Skip to main content

Πρόσθετοι πόροι 700 εκατ. από έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Η επιβολή ειδικής εισφοράς ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνεται σε τροπολογία στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στην εν λόγω τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιλαμβανόταν και η αναπροσαρμογή της κλίμακας των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας. Τα δύο μέτρα τα είχε προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και υπολογίζεται ότι μπορούν να αποφέρουν πρόσθετους πόρους της τάξης των 700 εκατ. σε ετήσια βάση (400 εκατ. ευρώ από την ειδική εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς και 300 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στις ΥΚΩ), για τη συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις παρενέργειες της ενεργειακής κρίσης.

Η ειδική εισφορά 10 ευρώ/ θερμική MWh υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα ισχύει από τον Νοέμβριο και θα επιβάλλεται σε κάθε κατανεμόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο. Εξαιρούνται οι μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης ή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εισφορά υπολογίζεται από τον ΔΕΣΦΑ επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη βάση των δηλώσεων που υποβάλλουν στον Διαχειριστή οι εταιρείες για τις ποσότητες που κατανάλωσαν, έως την 7η ημερολογιακή ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα αναφοράς. Ο ΔΕΣΦΑ αποστέλλει ειδοποίηση σε κάθε παραγωγό για το ποσό της ειδικής εισφοράς που του αναλογεί και το κοινοποιεί και στη ΡΑΕ. Το ποσό καταβάλλεται στον Διαχειριστή από τον υπόχρεο παραγωγό έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός και δέκα ημέρες μετά την καταβολή αποδίδεται από τον ΔΕΣΦΑ στον ΔΑΠΕΕΠ, που είναι ο διαχειριστής του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Τα έσοδα από την ειδική εισφορά διατίθενται: α) για την υποστήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους, β) για την υποστήριξη επενδύσεων σε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο, καθώς και σε τεχνολογίες για τη δέσμευση και αποθήκευση ή χρήση διοξειδίου του άνθρακα, γ) για την αντιστάθμιση μέρους του κόστους επενδύσεων σε Συστήματα και Δίκτυα Φυσικού Αερίου, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Προγράμματα Ανάπτυξης.

Η κατανομή της εισφοράς στους αντίστοιχους δικαιούχους λαμβάνει χώρα με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.

Όσον αφορά τις χρεώσεις ΥΚΩ, προβλέπεται ότι μπορούν να αναπροσαρμόζονται από 1ης Νοεμβρίου 2022 με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ κατόπιν γνώμης της ΡΑΕ. Ταυτόχρονα, ορίζεται ότι ΥΚΩ συνιστά και η αντιστάθμιση του κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις.

Από το σύνολο των αλλαγών εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο έσοδο στον Ειδικό Λογαριασμό των ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ), ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Πόροι που θα κατευθυνθούν στη δημιουργία αποθεματικού για τον λεγόμενο Μόνιμο Μηχανισμό Αντιστάθμισης Κινδύνου, που θα λειτουργήσει ως εφεδρικό μελλοντικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα ενεργοποιηθεί σε ενδεχόμενη επόμενη εκτίναξη των ενεργειακών τιμών, για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης.

Οι επιδοτήσεις Νοεμβρίου

Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκαν οι επιδοτήσεις ρεύματος του Νοεμβρίου. 

  • Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται το 90% της αύξησης. Η επιδότηση αφορά σε όλα τα νοικοκυριά, για κύριες και μη κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχων. 
  • Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Να σημειωθεί ότι ισχύει και πάλι μπόνους μειωμένης κατανάλωσης. Έτσι εαν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.