Καθώς καθημερινά διαπιστώνεται η διάθεση των επενδυτών στην Αθήνα να συντονίζονται με την ατμόσφαιρα των διεθνών, αξίζει να αναφέρουμε πως δραστικές αλλαγές στην αντίληψη των πραγμάτων από τους θεσμικούς επενδυτές αποτύπωσαν οι μεταβολές των βασικών δεικτών στην Ασία και σήμερα. Οι κινεζικές μετοχές αυξήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης μετά τις εβδομαδιαίες διακοπές λόγω σεληνιακού έτους, εν μέσω ανανεωμένης αισιοδοξίας για επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά άλλες ασιατικές αγορές επλήγησαν από την ενθυλάκωση κερδών.
Οι ισχυρές λιανικές πωλήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνδυασμό με νέες ενδείξεις ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τη στάση της και μια συνεχιζόμενη ώθηση για περαιτέρω τόνωση των ΗΠΑ, βοήθησαν να δημιουργηθούν θετικές προσδοκίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα συνεχίσει να απομακρύνεται από την κρίση που έφερε η πανδημία. Αλλά η ανησυχία για την ταχεία εξάπλωση των νέων παραλλαγών του COVID έχει μετριάσει τον ενθουσιασμό.
Η επίμονη αισιοδοξία εξαπλώθηκε στο δολάριο ΗΠΑ, το οποίο αυξήθηκε έναντι άλλων νομισμάτων. Ο δείκτης δολαρίου, ένα μέτρο της δύναμης του νομίσματος έναντι έξι άλλων σημαντικών νομισμάτων, ήταν τελευταία +0,25% υψηλότερα.
Η όρεξη ρίσκου ήταν επίσης εμφανής στο bitcoin, το οποίο συνέχισε την ανοδική πορεία του για να ξεπεράσει τα 52.000 $ εν μέσω ενδείξεων ότι μπορεί να κερδίσει περισσότερη γενική αποδοχή.
Ένα συνεχιζόμενο βαθύ ψύχος στο Τέξας συνέχισε να αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου, καθώς ο ασυνήθιστα κρύος καιρός εμπόδισε την παραγωγή στην Πολιτεία με τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής αργού στις ΗΠΑ. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ το θεωρούμενο ως Safe-haven μειώθηκαν ελαφρά την Τετάρτη εν μέσω των ισχυρότερων οικονομικών δεδομένων. Η απόδοση 10 ετών αναφοράς, η οποία έφτασε το 1,333%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Φεβρουαρίου 2020, αργότερα έπεσε στο 1,2720%. Η απόδοση του 30ετούς των ΗΠΑ μειώθηκε επίσης.
Στην Αθήνα η δυναμική των συναλλαγών χθες ήταν καθαρά καθοδική και μάλιστα με ενισχυμένο τζίρο, ωστόσο ο ΓΔ παρέμεινε πάνω από τις 788 μονάδες και υπήρξε εμφάνιση το γνωστού αμυντικού rotation. Στο πρώτο μέρος η μάχη για να κερδηθεί η κυριαρχία των πωλητών ή των αγοραστών στο χρηματιστήριο ήταν αρχικά αμφίρροπη.
Χρειάστηκε να περάσει τζίρος τα 5,5 εκατ. ευρώ, για να ξεμυτίσει ο ΓΔ πάνω από το κλείσιμο της Τρίτης (795,91), αλλά ένα ξεφόρτωμα μετοχών της ΕΕΕ, τον πέρασε πάλι σε αρνητικό πεδίο. Στις 11:07 τα blue chip ήταν 12 – 12, με την ΑΡΑΙΓ αμετάβλητη και το ταμπλό περιλάμβανε 38 ανοδικές έναντι 38 πτωτικών, με τον τζίρο στα 6,5 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα. Ο μέσος όρος με μεταβολή -0,08% ήταν στις 795,14 μονάδες. Οι μεταβολές των ευρωπαϊκών δεικτών ήταν ανάλογες, αλλά εδώ, με πιέσεις στην ΕΕΕ και στις τραπεζικές μετοχές, η κάθοδος φαινόταν σαν πιθανότερη εξέλιξη. Μετά τη συμπλήρωση μιας ώρας διαπραγμάτευσης αποκαλύφθηκε, ότι σε λίγα λεπτά τα ανοδικά blue chip ήταν πλέον 7 και συνολικά οι πτωτικές μετοχές ανέβηκαν στις 44, με τον ΓΔ στις 793,22 σε πτώση -0,33%, ενώ ο τζίρος είχε πιάσει τα 9,3 εκατ. ευρώ με 0,637 εκατ. σε πακέτα. Το ταμπλό έδειχνε στην πραγματικότητα νίκη των αγοραστών, που χαμήλωναν τις αποτιμήσεις για να απορροφήσουν την προσφορά, καθώς υπερτερούσε της ζήτησης. Στις 12:30 ο ΓΔ ήταν στο -0,77% στις 789,8 μονάδες με τον τζίρο στα 25 εκατ. ευρώ αλλά τα ανοδικά blue chip ήταν μόνο 4 με τις ανοδικές μετοχές συνολικά 27. Δύο ώρες μετά ο τζίρος ήταν περίπου 39 εκατ., η μεταβολή του μέσου όρου -1,19%, με ανοδικά τρία blue chip και ήταν 30-70 οι ανοδικές έναντι των πτωτικών μετοχών. Ελαφρά μικρότερες ήταν οι απώλειες των ευρωπαϊκών δεικτών στις 15:00.
Χθες, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έπιασε το ρεκόρ στο 1,3330% στην Ασία, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2020, αν και αργότερα μειώθηκε στο 1,2989%. Η προοπτική καλύτερων αποδόσεων, χωρίς κίνδυνο, θα μετρήσει στις αποτιμήσεις για τις μετοχές, όπως μέτρησε για το δολάριο αμέσως. Το γιεν είναι ευαίσθητο στα επιτόκια των Η.Π.Α. επειδή οι αποδόσεις της Ιαπωνίας είναι αγκυροβολημένες και οι υψηλότερες αποδόσεις των ΗΠΑ μπορούν να προσελκύσουν ροές επενδύσεων από γεν και σε δολάρια. Το γιεν έφτασε στο χαμηλό πέντε μηνών έναντι του δολαρίου χθες και έχει χάσει 2,7% φέτος. Δεν είναι βέβαιο πως θα υπάρξει άμεσα έντονη στροφή κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια στις αγορές ομολόγων. Αν όμως συνεχίσει η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ να ανεβαίνει και αποσυρθούν κεφάλαια από τις μετοχικές αξίες θα το “καταλάβει” και ο ΓΔ όπως και τα ελληνικά ομόλογα.
Η κατάληξη στις 788,75 με πτώση μικρότερη του -1% δεν είναι ανησυχητικό μήνυμα ενώ τη στήλη προβλημάτισε το φαινόμενο οι πιο ανοδικές μετοχές του 25άρη της Τρίτης να εμφανίζουν την Τετάρτη τις μεγαλύτερες απώλειες και αντιστρόφως.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Την ημέρα που έγιναν γνωστά τα πρακτικά από την τελευταία σύνοδο της FOMC της Fed, η Wall Street κατάληξε με μικτά πρόσημα με τους επενδυτές να ενδιαφέρονται επίσης για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και για τις ανακοινώσεις μακροοικονομικών δεδομένων.
Ο Dow Jones έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε +0,29% ή 90,27 μονάδες, στις 31.613,02, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις -0,03% στις 3.931,33 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,58% στις 13.965,49 μονάδες. Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+5,4%) και Chevron (+3,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-1,8%) και American Express (-1,5%).
Οι αξιωματούχοι της Fed επιβεβαίωσαν στην τελευταία συνεδρίαση τους τη δέσμευση σε μια χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, προβληματίζει η ανοδική τροχιά στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς χθες το αμερικανικό 10ετές ανήλθε σε υψηλό έτους στο 1,3%.
Στο μακροοικονομικό πεδίο, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές τον Ιανουάριο, στέλνοντας σήμα ότι το ΑΕΠ του 2021 μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ότι προβλεπόταν ως τώρα.
Το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ και στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,8% στα 61,14 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε νέα πτώση 0,9% σε χαμηλό δύο μηνών.
ΕΥΡΩΠΗ
Ο σκεπτικισμός των επενδυτών από την άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έφερε πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. χθες η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έπιασε υψηλό αντίστοιχο του Φεβρουαρίου 2020, καθώς ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 1,3%. Παράλληλα, σε υψηλό έτους ανήλθε και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 0,7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Αρχή. Τον Δεκέμβριο είχε κινηθεί ανοδικά κατά 0,6% και οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα παραμείνει σταθερός. Ο δομικός CPI ενισχύθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε 0,2% χαμηλότερα τον ίδιο μήνα, κινούμενος αρνητικά για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,74% στις 416,10 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,56% στις 6.710,90 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -1,1% στις 13.909,27 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,36% στις 5.765,84 μονάδες.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο αγοράζοντας 1,2042 δολάρια.
ΧΑ
Υπολογίσιμη πτώση -0,90% σύμφωνη με τα διεθνή, με τις Τράπεζες στο -1,79%,
Την διαπραγμάτευση σφράγισε το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ τη ΔΕΗ και την ΒΙΟ ενώ επιβάρυναν τον 25άρη οι Τράπεζες αν και η φυγή από το ρίσκο αφορούσε 18 από τα blue chip. Υπήρξε συντονισμός με την πορεία των ευρωπαϊκών, όπου οι συναλλαγές άνοιξαν και συνέχισαν ελαφρά πτωτικά και επίσης συντονισμένα, διατήρησαν καθοδική πορεία που τα κράτησαν σε απώλειες με αναμενόμενη την αύξηση της μεταβλητότητας στη Wall Street, όσο λειτουργούσε η Αθήνα . Εδώ, το κατώτερο σημειώθηκε 1 ώρα και 30 λεπτά πριν το τέλος των ελεύθερων συναλλαγών και ήταν κοντά στις 785 μονάδες. Το ανώτερο ορίστηκε πριν τη συμπλήρωση μισής ώρας και ήταν κοντά στις 797 μονάδες. Ο τζίρος ανέβηκε στα 67,2 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων πάνω από 12 εκατ. Ξεχώρισαν για την ημερήσια πτώση τους σε μέρα διόρθωσης με απώλειες άνω του -2% οι ΠΕΙΡ ΑΛΦΑ ΤΕΝΕΡΓ και ΟΤΕ. Ενώ στον αντίποδα, με κέρδη μεγαλύτερα του +3,0% έκλεισαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΔΕΗ.
Στη τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε δυναμική δυο κατευθύνσεων σε αρνητικό κυρίως πεδίο. Ο χρόνος παραμονής σε Θετικό πεδίο ήταν 5 λεπτά μετά τις 10:58, με παραμονή σε αρνητικό κατόπιν ως το τέλος των δημοπρασιών.
Η αγορά έκλεισε με πτώση -0,90% ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος κέρδη ως +0,10% και γενικότερα μεταβολές αρκετά κοντά στων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην άνοδό τους. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 788,75 μονάδες, δηλαδή 3,44 πάνω από το κατώτερο μέρας.
Περιγραφή δυναμικής
Μετά από άνοιγμα στις 792,00 με καθοδικό χάσμα (5,91 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (795,91), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με
τάση που όρισε ο ΔΤΡ. Κυριάρχησε αμέσως μετά από την έναρξη ζήτηση, με οδηγό τις εντολές αγοράς για τις τράπεζες και για τις περισσότερες μετοχές του 25άρη. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε στις 10:58 και ήταν οι 796,58 από 803,94 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 15:29 ήταν οι 785,31 από 794,48 μονάδες την περασμένη σύνοδο. Η αγορά σφραγίστηκε από το κυκλικό αγοραστικό ενδιαφέρον των θεσμικών για αποκατάσταση των απωλειών σε ορισμένες μετοχές του 25άρη από την πτώση τους την Τρίτη.
Το αποτέλεσμα στην Αθήνα
Στην Αθήνα αυτή τη φορά, είχαμε συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική όπου επικράτησε, με δοκιμασίες και αναταράξεις πλάγια και καθοδική κίνηση για τους δείκτες του ευρώ με παραμονή σε αρνητικό πεδίο ή επιστροφή σε αυτό στο δεύτερο μέρος. Στις δημοπρασίες εδώ, είχαμε υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 7,83 μονάδες κάτω από ανώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 18 από τα blue chip με πτώση. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 53,390 από 53,907 δις ευρώ την περασμένη συνεδρία.
Ξεχώρισαν για τα κέρδη και την ώθηση στο ΓΔ από τα blue chip οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,30%, ΔΕΗ +3,25%, και ΒΙΟ +0,43%. Ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι ΠΕΙΡ -4,52%, ΑΛΦΑ -2,94%, ΤΕΝΕΡΓ -2,27%, ΟΤΕ -2,02%, ΣΑΡ -1,97%, ΜΠΕΛΑ -1,91%, και ΕΕΕ -1,80%.
Τη σύνοδο σφράγισε αρκετά υψηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 12,758 από 1,877 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ.
Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πτωτικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανέβηκε στο 0,808% από 0,768% την προηγούμενη.
Επηρέασαν αρνητικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,80%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,94% από -2,53%, την ΕΤΕ στο -0,95% από -1,32%, ΕΥΡΩΒ στο -1,05% από -1,32% και την ΠΕΙΡ στο -4,52% από +3,07%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,45% από -0,06% από +1,88%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 10) έναντι των καθοδικών (18 από 14) και ένα την ΑΔΜΗΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,90% οδηγήθηκε στις 788,75 από 795,91 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1873,84 από 1895,50 με πτώση -1,14%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,266 από 45,490 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 12,758 από 1,877 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 32 από 50, των καθοδικών 63 από 49 την Τρίτη και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 22 από 23.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η επερχόμενη εκπνοή ανεβάζει τους όγκους
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο κυρίως. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 11,26 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 21,66 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 1896,19, εμφανίστηκε στις 10:58. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 14:25 και ήταν οι 1865,09 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1873,84 από 1895,50 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,14% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 25,775 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 2351 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1896,00 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1863,75, με τελευταίες πράξεις στις 1874,00 και περιορίστηκαν σε 2228 από 3641 οι ανοικτές θέσεις. Εμφανίστηκε σημαντικό ενδιαφέρον και για την σειρά Μαρτίου με 2441 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 1892,00 μονάδες και κατώτερο τις 1861,00 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1872,25 από 1888,25 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 3528 από 1873 τα ανοικτά συμβόλαια..
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 148 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1850 ως τις 1900 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 46 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1900 τις 1925 και τις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου επίσης δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΠΕΙΡ με 10601 συμβόλαια λήξης Μαρτίου και 50 για τη σειρά Ιουνίου, της ΑΛΦΑ με 12516, της ΕΥΡΩΒ με 6235, της ΕΤΕ με 4973, της ΔΕΗ με 1475 και του ΟΤΕ με 469 συμβόλαια για την σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 951 συμβόλαια για ΔΕΗ.
Καθώς η πανδημία υποχωρεί, αναδύθηκε η ανησυχία για το πώς θα λειτουργήσουν όλα τα μέτρα χαλάρωσης που αποφασίστηκαν από τον Μάρτιο του 2020 για να αντιμετωπιστεί η κρίση από τον COVID-19 αφού η επερχόμενη επιστροφή στην φυσιολογική ανάπτυξη θα εκτινάξει τις πληθωριστικές πιέσεις. Εδώ μεγαλώνει η ανησυχία για το πώς θα βαδίσει η αγορά αν στα διεθνή εμφανιστεί μια διόρθωση διαρκείας.
Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τόνιζαν: “Η κακοκαιρία που έπληξε την Αττική και άλλες Περιοχές της Χώρας μεταθέτει, προσωρινά τουλάχιστον, τα πρωτοσέλιδα της επικαιρότητας από τις εξελίξεις της πανδημίας. Με την αδυναμία αναρρίχησης πάνω από τις 800 μονάδες, να επαναφέρει το ενδεχόμενο πλαγιοκαθοδικής κίνησης, με τις 784 μονάδες να αποτελούν το πλησιέστερο όριο στήριξης του ΓΔ”.
Η Merit Sec. στο πρωινό της σχόλιο ειδοποίησε: “Μας προβληματίζει η μεγάλη άνοδος της απόδοσης του Αμερικανικού 10ετους ομολόγου στο 1,30%, η οποία έχει αρνητική επίδραση στις αποτιμήσεις των μετοχών. Η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. είναι ανοδική, ωστόσο θα χρειαστεί μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών και καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές για να συνεχιστεί. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 775 (ΚΜΟ 20) και 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 800 και 810 μονάδες. MYTILINEOS: ανακοίνωσε την απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1.48GW ιδιοκτησίας της EGNATIA GROUP. Το σύνολο του χαρτοφυλακίου έχει υπαχθεί στην διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων (Fast Track), ενώ εκτιμάται ότι η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Επιπλέον, η Mytilineos θα αποκτήσει το σύνολο χαρτοφυλακίου 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επίσης από την EGNATIA GROUP”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Η διάσπαση των 781 μονάδων έδωσε το έναυσμα ώστε η Αγορά της Αθήνας να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Μπορεί η ρευστότητα στο Σύστημα να είναι περιορισμένη, παρόλα αυτά ακόμη και μικρές εισροές κεφαλαίων, μπορούν να “τρέξουν” την Αγορά.
Η “Αχίλλειος πτέρνα” είναι ο Τραπεζικός κλάδος, με την ελπίδα ότι το 2021 θα έχουμε μία ουσιαστική λύση, που θα ξεκαθαρίσει διά παντός το πρόβλημα. Αν δεν ήταν ο Τραπεζικός, με την τεράστια απαξίωση που έχει υποστεί, ο Γενικός Δείκτης θα ήταν, τουλάχιστον, στις παρυφές των 1400 μονάδων, που ήταν το 2014. Άρα μπορούμε να καταλάβουμε τι μπορεί να συμβεί, αν ο Τραπεζικός κλάδος λύσει τα προβλήματά του και μπει σε τροχιά χρηματιστηριακής ανάκαμψης.
Αν λοιπόν οι Αρχές είχαν αποφασίσει ο Τραπεζικός κλάδος να έχει πολύ μικρότερη στάθμιση, τότε σήμερα θα βλέπαμε μία πολύ διαφορετική τιμή στον ΓΔ. Ένας νέος ανοδικός κύκλος έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιο διάστημα, με την Αγορά να αντεπεξέρχεται των πληγμάτων της πανδημίας τον περσινό Μάρτιο, ψάχνοντας πλέον το ‘trigger’ εκείνο που θα κάνει την μεγάλη αλλαγή, με σκοπό την επιστροφή πάνω από τις 1000 μονάδες. Συνήθως η Μάζα το αντιλαμβάνεται με καθυστέρηση, αλλά αυτή είναι και η λειτουργία των Αγορών.
Ο Πέτρος Στεριώτης πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής παρατηρούσε σχετικά με την τρέχουσα δύναμη προσέλκυσης κεφαλαίων: “Τέτοιες ημέρες, πριν από έναν χρόνο περίπου, η πανδημία άρχισε να “αρρωσταίνει” τις Παγκόσμιες Κεφαλαιαγορές, οδηγώντας στα καθ’ ημάς τον ΓΔ του Χ.Α. από την περιοχή των 900+ μονάδων και τα υψηλά 5 ετών, σε μία διολίσθηση που μείωσε την τιμή του περίπου κατά το ήμισυ, εντός ελάχιστων εβδομάδων.
Σε μία ευνοϊκότατη συγκυρία, κατά την οποία πολλά από τα Χρηματιστήρια της “πρώτης ταχύτητας” διέγραψαν τις απώλειές τους και κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το αγοραστικό ενδιαφέρον για το σύνολο των εγχώριων τίτλων, δημιουργεί προβληματισμό. Πόσο ακόμη θα πρέπει να “τρέξουν” οι, κατά πολλούς ήδη υπεραγορασμένες, Ξένες Αγορές, για να δώσουν σε μία Περιφερειακή Αγορά όπως το Χ.Α., την απαιτούμενη ώθηση που θα της επιτρέψει να κινηθεί πειστικά ξανά προς την περιοχή των 1.000 μονάδων;
Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον πολλαπλών επενδυτικών επιλογών, το “φθηνό” και το “έξυπνο χρήμα” ελέγχουν, εκτός των θεμελιωδών και το “βάθος” μίας Αγοράς, προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτήν. Η παγιωμένη απουσία σοβαρού όγκου συναλλαγών, η υποαπόδοση στις ανόδους και η υπεραντίδραση στις καθόδους, αυξάνουν τις επιφυλάξεις σε όσους θα ήθελαν, ίσως, να τοποθετηθούν στην παρούσα φάση στο Χ.Α.”.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές είναι προσανατολισμένες για συναλλαγές με καθοδική δυναμική σήμερα Πέμπτη 18/2, καθώς οι ανησυχίες για παρατεταμένες πανδημικές επιπτώσεις μέτρησαν περισσότερο έναντι ισχυρότερων οικονομικών δεδομένων ενώ η κατεύθυνση από τη Wall Street έδειχνε προς μια μικρή πτώση.
Ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας S & P / ASX 200 υποχώρησε 0,1% στις πρώτες συναλλαγές, ενώ στο τέλος βρέθηκε στο +0,01%. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση -0,22% στις 8:15 δική μας ώρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έδειξαν προς την κάθοδο και στις 8:15 ο δείκτης έχανε -1,22%.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI σημείωσε οριακές απώλειες.