Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το στρατηγικό σχέδιο για την απεξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο. Η κρίση στην ενέργεια σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ιστορία της χώρας, καθώς το 2023, σχεδιάζει να δημοπρατήσει πέντε μεταλλεία με κοιτάσματα χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και σιδήρου για τοπικούς και διεθνείς επενδυτές, παίρνοντας ξεκάθαρα αποστάσεις από τους υδρογονάνθρακες.
Το σχέδιο «Saudi Vision 2030» του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είναι να αναδιαμορφώσει την οικονομία της χώρας έως το 2030, καθώς το βασίλειο προετοιμάζεται για τη νέα εποχή μετά τα ορυκτά καύσιμα.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Bandar Al-Khorayef, το 2023 θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών για τα μεταλλεία Bir Umq, Jabal Idsas, Umm Hadid, Jabal Sahabiyah και Ar Ridaniyah.
Οι άδειες θα χορηγηθούν βάσει νέου νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021 και στοχεύει στην επιτάχυνση ξένων επενδύσεων στον συγκεκριμένο κλάδο, στο πλαίσιο των προσπαθειών διαφοροποίησης από τους υδρογονάνθρακες.
Οι προσπάθειες του Ριάντ να οικοδομήσει μια οικονομία που δεν θα βασίζεται στο πετρέλαιο, περιλαμβάνει μια στροφή προς την εξόρυξη τεράστιων ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων πολλών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των φωσφορικών, του χρυσού, του χαλκού, του ουρανίου και του βωξίτη, της κύριας πηγής αλουμινίου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι αχρησιμοποίητοι ορυκτοί πόροι της χώρας, εκτιμώνται σε 5 τρισεκατομμύρια ριάλ (1,33 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Τα περισσότερα υποψήφια για άδειες μεταλλεία, διαθέτουν κοιτάσματα ψευδαργύρου και χαλκού, το Jabal Idsas έχει σίδηρο, ενώ το Umm Hadid στην περιοχή του Ριάντ δύναται να προσφέρει μόλυβδο, χαλκό και ασήμι, όπως δήλωσε ο υπουργός.
«Οι νέες άδειες στοχεύουν στην επίτευξη των στόχων του ‘Saudi Vision 2030’, στην αύξηση της συνεισφοράς του εξορυκτικού κλάδου στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στα 64 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030», επεσήμανε ο υπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα αποφάσισε μετά από την παραχώρηση των πέντε αυτών αδειών, να προβεί και στην δημοπράτηση του μεταλλείου Khnaighuiyah, όπου τα κοιτάσματα ψευδαργύρου και χαλκού υπολογίζονται σε περίπου 26 εκατομμύρια τόνους.
Με πληροφορίες από Reuters