίσιο απαιτεί οι καταθέσεις του υπερήμερου δανειολήπτη να μην ξεπερνούν το 25% της οφειλής και η ακίνητη περιουσία του, εκτός του σπιτιού που αποτελεί πρώτη κατοικία και η οποία προστατεύεται, να είναι ίση με την οφειλή.

Η διαφωνία με τους θεσμούς
Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, εδώ παραμένει ασυμφωνία κυβέρνησης – θεσμών, καθώς οι θεσμοί εξακολουθούν να μην επιθυμούν την ένταξη των δανείων αυτών στο θεσμικό πλαίσιο. Εντούτοις οι τράπεζες μάλλον τάσσονται με το μέρος της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς εξηγούν πως η ένταξη των δανείων αυτών στο νόμο δεν κάνει κάποια διαφορά.
Πρόκειται για επαγγελματικά δάνεια με προσημείωση την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, το σύνολο των οποίων δεν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Εκκαθάριση χαρτοφυλακίου
Γενικώς το θεσμικό πλαίσιο, όπως εκτιμούν οι τράπεζες, θα βοηθήσει στην εκκαθάριση του υπερήμερου στεγαστικού χαρτοφυλακίου, το οποίο ήταν αρκετά άκαμπτο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ως προς τη διαχείρισή του από τις τράπεζες.
Μέσα από το νέο αυτό σχέδιο νόμου οι τράπεζες θα αποκτήσουν την ευχέρεια να τιτλοποιήσουν στεγαστικά, να πουλήσουν στεγαστικά ή και να τα αναδιαρθρώσουν, επιτυγχάνοντας καλύτερα τους στόχους τους. Ας σημειωθεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα στο τέλος του μήνα θα στείλουν νέους στόχους στο SSM για το ύψος των «κόκκινων» δανείων, λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλέψεις για το addendum, δηλαδή τις προβλέψεις για τα νέα «κόκκινα» δάνεια με βάση τις επιταγές της ΕΚΤ.