Ταφόπλακα στις προσδοκίες για μία «παύση» από την ΕΚΤ στις αυξήσεις επιτοκίων, που ωθούν την οικονομία του ευρώ στην ύφεση, θέλησε να βάλει η Κριστίν Λαγκάρντ. Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι πρωταρχικός στόχος είναι η μάχη κατά του πληθωρισμού, αφού αν οι ανατιμήσεις αφεθούν ανεξέλεγκτες τα βάρη θα λυγίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σε συνέντευξή της στο website Delfi Bizness, η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να θέσει συγκεκριμένο στόχο για το ύψος των επιτοκίων. Υπογράμμισε ωστόσο ότι στο απόγειό του ο τρέχων κύκλος επιτοκιακών αυξήσεων θα πρέπει να διασφαλίζει την επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα. «Μετά την αύξηση της περασμένης εβδομάδας (τη δεύτερη διαδοχική κατά 75 μονάδες βάσης), το κόστος δανεισμού θα ανέβει κι άλλο» είπε. «Ο προορισμός είναι ξεκάθαρος και δεν έχουμε φτάσει σε αυτόν ακόμη» σημείωσε.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 10,7% τον Οκτώβριο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Και τούτο παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου.
Η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι οι πιθανότητες για μία ύφεση έχουν αυξηθεί, αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα είχε μία αδράνεια έναντι του πληθωρισμού, χαρακτηρίζοντας τη σταθερότητα τιμών «τη βάση για μία οικονομία που λειτουργεί ομαλά και έχει οφέλη για όλους». «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός ανά την Ευρωζώνη» σχολίασε, προσθέτοντας ότι «όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος διάχυσης σε όλη την οικονομία. Τότε οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να έχουν ακόμη υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες για το μέλλον και αυτό θα είναι επικίνδυνο» εξήγησε.
Τα υψηλά επιτόκια τονώνουν την ίδια ώρα την κερδοφορία των τραπεζών, αλλά και δημιουργούν τον κίνδυνο νέων κόκκινων δανείων. Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως οι τράπεζες σήμερα είναι σε πολύ πιο ισχυρή θέση από ό,τι βρίσκονταν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Ακόμη και έτσι, «δεν επιτρέπεται εφησυχασμός» προειδοποίησε.
Παράλληλα έστειλε μήνυμα και προς τις κυβερνήσεις πως θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η όποια δημοσιονομική στήριξη για την αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής θα είναι προσωρινή και στοχευμένη σε εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη.