Οι αγορές έκλεισαν με ανάκαμψη τις συνεδριάσεις της Πέμπτης, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν μια σειρά από εταιρικά κέρδη και την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 860 μονάδες με απώλειες 0,23%.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρέμεινε σταθερός νωρίς το απόγευμα, με τους βασικούς πόρους να υποχωρούν κατά 2,1% για να οδηγήσουν σε απώλειες, ενώ τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 3,1%. Στο +0,4% ο γερμανικός DAX.
Ο δείκτης blue chip περιόρισε τις προηγούμενες απώλειες μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης – την τρίτη συνεχόμενη άνοδό του φέτος – ενώ αποκάλυψε επίσης νέες συνθήκες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη πραγματοποίησαν μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση 75 μ.β. Πέμπτη — όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Επικαλούμενοι «σημαντική πρόοδο στην απόσυρση της προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής», έφεραν το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο ήταν κάτω από το μηδέν μόλις τον Ιούλιο, στο 1,5%.
«Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είπε ότι «αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια», εγκαταλείποντας μια προηγούμενη αναφορά σε αυξήσεις που συνεχίζονται για «αρκετές συνεδριάσεις».
Η Κριστίν Λαγκάρντ, απέδωσε τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις τιμές ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, στη συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τη νέα αύξηση των επιτοκίων. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, επανέλαβε κάτι που λέει στις τελευταίες ενημερώσεις μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τουλάχιστον, ότι «ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πιο πάνω από τον στόχο» (σ.σ. του 2%).
«Ανησυχούμε για τον κίνδυνο ύφεσης, κυρίως για τους ανθρώπους που έχουν χαμηλό εισόδημα και που υποφέρουν από τον αυξανόμενο πληθωρισμό», τόνισε. «Οι άνθρωποι για αυτό ανησυχούν, για τον πληθωρισμό», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα, «δηλαδή τις αμέσως επόμενες εβδομάδες».
To Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να τροποποιήσει τους όρους της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ ΙΙΙ).
Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης τα εταιρικά κέρδη, με τη Shell να ανακοινώνει διπλασιασμό κερδών για το γ’ τρίμηνο. Ο ενεργειακός γίγαντας είπε ότι τα υποκείμενα κέρδη έφθασαν τα 9,5 δισ. δολάρια (8,2 δισ. λίρες) μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, ποσό διπλάσιο σε σύγκριση με τα 4,2 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο το 2021, αν και υπάρχει μια σχετική επιβράδυνση σε με το β΄τρίμηνο όταν ανακοίνωσε στοιχεία ρεκόρ. Μέχρι στιγμής φέτος, η Shell έχει αναφέρει κέρδη 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι υπερδιπλάσια από το ποσό τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.
Αντιθέτως βουτιά 12% σημειώνει η μετοχή της Credit Suisse μετά τις ζημίες-μαμούθ 4 δισ. ελβετικών φράγκων που δημοσίευσε ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος, ο οποίος πλήττεται από σειρά σκανδάλων που απειλούν τη βιωσιμότητά του.
Ανοδικά άνοιξαν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, αφού η οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό το τρίτο τρίμηνο. Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 1,45% ενώ ο S&P 500 ήταν 0,4% υψηλότερα. Ο Nasdaq διαπραγματεύθηκε με πτώση 0,25%.
Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατέγραψε αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επέστρεψε επομένως στην ανάπτυξη, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022 και η ανάκαμψη είναι μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, αφού αναμενόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%.
naftemporiki.gr