Αύξηση κατά 140.7% παρουσίασαν οι πλειστηριασμοί σε ένα χρόνο, όπως αποκάλυψε στην εκπομπή OnPolitics, της NaftemporikiTV και τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ. Παράλληλα ο κ. Ραυτόπουλος κατήγγειλε την προκλητική συμπεριφορά των funds, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
Αρχικά ο ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ αναφέρθηκε στην περίπτωση μίας ηλικιωμένης συνταξιούχου, με προσωρινή σύνταξη 301, 57 ευρώ, που ζει σε = χωριό παραμεθορίου νησιού, και η Ένωση κατάφερε να της διαγράψει μεγάλο μέρος του δανείου της. Όπως είπε, η γυναίκα είχε ένα υπόλοιπο καταναλωτικού δανείου 28.104 ευρώ, που είχε πάει σε ένα fund, το οποίο με την σειρά του το έδωσε σε ένα πολύ γνωστό δικηγορικό γραφείο που ήθελε να προχωρήσει σε αναγκαστική προσημείωση του σπιτιού της, μια κατοικία – καλύβι όπως το αποκάλεσε.
«Μας εξουσιοδότησε, προκειμένου να δούμε πώς μπορεί αυτό το δάνειο να εξοφληθεί. Αυτό το οποίο κάναμε με επιμονή και πολύ μεγάλη υπομονή, είναι να καταφέρουμε να διαγράψουμε το 65,84% του δανείου της, και από 28.104 ευρώ, να κατέβει στα 9.600 ευρώ, το οποίο θα εξοφλήσει σε 120 μήνες, με μηνιαία δόση των 80 ευρώ».
Κατόπιν ο κ. Ραυτόπουλος, αναφέρθηκε σε δανειολήπτρια που ζήτησε να πληρώσει το 50% του δανείου της, για να κάνει νέα ρύθμιση στο υπόλοιπο ποσό. Όπως αποκάλυψε της ζήτησαν επιπλέον 12.000 ευρώ, για το επιτόκιο από το οποίοι θα κέρδιζαν, αν η γυναίκα το πλήρωνε κανονικά.
Τέλος, διηγήθηκε την περιπέτεια δανειολήπτη ο οποίος, αφού εξόφλησε το δάνειο, ζήτησε το χαρτί της αποπληρωμής. Μετά από μεγάλη χρονική καθυστέρηση , πήγε στον Τειρεσία, για να ελέγξει ότι έχει «καθαρίσει», όπου ανακάλυψε ότι δεν έχει βγει από την «μαύρη λίστα» γιατί χρώσταγε ένα ευρώ. Σε ερώτηση του προς το fund, έμαθε πως αυτό το 1 ευρώ είχε γίνει 11 ευρώ, συν τα δικαστικά έξοδα άλλα 83 ευρώ, είχε δημιουργηθεί νέα οφειλή 94 ευρώ.
Να σημειωθεί πως η Ένωση, από το 2010 βοηθάει κόκκινους δανειολήπτες, ώστε να βρεθεί λύση και να αποφευχθούν πλειστηριασμοί.