Την άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ροδάκινα, τις φράουλες και τα πορτοκάλια ζήτησε σήμερα από τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, Αλέξιε Αλεξένκο (Alexie Alekseenko), κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης.
Ο κ. Αλεξένκο, έπειτα από αίτημα του ‘Έλληνα υπουργού, ο δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό, που η Ρωσία επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο σε οπωροκηπευτικά προέλευσης κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, ως αντίμετρο στις κοινοτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας.
«Δεν μπορώ βέβαια να προδικάσω την απόφαση του Ρώσου πρωθυπουργού, αλλά θα κάνω θετική εισήγηση για το θέμα, καθώς θεωρώ το αίτημα ρεαλιστικό» είπε και πρόσθεσε ότι «οι κυρώσεις δεν είναι κάτι μόνιμο» και ότι το θέμα τού εμπάργκο κάποια στιγμή θα διευθετηθεί, αφού υπάρχουν πάντα πιο ειρηνικά μέσα για να λύνονται τέτοια ζητήματα.
Σε ερώτηση του ΑΜΠΕ σχετικά με το πότε αναμένεται να αρθεί το εμπάργκο στα κοινοτικά προϊόντα, ο κ.Αλεξένκο, που είναι ο επικεφαλής της ισχυρής Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας (ROSSELKHOZNADZOR), είπε χαρακτηριστικά: «Κάποια στιγμή […], ενδεχομένως σύντομα, θα αρθεί αλλά είναι πολύ δύσκολο να πούμε πότε», υπογραμμίζοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από πλευράς της Ε.Ε.
Ο κ. Σγουρίδης από την πλευρά του, δήλωσε αισιόδοξος ότι το αίτημα για την εξαίρεση των συγκεκριμένων προϊόντων θα γίνει δεκτό υποστηρίζοντας πως «υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα για τα δύο-τρία αυτά προϊόντα, που βρίσκονται εντός εμπάργκο, ν’ απελευθερωθούν».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία επικαλείται σε πρόσφατο ενημερωτικό του σημείωμα το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων που εμπίπτουν στη ρωσική απαγόρευση, οι οποίες αποτελούν το 21,5% των συνολικών προς τη Ρωσία, σημείωσαν μείωση της τάξης του 38,5% σε αξία το 2014, υποχωρώντας στα 77 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΑΜΠΕ