Skip to main content

Talk of the market: Απειλεί και ο ιός της… φημολογίας

Η κρίση του κορωνοϊού κλιμακώνεται και ο κίνδυνος να βυθιστούν εκ νέου στην ύφεση ορισμένες οικονομίες είναι ορατός για τους οικονομικούς αναλυτές, που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται. Έτσι ερμηνεύουν την κατάρρευση των τιμών στα Χρηματιστήρια. Πέρα από τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνήσεων, που δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο σε περιοχές που η “βιολογική απειλή” είναι πιο έντονη, αναπτύσσεται έντονη κριτική για τους χειρισμούς των κεντρικών τραπεζών, ενόψει και της κίνησης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα – με τους επενδυτές να προεξοφλούν μείωση επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης.

Σε συνέχεια της απόφασης της Fed να μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια κατά 0,5%, που κάθε άλλο παρά ως θετικό σοκ ερμηνεύθηκε, οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες στοιχίζονται αναγκαστικά στην ίδια γραμμή. Όμως τι περιθώρια έχουν σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων; Και ποια είναι τα άλλα εργαλεία που φέρονται να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας, Τράπεζα της Ιαπωνίας κ.ο.κ.; 

Το ισχυρό πλήγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα από την παράλυση γραμμών παραγωγής στην Κίνα θα αρχίσει να καταγράφεται τις επόμενες εβδομάδες με πιο σαφή τρόπο ενώ ο αντίκτυπος σε τραπεζικά δάνεια και ρευστότητα έπεται. Γι’ αυτό και εξετάζονται πιο στοχευμένα μέτρα σε κλάδους της βιομηχανίας και επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από τις έκτακτες συνθήκες.

Στην Ελλάδα, οι μεγάλες εισηγμένες αξιοποιούν ρευστότητα για να στηρίξουν τις μετοχές τους ενώ ο τραπεζικός κλάδος δείχνει ευάλωτοςμε την JP Morgan να αποδίδει εν πολλοίς την πρόσφατη πτώση των τιμών των μετοχών στην κακή ψυχολογία και όχι στις δυνητικές επιπτώσεις από τον Covid – 19. Αισιόδοξος εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche και ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, που τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να φύγουν από την εσωστρέφεια και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία ενώ προέβλεψε ανάπτυξη πάνω από 2%, κοντά στο 2,5%.

Εντωμεταξύ εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης για την αξιοποίηση από περισσότερους δανειολήπτες των κινήτρων ρύθμισης. Με βάση την πρώτη Έκθεση Προόδου που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους οι αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα ανήλθαν σε 2.509 στο τέλος Φεβρουαρίου από 1.368 στα τέλη του 2019 και υπερδιπλασιάστηκαν οι προτάσεις των τραπεζών με διαγραφή οφειλών και κρατική επιδότηση που φτάνει το 50% της δόσης. Συνολικά έχουν ρυθμιστεί δανειακές απαιτήσεις με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας άνω των 19 εκατ. ευρώ.

Διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες που έπληξαν τη μετοχή της η Ελλάκτωρ, με αναλυτική ανακοίνωση και προετοιμάζει τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα για περαιτέρω διευκρινίσεις προς το επενδυτικό κοινό.

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τις Fosun και CVC Partners να πρωταγωνιστούν εμφανίζοντας μεγαλύτερη κινητικότητα στην τελική φάση του διαγωνισμού, όπου είναι παρούσα και η Varde Partners. Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες δύο εβδομάδες, περίοδος αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών.

Πάνω από 200 εκατ. δολ. κατέβαλε στη ΔΕΠΑ η τουρκική Botas. Πρόκειται για το σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων που επιδίκασε το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης στις 10 Ιανουαρίου. Ως αποτέλεσμα, ενισχύεται η αξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας ενόψει της αποκρατικοποίησης της.

Λήξη σήμερα για την πρώτη φάση της περιόδου παροχής συναίνεσης στο σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie από τους ομολογιούχους πιστωτές της. Απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 από τη γενική τους συνέλευση, η οποία εάν δεν επιτευχθεί θα οριστεί επαναληπτική συνέλευση όπου η απαιτούμενη απαρτία είναι στο 1/3 επί του ληξιπρόθεσμου κεφαλαίου των ομολογιούχων.