Στα μέσα Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης της Ευρώπης, γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel και προσθέτει: «Η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή έργο αστικής ανάπλασης της Ευρώπης, που έχει κάποια στοιχεία από το Μπέβερλι Χιλς, κάποια από τη Σιγκαπούρη, καθώς επίσης οικολογικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας. Όπως επισημαίνει με δήλωσή του ο Πάνος Δραγώνας, ,αρχιτέκτονας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, «η Αθήνα κάνει το προφανές: στρέφεται επιτέλους προς τη θάλασσα και εγκαταλείπει μετά από 200 χρόνια την εξάρτησή της από την Ακρόπολη»
Κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών στις 17 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για μια νέα εποχή στο παραλιακό μέτωπο και σε ολόκληρη την Αττική, ενώ και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι το Ελληνικό θα είναι το νέο πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρεται στη συμμετοχή της Lamda Development, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι στο Ελληνικό αναμένεται να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης, όπως επίσης μαρίνα που θα φιλοξενεί έως και 400 σκάφη, ξενοδοχεία, καζίνο και 10.000 νέες κατοικίες. Λόγος γίνεται για την πολύ καλή τοποθεσία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, πλησίον της Αθήνας, αλλά και του νέου αεροδρομίου.
Η Tagesspiegel επισημαίνει ότι η επένδυση εντάσσεται στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η Ελλάδα εδώ και χρόνια, υπό την πίεση των πιστωτών, σχολιάζεται όμως ότι από μόνη της αυτή η επένδυση δεν θα εξυγιάνει τα δημοσιονομικά.
Η πρόσφατη έρευνα «Cities in Motion Index»του IESE Business School, που έχει παράρτημα στο Μόναχο, κατατάσσει την Αθήνα στην 121η θέση μεταξύ 183 πόλεων σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής και τη βιωσιμότητα, ενώ ως προς την κοινωνική συνοχή βρίσκεται στην 179η θέση. Καλύτερη είναι η θέση της ως προς τη διεθνή αναγνωρισιμότητα, όπου κατατάσσεται 52η κυρίως λόγω του ότι αποτελεί τουριστικό προορισμό, ενώ βρίσκεται πολύ ψηλά στην κατάταξη και χάρη στις προσπάθειες να καταστεί τεχνολογικό κέντρο.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το Ελληνικό παρέμενε επί 20 χρόνια αναξιοποίητο κυρίως λόγω πολιτικών αντιδράσεων στα σχέδια οικοδόμησής του.