Skip to main content

Το χρονοδιάγραμμα προς την έξοδο

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

Το Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου αποτελεί τη νέα ημερομηνία-ορόσημο για το ελληνικό ζήτημα, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις επί όλων των ανοικτών θεμάτων. 

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να έχουν κλείσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, να έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο υπό το οποίο θα βγει η Ελλάδα στις αγορές μετά την 21η Αυγούστου για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, να έχει προσδιοριστεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να έχει αποσαφηνιστεί το πλαίσιο επιτήρησης της Ελλάδας και να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους στις οποίες πρέπει να συμπεριληφθεί και σύνδεση των παρεμβάσεων με την πορεία του ΑΕΠ. 

Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι καθοριστικοί. Μπορεί ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα να ολοκληρώθηκε χθες το πρωί σε «πολύ θετικό κλίμα», όπως έλεγε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ωστόσο, τις επόμενες εβδομάδες οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν, καθώς θα αρχίσουν να μπαίνουν στο τραπέζι τα δύσκολα θέματα που δεν άνοιξαν ή δεν ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο αυτής της αποστολής. 

Το «σφικτό χρονοδιάγραμμα εργασιών και ανταλλαγής απόψεων» που συμφωνήθηκε χθες μεταξύ των δύο πλευρών θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το θέμα των πλειστηριασμών, την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, το νέο μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2019-2022 και φυσικά το δημοσιονομικό, το οποίο πρακτικά δεν άνοιξε καθόλου αυτή την εβδομάδα. 

Καθένα απ’ αυτά τα θέματα θεωρούνται αυξημένης δυσκολίας, καθώς:

  1.  Στους πλειστηριασμούς ζητείται από την ελληνική πλευρά να λάβει πρόσθετα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η διενέργειά τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται διάταξη που θα επιτρέπει στους συμβολαιογράφους της Αθήνας να κάνουν πλειστηριασμούς και στην επαρχία. 
  2.  Το θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι αμφίβολο αν θα κλείσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, καθώς -παρά το γεγονός ότι έχουν επιλεγεί οι εκτιμητές- ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος, ενώ τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σημαντικά. Πλέον είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από τους δανειστές νέα πίστωση χρόνου, η οποία όμως δεν αναμένεται να είναι σημαντική, καθώς θεωρείται μείζον για τους δανειστές το θέμα να λήξει εντός του χρονοδιαγράμματος του 3ου μνημονίου. 
  3.  Στο δημοσιονομικό παραμένει ακόμη άγνωστο το ποια στάση θα τηρήσει το ΔΝΤ. Στο πλαίσιο των επαφών που έληξαν χθες, δεν βγήκε κανένα στοιχείο στην επιφάνεια που να αποκαλύπτει αν οι προθέσεις του Ταμείου έχουν αλλάξει ή όχι.
  4.  Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων (Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ κ.λπ.) συζητήσεις έγιναν αυτό το τετραήμερο, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο. 
  5.  Αλλαγές θα υπάρξουν τόσο στον εξωδικαστικό συμβιβασμό όσο και στον νόμο Κατσέλη, με γνώμονα τον περιορισμό της χρήσης του νόμου από «κακοπληρωτές».

Στην ατζέντα όλων των Eurogroup εφεξής

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε χθες η τεχνική συμφωνία επί των 88 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν από το Eurogroup του Μαΐου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι σε όλες τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης από εδώ και στο εξής η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας. Έτσι: 

✓ Στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου θα πρέπει να υπάρξει η συμφωνία για την αποδέσμευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ενημερωθούν και για την πρόοδο που υπήρξε αυτή την εβδομάδα στις συζητήσεις με τους θεσμούς. Επίσης, αναμένεται να μπει στην ατζέντα και η πρόοδος των τεχνικών συζητήσεων για το θέμα του χρέους. 

✓ Τον Απρίλιο θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για τη δεύτερη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, με στόχο το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Ιδανικά θα πρέπει μέσα στον Απρίλιο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία, ώστε να αρχίσει να γίνεται η προετοιμασία του επόμενου μνημονιακού νομοσχεδίου που θα είναι και το τελευταίο ολόκληρου του 3ου μνημονίου. Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας, καθώς -εκτός από το Eurogroup και τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα- είναι προγραμματισμένη και η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει το Ταμείο. 

✓ Τον Μάιο θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και να γίνει η πρώτη συζήτηση για τους πόρους που θα αντληθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου. Τον Μάιο θα υπάρχει και μια πρώτη σαφής εικόνα για το αν θα απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 

✓ Το Eurogroup του Ιουνίου θεωρείται ορόσημο όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τους θεσμούς. Και αυτό διότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα αρκετών εβδομάδων μετά τις 21 Ιουνίου ώστε να εκταμιευτούν και οι τελευταίοι πόροι στο πλαίσιο της 3ης δανειακής σύμβασης. Μετά τις 20 Αυγούστου δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση καθώς θα έχει λήξει το πρόγραμμα κάτι που σημαίνει ότι στο χρονοδιάγραμμα δεν θα υπάρξει καμία ελαστικότητα.