Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Politico ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει πως η ΕΚΤ πρέπει να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων ενώ τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται συμμάχους στη μάχη για τον πληθωρισμό.
Αυτή η τοποθέτηση καταγράφει τις διαφορετικές τάσεις εντός του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιας και οι απόψεις του ο κ. Στουρνάρα συνάδουν με αντίστοιχες άλλων κεντρικών και εμπορικών τραπεζών στην Ευρώπη, σε αντίθεση με ότι εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ωστόσο
Περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακινδύνευαν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία της Ευρώπης, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, ζητώντας οι αυξήσεις επιτοκίων να γίνουν με βραδύτερο ρυθμό.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, προέτρεψε επίσης τις φορολογικές και ενεργειακές αρχές να κάνουν περισσότερα για να δαμάσουν τον πληθωρισμό.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον Οκτώβριο, ακολουθώντας την ταχύτερη πορεία σύσφιξης της επιτοκιακής πολιτικής στην ιστορία της ΕΚΤ. Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: «Προσωπικά, θα προτιμούσα μια πιο ομαλή πορεία αύξησης των επιτοκίων».
Σε εκείνη τη συνάντηση, ο Στουρνάρας είπε ότι είχε υποστηρίξει έντονα ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει ένα σοκ από την πλευρά της προσφοράς – ένα εισαγόμενο σοκ στην τιμή της ενέργειας – στο οποίο η νομισματική πολιτική έχει μικρή επιρροή. Οι δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς καθώς και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν επίσης συγκρατημένες, πρόσθεσε.
Ενώ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ο πληθωρισμός που εκτινάσσεται πάνω από κάθε προσδοκία στο ρεκόρ του 10,7% μπορεί να θεωρηθεί πως οδηγεί σε αποφάσεις για μεγαλύτερη άνοδο των επιτοκίων ωστόσο επεσήμανε ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών της ενέργεια δικαιολογεί χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και βραδύτερο ρυθμό ανόδου των επιτοκίων.
«Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι ο πληθωρισμός το επόμενο έτος θα είναι μικρότερος από το 5,5 τοις εκατό που υποτίθεται στο βασικό μας σενάριο», είπε ο κ. Στουρνάρας.
If the European Central Bank makes more jumbo rate hikes it will risk causing undue damage to Europe’s economy, Greece's central bank chief has warned.https://t.co/9DVUoBG0ph
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) November 4, 2022
Γενικότερα, ο Στουρνάρας τόνισε ότι δεδομένου πως η ευρωζώνη αποτελεί έναν μεγάλο εισαγωγέα ενέργειας, η νομισματική πολιτική με επιθετική άνοδο των επιτοκίων δημιουργεί περαιτέρω κινδύνους στις προοπτικές ανάπτυξης.
«Το ενεργειακό σοκ πρόκειται να δώσει μια ισχυρή ύφεση στην οικονομία. Η αποδυνάμωση στις οικονομίες μας, αλλά και στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της ζήτησης», είπε. «Υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι η ευρωζώνη να οδηγηθεί σε ύφεση».
Προτείνεται συνδυασμός λύσεων
Στο σημερινό περιβάλλον, «η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Αυτό θα έκανε το κόστος από την άποψη της παραγωγής πολύ, πολύ υψηλότερο».
Αντίθετα, ζήτησε υποστήριξη από τις δημοσιονομικές και ενεργειακές πολιτικές τουλάχιστον για όσο διάστημα υπάρχει πρόβλημα με το φυσικό αέριο.
Πρόσθεσε ότι ελπίζει η δημοσιονομική πολιτική του χρόνου να είναι πιο περιοριστική.
Ο κ Στουρνάρας ζήτησε επίσης να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για τη μετάβαση προς ένα νέο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Επί του παρόντος, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος συνδέεται με τις τιμές του φυσικού αερίου.
Αντίθετα, η Ευρώπη θα μπορούσε να τιμολογήσει την ηλεκτρική ενέργεια με βάση τη μέση τιμή όλων των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της. Μια τέτοια προσέγγιση θα μείωνε τις τιμές της ενέργειας και τα συνολικά επίπεδα πληθωρισμού.
Υποστήριξε πως κορυφαίος Έλληνας εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας του είπε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα εναλλακτικό μοντέλο. «Πρέπει να το επιταχύνουμε», σημείωσε. «Προσεκτικά και σταδιακά».
Θετικές προοπτικές για την Ελλάδα
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα επηρεαστεί λιγότερο καθώς οι οικονομικές προοπτικές για τη χώρα παραμένουν σταθερές. «Η Τράπεζα της Ελλάδος πίστευε ότι θα έχουμε ανάπτυξη 3,2 τοις εκατό φέτος, αλλά τώρα την αναθεωρούμε στο 6 τοις εκατό και αυτό οφείλεται στις πολύ υψηλότερες εισπράξεις από τον τουρισμό»
Τα δυσμενή σενάρια για την ελληνική οικονομία, δεν προβλέπουν ύφεση για την Ελλάδα.