Skip to main content

Τρενάκι του τρόμου οι αγορές

Οι κεντρικές τράπεζες και οι υπουργοί Οικονομικών του πλανήτη αναζητούν τρόπους να σταματήσουν την αιμορραγία των αγορών. Και ενώ οι δηλώσεις τους περί ετοιμότητας για αποφαστική δράση επαναφέρουν για λίγο τους ταύρους στις αγορές, η ανάκαμψη αυτή δεν έχει διάρκεια. Ο φόβος ανακτά το πάνω χέρι και πυροδοτεί ρευστοποιήσεις, με τους επενδυτές να απαιτούν όχι απλά λόγια, αλλά και πράξεις εδώ και τώρα. 

Οι έντονες εναλλαγές συναισθημάτων των επενδυτών αποτυπώνονται ανάγλυφα στις διακυμάνσεις των δεικτών. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρέθηκε το πρωί να καταγράφει κέρδη έως και 2,3% για να τα δει να εξανεμίζονται λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και τελικά να βυθιστεί και πάλι σε αρνητικό έδαφος. Στις 15:15 ώρα Ελλάδος παρουσιάζει πτώση 0,61% έχοντας λίγο νωρίτερα υποχωρήσει έως και 0,8%. Οι απώλειες αυτές έρχονται να προστεθούν στις μαζικές της περασμένης εβδομάδας, που έσβησαν 1,5 τρισ. δολάρια από την αξία του. 

Στη Φραγκφούρτη ο DAX καταγράφει την ίδια ώρα πτώση 0,93%, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,77% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 παλεύει να κρατηθεί έστω και οριακά σε θετικό έδαφος. Ο φόβος έχει καταβάλει για τα καλά τους επενδυτές στο Μιλάνο, όπου ο FTSE MIB παρουσιάζει απώλειες 2,77%. Το πρωί είχε βρεθεί να ενισχύεται έως και 1,6%. 

Συνομιλίες με στόχο τον συντονισμό των κινήσεών τους για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την επιδημία του νέου κοροναϊού θα έχουν αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) και της Ευρωζώνης, όπως γνωστοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Οι επενδυτές περιμένουν ωστόσο δράση και από τις κεντρικές τράπεζες. Το πρωί η Τράπεζα της Ιαπωνίας έστειλε σήμα ότι είναι έτοιμη. Η ΕΚΤ προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής, αλλά οι αγορές δείχνουν ότι περιμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης μέσα στον Απρίλιο, καθώς ο νέος κοροναϊός χτύπησε την ευρωπαϊκή οικονομία σε μία περίοδο κατά την οποία ήταν ήδη εξασθενημένη. 

naftemporiki.gr