Skip to main content

Πού θα είναι μετοχές και πετρέλαιο στα τέλη του έτους

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Κόντρα στα σενάρια μεγάλης διόρθωσης, αλλά και στα άκρως απογοητευτικά δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία, οι διεθνείς μετοχές έχουν πετύχει ένα δυναμικό ξεκίνημα το 2019. Ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ράλι δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμη. Μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχούς κλιμάκωσης του πολιτικού ρίσκου και χωρίς να διαφαίνεται φως στο τούνελ των εμπορικών αντιπαραθέσεων, προειδοποιούν πως οι κίνδυνοι για μία απότομη πτώση από τα μέσα του έτους έχουν αυξηθεί. 

Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, που διεξήγαγε το Reuters από τις 17 έως τις 27 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 στρατηγικών αναλυτών και διαχειριστών κεφαλαίων από όλο τον κόσμο, αυτό στο οποίο μπορούν να ελπίζουν οι επενδυτές φέτος είναι να καλυφθούν οι απώλειες του 2018. 

Εννέα από τους 16 δείκτες των κυριότερων χρηματιστηριακών αγορών αναμένεται να βρίσκονται στα τέλη του 2019 υψηλότερα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, ενώ οι υπόλοιποι επτά θα υποχωρήσουν ή θα μείνουν εν πολλοίς αμετάβλητοι. Από τους δείκτες, που εμφανίζουν προοπτικές ανόδου, μόνο οι πέντε θα δουν μεγάλα κέρδη. Για τους υπόλοιπους, η ανάκαμψη θα καλύψει απλώς το έδαφος που χάθηκε πέρυσι. Περίπου το 65% από τους 95 συμμετέχοντες, που δέχθηκαν να απαντήσουν σε μία έξτρα ερώτηση, δήλωσαν ότι προβλέπουν απότομη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών έως τα μέσα του έτους. 

Στη Wall Street o S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς, προβλέπεται να αποχαιρετίσει το 2019 στις 2.900 μονάδες, δηλαδή περίπου 3,8% υψηλότερα σε σχέση με τα υφιστάμενα επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης είχε κέρδη 8% τον Ιανουάριο στο καλύτερο ξεκίνημά του σε διάστημα 32 ετών και συνολικά 11% το πρώτο δίμηνο. Είχε προηγηθεί ο χειρότερος Δεκέμβριος από την περίοδο της Μεγάλης Σύνθλιψης (Great Depression) της δεκαετίας του 1930. Και συνολικά η χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2015. Ο S&P έχει ανακάμψει 9% από τα χαμηλά, στα οποία είχε διολισθήσει τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Όσον αφορά στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 προβλέπεται μετά βίας να καλύψει τις περσινές απώλειες, παρά την εντυπωσιακή έως τώρα πορεία του. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί 10,5% από τις αρχές του 2019 στο πιο δυναμικό πρώτο δίμηνο απο το 2015.  

Ξεχωριστή έρευνα του Reuters, εν τω μεταξύ, αποκαλύπτει ότι τα παγκόσμια funds στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα μετρητά, φοβούμενα αναταράξεις στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων. Τον Φεβρουάριο κατά μέσο όρο περιόρισαν την έκθεση στις μετοχές στο 45,9% από 48,5% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2017. Το μερίδιο των ομολόγων στο μέσο χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε ελαφρά στο 39,3% από 39,1%, ενώ η έκθεση σε μετρητά ενισχύθηκε σημαντικά, στο 7,2% από 6,2%. 

Θολό το τοπίο και για το πετρέλαιο

Οι αναλυτές αρχίζουν να ρίχνουν τον πήχυ των προσδοκιών και για τις τιμές του πετρελαίου- κάτι που πάντως είναι μάλλον καλοδεχούμενο νέο για τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, που δεν θα ήθελαν να είναι αντιμέτωπες με αυξημένο κόστος ενέργειας σε μία περίοδο, κατά την οποία κατεβάζουν συνεχώς ταχύτητα. 

Σε έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 36 οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς, προκύπτει ότι η μέση του μπρεντ φέτος θα διαμορφωθεί στα 66,44 δολάρια το βαρέλι. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου οι εκτιμήσεις ήθελαν την μέση τιμή στα 67,32 δολάρια το βαρέλι. Ήδη η μέση τιμή του μπρεντ τους πρώτους δύο μήνες του έτους είναι στα 62 δολάρια, κάτι που σημαίνει πως όσοι περίμεναν ράλι (και ήταν πολλοί δεδομένης της αποφασιστικότητας, που επιδεικνύει ο ΟΠΕΚ) θα διαψευστούν. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η τιμή του μπρεντ είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι, για να χάσει μέσα στο επόμενο δίμηνο περίπου το 40% της αξίας της. Από τις αρχές του 2019 ανακάμπτει σταθερά. 

naftemporiki.gr