Αντιμέτωπο με μήνυση έρχεται το Τwitter εξαιτίας των σχεδίων του Έλον Μασκ να καταργήσει 3.700 θέσεις εργασίας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Εργαζόμενοι τονίζουν ότι οι απολύσεις έρχονται χωρίς επαρκή προειδοποίηση κατά παράβαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας αλλά και του ρυθμιστικού πλαισίου της πολιτείας της Καλιφόρνιας.
Μία συλλογική αγωγή κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι το Twitter άρχισε τις απολύσεις το πρωί της Παρασκευής. Η είδηση έγινε μάλιστα γνωστή από email που εστάλη από τη διοίκηση στους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, ο νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας θέλει να απολύσει το ήμισυ του ανθρωπίνου δυναμικού, προκειμένου να μειώσει δραστικά τα έξοδά του. Υπενθυμίζεται ότι εξαγόρασε το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων.
Η ομοσπονδιακή Πράξη Προειδοποίησης Εργαζομένων απαγορεύει σε μεγάλες επιχειρήσεις να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση τουλάχιστον 60 ημερών.
Τι αναφέρεται στην αγωγή
Η αγωγή ζητεί από το δικαστήριο να εκδώσει εντολή που θα απαιτεί από το Twitter να συμμορφωθεί με την Πράξη και που θα απαγορεύει στη διοίκηση να προσφέρει ανταλλάγματα σε εργαζομένους, προκειμένου να τους πείσει να υπογράψουν έγγραφα, με τα οποία θα αποποιούνται του δικαιώματός τους να συμμετέχουν σε δικαστικές προσφυγές.
«Καταθέσαμε την αγωγή σε μία προσπάθεια να διασφαλίσουμε πως οι υπάλληλοι γνωρίζουν ότι δεν θα πρέπει να υπογράψουν κάτι, με το οποίο θα εκχωρούν δικαιώματα και πως υπάρχει τρόπος να διασφαλίσουν αυτά που δικαιούνται» τόνισε στο Bloomberg η Σάνον Λις Ριόρνταν, δικηγόρος που ηγείται της προσφυγής.
Να σημειωθεί ότι η ίδια δικηγόρος είχε μηνύσει την Tesla τον περασμένο Ιούνιο, όταν η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποφάσισε να απολύσει περίπου το 10% του δυναμικού της.
Η Tesla κέρδισε απόφαση από ομοσπονδιακό δικαστή του Όστιν, που υποχρέωνε τους εργαζομένους να «κυνηγήσουν» τις απαιτήσεις τους σε κεκλεισμένων των θυρών διαιτητική διαδικασία και όχι σε ανοιχτή δίκη. Ο Μασκ είχε χαρακτηρίσει ως «ήσσονος σημασίας» τη μήνυση εκείνη σε συζήτηση που είχε με τον αρχισυντάκτη του Bloomberg, Τζον Μάικλτουεϊτ, στο Qatar Economic Forum.