Τα διεθνή
Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Παρασκευή 4/11, ενισχυμένες από τις μετοχές του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, ενώ το δολάριο ορίστηκε για την καλύτερη εβδομάδα του σε περισσότερο από ένα μήνα, καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν την προοπτική της Federal Reserve να ορίσει επιτόκια πάνω από 5% το επόμενο έτος.
Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1,1170 δολάρια, μετά τη διολίσθηση 2% κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά το μέγιστο από το 1989, αλλά προειδοποίησε μια μακρά ύφεση.
Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, σταθεροποιήθηκε στο 112,90, μετά από άνοδο 0,8% κατά τη διάρκεια της νύχτας και άγγιξε το υψηλό περίπου δύο εβδομάδων στο 113,15. Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν άλμα, με το ομόλογο δύο ετών να σκαρφαλώνει πάνω από το 4,7%.
Απώλειες στη Wall Street, στον απόηχο της απόφασης της Fed και της δήλωσης του επικεφαλής της Τράπεζας, Τζερόμ ότι είναι νωρίς για να παύσουν οι αυξήσεις και ότι το τελικό επιτόκιο θα είναι υψηλότερο από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ο Dow Jones υποχώρησε -0,46% ή 147 μονάδες στις 32.001, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,06% στις 3.720 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,73% στις 10.343 μονάδες.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν την έκθεση επί της απασχόλησης σήμερα στις ΗΠΑ, όπου οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη πιθανότατα θα ενισχύσει τις επιθετικές προοπτικές της Fed.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) αποφάσισε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης και πλέον διαμορφώνονται στο 3%. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τα τελευταία 33 χρόνια, καθώς η χώρα συνεχίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,93% στις 409,6 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,62% στις 7.189 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,95% στις 13.130 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,54 % στις 6.243 μονάδες.
Στην Αθήνα
Από την στατιστική προϊστορία ζητούμενο ήταν να μην υπάρξει υποχώρηση κάτω από τις 855. Δηλαδή να διατηρηθεί η αγορά πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ200. Δυο φορές η Αθήνα κατάφερε να κλείσει πάνω από τον απλό ΚΜΟ200 τη Δευτέρα και την Τετάρτη και η ισχύς του επιπέδου που αυτός ορίζει, φάνηκε από το γεγονός πως στην επόμενη οι πιέσεις κυριαρχούσαν. Οι συναλλαγές στην τελευταία ώρα χαρακτηριζόντουσαν από χαμηλούς όγκους και άμυνα στην περίπτωση που δεν θα ήταν αρκετές οι 858 μονάδες ως κατώτερο μέρας. Τελικά με επανάληψη της έντονης δραστηριοποίησης στις δημοπρασίες η αγορά είχε αξιοπρεπή εικόνα.
Η ψυχραιμία που έδειξε η αγορά χθες δεν ήταν δυνατό να αποτυπωθεί με μια ήπια πτωτική δυναμική, όταν σε παγκόσμια κλίμακα η φυγή από το μετοχικό ρίσκο ήταν ο κανόνας στις συναλλαγές μετά την απόφαση της Fed. Αυτή καθαυτή δεν ήταν άσχημη, αφού άφηνε παράθυρο για μικρότερο βήμα στις επόμενες αυξήσεις των ονομαστικών επιτοκίων της. Αλλά όταν βρέθηκε με μικρόφωνο ο Τζερόμ Παουελ έκανε το θαύμα του, λέγοντας πως το “τερματικό” επιτόκιο πιθανά να είναι ψηλότερα από εκεί που τώρα εκτιμούν οι αγορές.
Η παράλληλη δήλωση για μικρότερες αυξήσεις, μαζί με την ειδοποίηση πως τα επίπεδα που θα τερματίσουν τη σύσφιξη θα είναι ψηλότερα από το 5% που περιμένουν οι αγορές, χαρακτηρίστηκε “παζάρι με το διάβολο”. Όπου φύγει – φύγει στην Wall Street παρά την άνοδο τους πριν ο Πάουελ κελαηδήσει.
Έτσι το φαινόμενο να είναι ο τζίρος στα 5,5 εκατ. ευρώ με τον ΓΔ στις 867 μονάδες (-0,8%) στην πρώτη ώρα, αποκάλυψε την χωρίς πανικό αντιμετώπιση του αντίκτυπου της απόφασης της FED. Ενώ δεν ήταν άσχημη η εικόνα των μεταβολών των blue chip με 18 πτωτικά, αλλά κανένα με απώλειες άνω του -1,7%. Όποια περιοχή του πλανήτη και αν πρόβαλε στις πλατφόρμες για χρηματιστηριακή ενημέρωση, έμοιαζε με κόκκινη θάλασσα, Ασία, Ευρώπη με τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ακόμα μια μέρα πτωτικά. Με μέσες απώλειες στα αναπτυγμένα της τάξης του -1,5%. Πώς λοιπόν να κρατηθεί η Αθήνα που υποχωρούσε υπό την καθοδήγηση των πιέσεων στις Τράπεζες. Από το πρόστιμο στην COCA-COLA 3E, ως την αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος για εκτίναξη των επιτοκίων κατά 60 μονάδες βάσης όλα χθες ωθούσαν σε ρευστοποιήσεις.
Με τις πιέσεις σε κλιμάκωση, η αναζήτηση πυθμένα συνεχιζόταν στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας και μετά από άνοιγμα στις 866 μονάδες (καθοδικό χάσμα 8 μονάδων). Το χαμηλό στις 16:00 με ενεργούς τους θεσμικούς από τις ΗΠΑ ήταν οι 857,9.
Μέσα στην παγκόσμια φυγή από το ρίσκο αναζητήσαμε τις πρόσφατες αναφορές των εγχώριων αναλυτών για την περίπτωση που οι πιέσεις θα έδιναν ισχύ στην καθοδική κατεύθυνση. Το επιλέξαμε για να αποτυπώσουμε τα επίπεδα στήριξης που έχουν εντοπίσει, καθώς η πτώση είναι πιθανότερη, εν μέσω διαρκών αυξήσεων επιτοκίων από τι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, που δηλώνουν παράλληλα, πως ο πόλεμος με τον πληθωρισμό δεν βρίσκεται κοντά στο τέλος του.
Ξεκινάμε από την αναφορά του Νικόλα Πετράκη τεχνικού αναλυτή της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ:” Εάν δεν υπερισχύσει το πτωτικό σενάριο, μια πειστική κατοχύρωση των 875 μονάδων θα οδηγήσει τον ΓΔ στην αντίσταση των 900 μονάδων, όπου εντοπίζουμε την διπλή κορυφή Ιουνίου – Αυγούστου. Εφόσον επικρατήσει το βασικό σενάριο της διόρθωσης, οι κοντινότερες στηρίξεις βρίσκονται στις 855, 840 και 825 μονάδες”. Η λέξη κλειδί ήταν το πειστική και αποδεικνύεται πως δεν ήταν και άρα ευνοείται το πτωτικό σενάριο και τα επίπεδα που αναφέρει. Στην τοποθέτησή του προχθές συμπλήρωσε: “Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφτασε στην αντίσταση των 875 μονάδων, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά υπεραγορασμένες ζώνες τιμών. Κατοχύρωση της ζώνης αυτής, θα ανοίξει τον δρόμο για τις κορυφές Ιουνίου – Αυγούστου και τις 900 μονάδες. Πιθανή οπισθοχώρηση, θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις στηρίξεις των 855 και 845 μονάδων, διατηρώντας ανέπαφη την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση”.
Από την Leon Depolas Sec. σημείωσαν: “Σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε στις αμερικανικές μετοχές μετά την λαμβανόμενη ως επιθετική στάση της FED. Πάραυτα, οι εκτιμήσεις για την κορυφή του βασικού επιτοκίου παραμένουν στην περιοχή του 5% για τον Μάρτιο του 2023. Εν τέλει καμία ουσιαστική διαφορά στο επενδυτικό τοπίο με αποτέλεσμα να παραμείνει αυξημένη η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές. Ως προς τον ΓΔΧΑ αναπροσαρμόστηκε το πιθανό εύρος τιμών για το επόμενο διάστημα μεταξύ των 830 και 910 μονάδων”.