Skip to main content

ΣΕΒ: Η χωροταξία ως προϋπόθεση ανάπτυξης

Ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην υλοποίηση επενδύσεων χαρακτηρίζει τους χωροταξικούς και πολεοδομικούς κανόνες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), σε ειδική του μελέτη για την πορεία της οικονομίας.

«Οι χωροταξικοί και πολεοδομικοί κανόνες, παρότι θα έπρεπε να αποτελούν προϋπόθεση ασφάλειας δικαίου τόσο για τον επενδυτή όσο και για τον πολίτη, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πραγματοποίηση επενδύσεων και μια από τις μεγαλύτερες αιτίες διάρρηξης των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, πολιτών και επιχειρήσεων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος.

Όπως εξηγεί άλλωστε, ο χωρικός σχεδιασμός και κυρίως ο τρόπος που υλοποιείται αλλά και η μη υλοποίησή του – όντας αποκομμένος από τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και τον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό – δεν αποτελεί εγγύηση για τον επενδυτή, δεν προστατεύει το αστικό και φυσικό περιβάλλον, δεν μειώνει τις περιφερειακές ανισότητες και δεν προάγει, εντέλει, τους εθνικούς στόχους που περιλαμβάνει και εξειδικεύει.

Κατά τον ΣΕΒ, η αδυναμία προτεραιοποίησης περιοχών προς ανάπτυξη ή και κλάδων προτεραιότητας  προσδιορισμένων στο χώρο, στη χωροταξική στρατηγική και τα επιμέρους σχέδια που την εξειδικεύουν, καταδεικνύει ότι η πολιτική ηγεσία και η διοίκηση δεν αναγνωρίζουν την πολιτική ρύθμισης του χώρου ως ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, ευθυγραμμισμένο με τις παραγωγικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα, προσθέτει, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις επενδύσεων που ακυρώθηκαν μετά από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες στο ΣτΕ για χωροταξικές διαφορές, τα υψηλά ποσοστά αυθαιρέτων και η εικόνα των ελληνικών πόλεων αποδεικνύουν ότι ακόμα και αν ο χωρικός σχεδιασμός υπάρχει στα χαρτιά, η υλοποίησή του απουσιάζει ή είναι ανεπαρκής. 

Γι’ αυτό, καταλήγει ο Σύνδεσμος, ο χωρικός σχεδιασμός πρέπει να γίνει συνώνυμο της ασφάλειας δικαίου στους επενδυτές για να μπορέσουν να εγκατασταθούν στο ελληνικό έδαφος και να δημιουργήσουν αξία.

naftemporiki.gr