Skip to main content

Markit: Σε υψηλά εννέα μηνών η ελληνική μεταποίηση

Συνέχεια στη δυναμική ανάκαμψη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα είχαμε τον Φεβρουάριο. Η δραστηριότητα στον κλάδο αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων εννέα μηνών, χάρη στην ισχυρή αύξηση παραγωγής και των νέων εργασιών, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Όπως προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν παρόμοιος με του Ιανουαρίου ενώ παρέμεινε έντονος σε γενικές γραμμές, καθώς η αύξηση των νέων εργασιών επιταχύνθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους. Τα επίπεδα απασχόλησης συνέχισαν να αυξάνονται, ενώ οι μεγαλύτεροι όγκοι νέων παραγγελιών εξαγωγών οδήγησαν στην αύξηση των απαιτήσεων παραγωγής. Στα πολύ θετικά και η ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σε υψηλά έξι μηνών.

Υπό τις συνθήκες αυτές ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τον τομέα της ελληνικής μεταποίησης σκαρφάλωσε από τις 53,7 στις 54,2 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2018.

Όσον αφορά στην απασχόληση, ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας ήταν, σε γενικές γραμμές, αντίστοιχος με τους ρυθμούς που καταγράφηκαν στο ξεκίνημα του 2018. Να θυμίσουμε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στη μεταποίηση αυξάνεται σταθερά από τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Markit. 

Οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών παραμένουν αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές μέσα στο επόμενο έτος, επικαλούμενοι την εντονότερη ζήτηση από πελάτες του εξωτερικού αλλά και την απόκτηση νέων πελατών.

Ως προς τις τιμές, ο ρυθμός αύξησης του κόστους εισροών ήταν παρόμοιος με τον αντίστοιχο ρυθμό του Ιανουαρίου και μέτριος με βάση τα ιστορικά στοιχεία της έρευνας. Στις περιπτώσεις που αναφέρθηκε αύξηση, μέλη του πάνελ της έρευνας συνέδεσαν την αύξηση αυτή με τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών, αλλά ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος βραδύτερος από τον Ιούλιο του 2016. Η ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών ώθησε τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές εκροών τους τον Φεβρουάριο. Η αύξηση ήταν μόλις η δεύτερη που έχει καταγραφεί στο διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών και, σε γενικές γραμμές, πολύ μικρή. 

naftemporiki.gr