Skip to main content

Στις τιμές ρεύματος και καυσίμων ποντάρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Σε σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κατά τον μήνα Οκτώβριο προσβλέπει το οικονομικό επιτελείο.

Οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου βασίζονται στη σημαντική υποχώρηση στην τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ο Οκτώβριος ολοκληρώνεται με κάθετη πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και συγκράτηση στην τιμή του πετρελαίου.

Δεδομένου ότι η πληθωριστική κρίση είχε ήδη ξεσπάσει τον περασμένο Οκτώβριο, οι φετινές τιμές θα συγκριθούν με τις αντίστοιχες περσινές, βγάζοντας αρκετά μικρότερη μεταβολή σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Τα «αποκαλυπτήρια» θα γίνουν την επόμενη Δευτέρα από τη Eurostat και ουσιαστικά θα κρίνουν το κατά πόσο μπορεί να συγκρατηθεί ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα στο προϋπολογισθέν επίπεδο του 9%.

Φυσικό αέριο

Μετά τη χθεσινή κάθετη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου κάτω και από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η τιμή του καταγράφει άνοδο μικρότερη του 10% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Αυτό, βέβαια, ισχύει σε επίπεδο χρηματιστηριακής τιμής. Ακόμη και σε επίπεδο λιανικής, όμως, η τιμή του Οκτωβρίου δεν θα βαρύνει τόσο όσο η αντίστοιχη του Σεπτεμβρίου, αφενός λόγω της αποκλιμάκωσης που έχει επέλθει στη χρηματιστηριακή τιμή ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου και αφετέρου λόγω της επιδότησης που δίδεται για τον Οκτώβριο και η οποία επηρεάζει την τιμή λιανικής.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Τον Οκτώβριο, οι ονομαστικές τιμές των παρόχων ήταν μειωμένες συγκριτικά με τις αντίστοιχες του Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα μειωμένες ήταν και οι επιδοτήσεις, αλλά η αποκλιμάκωση αναμένεται να αποτυπωθεί στον δείκτη τιμών καταναλωτή, καθώς ειδικά για τις επιχειρήσεις, υπάρχει και πραγματικό όφελος στον τελικό λογαριασμό. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα είναι τον Οκτώβριο πολύ ακριβότερη σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καθώς ήδη από πέρυσι τα νοικοκυριά είχαν αρχίσει να επιβαρύνονται υπέρμετρα εξαιτίας της λεγόμενης «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Πετρελαιοειδή

Αντίστοιχα, και στα πετρελαιοειδή έχουν αρχίσει να «διπλώνουν» οι υψηλές τιμές, αν και οι ποσοστιαίες επιβαρύνσεις σε ετήσια βάση παραμένουν σημαντικές σε επίπεδο 12μήνου. Πέρυσι, η σεζόν για το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε στο 1,17 ευρώ και φέτος είμαστε στο 1,38 ευρώ το λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι καταγράφεται άνοδος 18%. Για την αμόλυβδη, η ετήσια μεταβολή αυτή τη στιγμή είναι της τάξεως του 13%, καθώς το λίτρο κοστίζει περίπου 2 ευρώ έναντι περίπου 1,77 ευρώ πέρυσι. Πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο από 1,515 ευρώ πέρυσι έχει φτάσει φέτος στα 2,1 ευρώ, με την ποσοστιαία μεταβολή να διαμορφώνεται στο 38%. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου είναι περίπου 9% μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά στην τιμή του πετρελαίου κίνησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο εξαιτίας της αύξησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Ακόμη και αν συνυπολογιστεί ο παράγων διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, το τελικό ποσοστό που προκύπτει είναι και πάλι πολύ υψηλό.

Για να συγκρατηθεί ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στο επίπεδο του 9% θα πρέπει τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή να υποχωρήσει κάτω από το 10% και να συνεχίσει την πτωτική του πορεία και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Σε διαφορετική περίπτωση, η αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το 9% σε μέσο ετήσιο επίπεδο, θα έχει επίπτωση στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα της χρονιάς κυρίως μέσω της αύξησης των συντάξεων.