Skip to main content

Bundesbank: Αυξανόμενοι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η κορυφαία τραπεζίτης προειδοποιεί τις τράπεζες να είναι προσεκτικές. «Πρέπει να αναρωτηθούν εάν τα μοντέλα κινδύνου, τα οποία βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα, είναι αντιπροσωπευτικά για μελλοντικές κρίσεις». «Κάθε τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει προς το συμφέρον της τα σενάρια και να είναι λίγο πιο προσεκτική όσον αφορά το οικονομικό περιβάλλον», προσθέτει η Κλόντια Μπαχ.

Υπάρχουν αυξανόμενες απειλές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προειδοποιεί η αναπληρωτής διοικήτρια της Bundesbank, Κλόντια Μπαχ, σε συνέντευξή της στην γερμανική Handelsblatt. «Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι αυτή τη στιγμή. Περιλαμβάνουν, κυρίως, τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τους γεωπολιτικούς κινδύνους για τις υπάρχουσες αλυσίδες εφοδιασμού και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αυξάνεται λοιπόν ο κίνδυνος ύφεσης ή απότομης αύξησης των επιτοκίων στις αγορές. Κάθε μεμονωμένη απειλή μπορεί να φαίνεται διαχειρίσιμη, αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνη όταν συμβαίνουν πολλές ταυτόχρονα», δήλωσε η Κλόντια Μπαχ, που είναι υπεύθυνη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Η κορυφαία τραπεζίτης προειδοποιεί τις τράπεζες να είναι προσεκτικές. «Πρέπει να αναρωτηθούν εάν τα μοντέλα κινδύνου, τα οποία βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα, είναι αντιπροσωπευτικά για μελλοντικές κρίσεις. «Κάθε τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει προς το συμφέρον της τα σενάρια και να είναι λίγο πιο προσεκτική όσον αφορά το οικονομικό περιβάλλον», προσθέτει η Κλόντια Μπαχ.

Ερωτηθείσα για το πώς θα αντιδράσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και αν υπάρχει κίνδυνος να αντιδράσουν ακόμα και με πανικό, η Μπαχ τονίζει: «Δεν το βλέπω έτσι αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, η αστάθεια στις αγορές είναι υψηλή. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ συστηματικά την κατάσταση και όλους τους παράγοντες κινδύνου. Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) μόλις προειδοποίησε για κινδύνους και ζήτησε να διασφαλιστεί επαρκής ανθεκτικότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα… Η σημερινή κατάσταση δεν συγκρίνεται σχεδόν καθόλου με πριν από δύο χρόνια. Η πανδημία ήταν ένα σοκ για την πραγματική οικονομία. Δεν είχε απαραιτήτως μακροπρόθεσμα δομικά αποτελέσματα, ειδικά αφού έχουν αναπτυχθεί εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Τώρα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Ο πόλεμος της Ρωσίας είναι μια θεμελιώδης απειλή για την ειρηνική μας τάξη, με σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Τόσο το σοκ στις τιμές της ενέργειας όσο και το αρνητικό σοκ της παγκοσμιοποίησης έχουν τη δυνατότητα να έχουν μόνιμες επιπτώσεις».

Στο ερώτημα αν τα κράτη πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μετριάσουν αυτούς τους κραδασμούς, η  Κλόντια Μπαχ τονίζει ότι «πολλές βιομηχανίες ζητούν επί του παρόντος κρατική βοήθεια. Ωστόσο, η ικανότητα των κυβερνήσεων να αντισταθμίζουν το όλο και υψηλότερο κόστος είναι περιορισμένη καθώς η αύξηση των τιμών της ενέργειας επιβαρύνει την οικονομία στο σύνολό της. Μάλλον λοιπόν δεν θα δούμε τα κράτη να μπορούν να αμβλύνουν τις συνέπειες της κρίσης στον ίδιο βαθμό όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αντίθετα, αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ανθεκτικότητα στον ιδιωτικό τομέα».