Skip to main content

Τι προβλέπει η μελέτη για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, η οποία ορίζει ως μέγιστη επιτρεπόμενη για συνολική δόμηση μια επιφάνεια 96 στρεμμάτων σε μια περιοχή παρέμβασης 176 στρεμμάτων, στην καρδιά της πόλης, όπου βρίσκεται σήμερα το εθνικό εκθεσιακό κέντρο.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων οργάνωσης, δόμησης και λειτουργίας της ΔΕΘ, με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, τη βέλτιστη οργάνωση των δραστηριοτήτων της και την περαιτέρω ανάδειξη του διεθνούς ρόλου της.

Η μελέτη προτείνει ο συντελεστής δόμησης να μην υπερβαίνει το 0,6, εξαιρουμένου του Παλέ ντε Σπορ, στο οποίο όμως δεν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα πρόσθετης δόμησης πέραν της ήδη υφιστάμενης. 

Οι χρήσεις που θα προβλεφθούν μπορεί να περιλαμβάνουν: εκθεσιακά κέντρα, συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα (εξαιρουμένων υπεραγορών), εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων, γραφεία, τράπεζες, τουρισμό / αναψυχή (ξενοδοχειακή εγκατάσταση), πολιτιστικά κτήρια, αθλητισμό, κοινόχρηστο πράσινο και χώρους στάθμευσης με συνολική δυναμική άνω των 2.000 θέσεων.

Μητροπολιτικό πάρκο
Σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση δόμησης και κάλυψης των κτηριακών εγκαταστάσεων και την ενδεικτική νέα ανάπτυξη, προκύπτει μείωση της κτηριακής κάλυψης έως και κατά 7%, αυξάνοντας έτσι τον ελεύθερο χώρο για την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου σε ποσοστό άνω του 50%. Σύμφωνα με τους μελετητές, ο χώρος πρασίνου θα αναπτυχθεί σε μια έκταση μεταξύ 60 έως 70 στρεμμάτων, αποτελώντας συνέχεια των ήδη υφιστάμενων χώρων υψηλού πρασίνου νοτιοδυτικά της ΔΕΘ (από τη Λεωφ. Στρατού και μέχρι την παραλία).

Στο master plan, οι τέσσερις μοναδικές κτηριακές εγκαταστάσεις που προτείνεται να διατηρηθούν με τα υφιστάμενα δεδομένα δόμησης είναι το κτήριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ο Πύργος του ΟΤΕ, η πύλη-τόξο και στέγαστρο της πλατείας ΧΑΝΘ που συνολικά λειτουργεί ως τοπόσημο και το Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο Θεσσαλονίκης.

Στις δομήσιμες επιφάνειες περιλαμβάνονται τα κτήρια της Διοίκησης και των περιπτέρων 1 και 2, για τα οποία υπήρξαν αντιδράσεις και το αίτημα να κριθούν διατηρητέα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι προβλέπεται κατεδάφισή τους καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι αντικείμενο της μελέτης. 

Δεν περιλαμβάνεται το μικρό κτήριο-περίπτερο της ESSO PAPPAS, το οποίο προβλέπεται σαφώς ότι πρέπει να διατηρηθεί.

Διαβούλευση
Η δημόσια διαβούλευση θα κρατήσει έναν μήνα, ενώ το Προεδρικό Διάταγμα εκτιμάται ότι μπορεί να εκδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020, προκειμένου να ακολουθήσει ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Μέχρι το 2021 θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης, η οποία, βάσει του τελευταίου business plan της εταιρείας, είχε αποτιμηθεί μεταξύ 100-120 εκατ. ευρώ. Στόχος πάντως είναι από το 2022-2023 να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, προκειμένου να είναι έτοιμο το νέο εκθεσιακό κέντρο το 2026 (100 χρόνια από την πρώτη ΔΕΘ).