Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Τρία προβλήματα προς επίλυση αντιμετωπίζουν οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων και πιο συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
α. Δεν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή», ενώ το σχήμα λήγει τον τρέχοντα μήνα.
β. Τα τελικά υπόλοιπα των τιτλοποιήσεων παραμένουν σε εκκρεμότητα για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων η δυσκολία του υπουργείου να υπογράψει τις νέες εγγυήσεις, καθώς μέχρι πρότινος δεν είχε ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την απαίτηση της Eurostat να περάσουν οι εγγυήσεις στο χρέος.
γ. Την ίδια στιγμή οι ανακτήσεις τίθενται εκτός στόχων, ενώ οι servicers αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους πλειστηριασμούς.
Ο «Ηρακλής» και οι εγγυήσεις
Αν και κατατεθειμένες στον «Ηρακλή», οι δύο τιτλοποιήσεις που έχουν απομείνει δεν έχουν ακόμη λάβει τις σχετικές εγγυήσεις. Αυτό μέχρι πρότινος συνέβαινε επειδή η Eurostat επέμενε πως οι εγγυήσεις πρέπει να εγγραφούν στο χρέος και έτσι το υπουργείο Οικονομικών δεν υπέγραφε. Πρόκειται για τα Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς και το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας. Οι δύο τιτλοποιήσεις τελούν σε εκκρεμότητα, καθώς το πρόγραμμα «Ηρακλής» λήγει μέσα στον τρέχοντα μήνα χωρίς να δοθεί παράταση, μολονότι τα αιτήματα κατατέθηκαν εγκαίρως.
Παράλληλα δεν είναι καθόλου βέβαιο, κατόπιν της εξέλιξης που υπήρξε στο θέμα των πλειστηριασμών, πως οι servicers θα ήθελαν να αναλάβουν το βάρος και αυτών των ανακτήσεων.
Εξάλλου, και προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος σε σχέση με την απαίτηση της Eurostat να εγγραφούν οι εγγυήσεις στο χρέος, τράπεζες και υπουργείο φαίνεται να καταλήγουν σε μια λύση να μικρύνει το ποσό των εγγυήσεων έναντι των τίτλων, «παίρνοντας» οι τράπεζες μεγαλύτερη ζημιά.
Εκτός στόχων οι ανακτήσεις
Η εκκρεμότητα σε σχέση με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου που δεν επιτρέπουν στους servicers να είναι διάδικοι δημιουργεί έναν ακόμη σκόπελο στη δευτερογενή αγορά των τιτλοποιήσεων.
Τώρα, λοιπόν, και έως ότου αποφανθεί η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα, οι πάντες θα αναζητήσουν μια μέση λύση, καθώς οι servicers έχουν δεσμεύσεις ως προς τις ανακτήσεις, οι οποίες δεν είναι εύκολο να εκπληρωθούν με τις τρέχουσες συνθήκες.
Στις αρχές του 2023 φθάνει στο τέλος της η περίοδος χάριτος που έχουν στη διάθεσή τους οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων να μην πληρώσουν στους επενδυτές τις αποδόσεις των τίτλων σε περίπτωση που δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι των ανακτήσεων. Οι στόχοι αυτοί, ούτως ή άλλως, δεν έχουν επιτευχθεί και απέχουν αρκετά από την επίτευξή τους. Υπό την έννοια αυτή προσδοκάται μια λύση η οποία θα δώσει τον αναγκαίο χρόνο για αλλαγή των δεδομένων, όπως μια πιθανή παράταση. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει οι θεσμοί να συμφωνήσουν και να ανάψουν το πράσινο φως.