Οι αγορές προεξοφλούν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στα ελληνικά ομόλογα και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις εν όψει της επικείμενης επιστροφής στην «κανονικότητα» ύστερα από 14 χρόνια.
Ο μηχανισμός «προαναγγελίας» στις επανεκδόσεις ομολόγων θα «μονιμοποιηθεί», ενώ για το β’ εξάμηνο θα προγραμματιστούν τουλάχιστον τέσσερις επανεκδόσεις. Παραμένει στον σχεδιασμό η έκδοση του πρώτου «πράσινου» ελληνικού ομολόγου, ενώ ανοικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο και για νέες πρόωρες αποπληρωμές χρέους στο πλαίσιο της «ενεργής» διαχείρισης του χρέους. Το εγχείρημα της προαναγγελίας επανεκδόσεων που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς κρίνεται ως επιτυχημένο.
Εκτός από την άντληση περίπου 700 εκατ. ευρώ με τις τρεις επανεκδόσεις που έγιναν μέχρι τώρα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε τη δυνατότητα να καταγράψει -και μάλιστα πριν από τις επανεκδόσεις- το αγοραστικό ενδιαφέρον και να κάνει κινήσεις προσαρμοσμένες στη ζήτηση. Αυτό έδωσε την ευκαιρία να αυξηθεί το κεφάλαιο σε κυκλοφορία στις εμπορικότερες εκδόσεις -προχθές στο 10ετές και στο 20ετές ομόλογο με λήξεις 2033 και 2037 αντίστοιχα-, αλλά και να συγκρατηθεί το τελικό κόστος δανεισμού εν μέσω γενικευμένης αύξησης των αποδόσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη εν όψει και των νέων αναπροσαρμογών στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Έχει ήδη προαναγγελθεί επανέκδοση ελληνικών ομολόγων -με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και προχθές αλλά και τον Απρίλιο- για τις 20 Ιουνίου. Με αυτή την επανέκδοση ολοκληρώνεται ο προγραμματισμός του β’ τριμήνου και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των ημερομηνιών επανέκδοσης για το β’ εξάμηνο. Επανεκδόσεις τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο δεν θα γίνουν, οπότε αναμένεται ότι δοθούν στη δημοσιότητα τέσσερις ημερομηνίες-κλειδιά. Η ανακοίνωση των ημερομηνιών θα γίνει μετά τις δεύτερες εκλογές και πιθανότατα μέχρι το τέλος Ιουνίου, δηλαδή αμέσως μετά τη δεύτερη κάλπη.
Το ετήσιο πλάνο δανεισμού
Πριν από τις ημερομηνίες-κλειδιά των επανεκδόσεων, ο ΟΔΔΗΧ έρχεται σε επαφή με τους επενδυτές ζητώντας να καταγράψει το αγοραστικό ενδιαφέρον 2-3 ομολόγων από μια λίστα 15 «χαρτιών» που εκτιμάται ότι έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Ο κάθε επενδυτής τοποθετείται, καταγράφονται οι εκδόσεις στις οποίες επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και προχωρά η διαδικασία επανεκδόσεων. Tο ετήσιο πλάνο δανεισμού πρακτικά έχει κλείσει, οπότε το ζητούμενο θα είναι να διατηρηθεί η επαφή με τους επενδυτές και όχι να αντληθούν δανειακά κεφάλαια. Αν πάντως συνεχιστούν οι επανεκδόσεις με τον ρυθμό του β’ τριμήνου, θα συγκεντρωθεί ποσό τουλάχιστον 1,2-1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε ο ΟΔΔΗΧ θα ξεπεράσει τον στόχο του φετινού προγράμματος δανεισμού.
Με τα σημερινά δεδομένα, ο στόχος είναι το υπόλοιπο του χρέους της γενικής κυβέρνησης να μην αυξηθεί παρά ελάχιστα σε σχέση με το 2022 και να παραμείνει στα επίπεδα των 355-357 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν προκύψουν περισσότερα κεφάλαια -είτε από τις επανεκδόσεις που θα φέρουν περισσότερη ρευστότητα στα ταμεία, είτε από την παραγωγή υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων που δεν θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης μετά τις εκλογές-, θα προγραμματιστούν νέες πρόωρες αποπληρωμές χρέους από τους επίσημους τομείς. Πρακτικά, δηλαδή, θα έχουμε μια επανάληψη της περσινής συνταγής, καθώς το 2022 αποπληρώθηκε πρόωρα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και οι υποχρεώσεις από τα διμερή δάνεια με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. για την επόμενη χρονιά.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα ανέλθουν στο τέλος του μήνα στα 35-36 δισ. ευρώ. Το θετικό για τα κρατικά ταμεία είναι ότι έχει καταβληθεί σημαντικό μέρος των δαπανών για το σύνολο της χρονιάς, ενώ οι βασικές πηγές εσόδων (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος ΦΠΑ καλοκαιρινής περιόδου κ.λπ.) θα αρχίσουν να αποδίδουν από εδώ και στο εξής. Ανάλογα με την πορεία των πρωτογενών αποτελεσμάτων, αλλά και το αν θα επιτευχθεί ο στόχος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το φθινόπωρο, θα κριθεί και η έκταση των πρόωρων αποπληρωμών.