Skip to main content

Meta: Έσοδα 29 δισ. για την εταιρεία και ζημιές τέσσερα δισ. για το τμήμα metaverse το 2023

REUTERS/Yves Herman

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας του Facebook για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο.

Η Γουόλ Στριτ υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου οικονομικού τριμήνου της Metα, της μητρικής εταιρείας του Facebook, του Instagram, του WhatsApp και του Messenger. Ο γίγαντας των social media κατέγραψε έσοδα το πρώτο τρίμηνο 28,65 δισ. δολάρια, ένα δισ. δολάρια περισσότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να καταγράψει κέρδη συνολικού ύψους 5,71 δισ. δολαρίων. Για το δεύτερο τρίμηνο η Meta αναμένει έσοδα μεταξύ 29,5 και 32 δισεκατομμυρίων δολαρίω με τους επενδυτές στις ΗΠΑ να δείχνουν έμπρακτα την στήριξη τους στις μαζικές απολύσεις (περισσότερες από 20 χιλιάδες) εργαζομένων της εταιρείας και γενικά την δραστική μείωση των λειτουργικών της εξόδων. Μετά την απώλεια του 2/3 της αξίας της τον τελευταίο ένα χρόνο η μετοχή της Metα ανακάμπτει δυναμικά έχοντας ενισχυθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα πάνω από 70%.

Όμως τη θετική αυτή εικόνα σκιάζει και μάλιστα ιδιαίτερα απειλητικά το Reality Labs, η ερευνητική μονάδα της Metα, που εδώ και αρκετό καιρό έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για τον κόσμο του metaverse μετά την διακήρυξη του συνιδρυτή και επικεφαλής της εταιρείας Μαρκ Ζάκερμπεργκ ότι η Metα θέλει να μετατραπεί σε μια εταιρεία που θα λειτουργεί αποκλειστικά μέσα στο metaverse.

Το Reality Labs παρουσιάζει λειτουργικές ζημιές ύψους 3,99 δισ. προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην εταιρεία αφού το προηγούμενο οικονομικό τρίμηνο οι λειτουργικές ζημιές του τμήματος ήταν 4,28 δισ. δολάρια. Ο Ζάκεμπεργκ παίζει κυριολεκτικά τα ρέστα του στο στοίχημα του metaverse το οποίο μετά τον αρχικό ενθουσιασμό της βιομηχανίας τεχνολογίας για αυτό τον νέο ψηφιακό κόσμο φαίνεται ότι έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει μέχρι να αντικαταστήσει τον κυβερνοχώρο και το Διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Η απόφαση του Ζάκεμπεργκ να επενδύονται τεράστια ποσά στην ανάπτυξη του metaverse έχει προκαλέσει από προβληματισμό ως και δυσαρέσκεια ανάμεσα σε αρκετούς μετόχους της Metα και τα οικονομικά αποτελέσματα του Reality Labs δυσκολεύουν τη ζωή του επικεφαλής της εταιρείας.

Naftemporiki.gr