- Με τα κινέζικα χρηματιστήρια σε άγριες πιέσεις και τα υπόλοιπα ασιατικά με κέρδη ξεκινά η εβδομάδα.
- Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών ειδοποιούν για ανοδικό ξεκίνημα αργότερα
- Οι αλληλοκατηγορίες για χρήση βρώμικων βομβών από Ρώσους και Ουκρανούς επηρεάζουν τη διάθεση για ρίσκο
- Απέσυρε την υποψηφιότητα του ο Μπόρις Τζόνσον ανοίγοντας το δρόμο για τον Σούνακ
- Αναμένονται οι ΡΜΙ σε Βρετανία και ευρωζώνη
- Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια αυτή τη βδομάδα.
- Οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ ωστόσο, υποχωρώντας την Παρασκευή έκαναν νόημα στα χρηματιστήρια να περάσουν σε κέρδη που αφήνουν περιθώρια για το παραδοσιακό ράλι του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Παρουσιάζει δε περισσότερες πιθανότητες να επαναληφθεί φέτος, γιατί υπάρχουν οι ενδιάμεσες εκλογές που συνήθως προκαλούν επιτάχυνση της ανόδου μετά την τέλεσή τους.
- Με δεδομένη την επίδραση της κίνησης των μετοχών της Wall Street, κάτι με τα αποτελέσματα από αύριο των εισηγμένων, κάτι από μια πιθανή επιτυχή εξαγορά, η κίνηση προς τις 900 μονάδες δεν θεωρείται απίθανη.
Η παγκόσμια κεφαλαιαγορά καλείται να αφομοιώσει στην τρέχουσα εβδομάδα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ που αφορούν τις σημαντικότερες εταιρίες του κλάδου της Τεχνολογίας. Πλήττονται περισσότερο από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού. Οι κυριότερες στη βδομάδα είναι: 3Μ, Coca Cola, General Electric, General Motors, Twitter, Alphabet, Microsoft, Spotify, Visa (25/10) Meta, Ford, McDonald’s, Kraft, CME, Bristol-Myers Squibb, Boeing (26/10) Caterpillar, MasterCard, Merck, Amazon, Apple, Intel, Pinterest (27/10) και Chevron, Exxon (28/10). Για την ώρα η εμφάνιση αποτελεσμάτων πάνω από τις προσδοκίες, παραμερίζει την τάση φυγής από το ρίσκο, που γεννά η επιμονή των αρμοδίων της Fed σε πολιτικές σκληρής σύσφιξης, ως την ώρα της εμφανούς τιθάσευσης των πληθωριστικών πιέσεων.
Η Αθηναϊκή αγορά ανέμενε την ετυμηγορία για το Ελληνικό αξιόχρεο από την Standard & Poor’s, με τους περισσότερους των αναλυτών, να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι, θεωρώντας σαν πιο αισιόδοξο, το σενάριο αναβάθμισης των προοπτικών από σταθερές, σε θετικές. Ούτε καν αυτό δεν συνέβη, αφήνοντας τις προοπτικές σταθερές με μείωση της εκτίμησης για την μεταβολή του ΑΕΠ του 2023. Λογικό να αναζητούν οι αναλυτές στα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της Μυτιληναίος την Τρίτη 25 Οκτωβρίου μια δυνατότητα παρέμβασης στη διάθεση. Την ίδια ημέρα θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα των δωρεάν μετοχών των Mezzanine SPV’s οι μετοχές της Alpha BankΑΛΦΑ -0,24% (1:27) και οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (1:7). Αυτές θα διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. από τις 31 Οκτωβρίου. Υπάρχει συναίνεση για τους κεντρικούς κινδύνους αυτή τη βδομάδα. Πέραν των υφιστάμενων γεωπολιτικών εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας, απειλούν οι ανοδικές τάσεις στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, η μεταβλητότητα στις τιμές του Φυσικού Αεριού και Πετρελαίου καθώς και η πολιτική αστάθεια στην Μ. Βρετανία.
Μπορεί να χαρακτηρίζονται ως ήπιες οι συναλλαγές της Αθηναϊκής αγοράς, αλλά τις καθόρισαν οι κινήσεις των ισχυρών ξένων θεσμικών και αφορούσαν το σύνολο σχεδόν των μετοχών του FTSE25. Με μια πτωτική συνεδρίαση και τέσσερις ανοδικές, η αγορά βρέθηκε στις 855 μονάδες. Η τρίτη και πάλι ανοδική εβδομάδα του Οκτωβρίου, έφερε στον Γενικό Δείκτη ισοδύναμα των προηγούμενων κέρδη 2,72%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο +7,83%, έτσι στο 2022 αποδίδει -4,29%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,70% και στον μήνα +8,60% με ετήσια απόδοση -3,76%. Ενίσχυσε τον FTSEΜ κατά +2,71%, στο μήνα +4,72%, ενώ ετησίως υποχωρεί -12,16%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +3,87%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση 10ου μήνα +14,32%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +1,57%.
Από την αξιολόγηση του Οίκου Standards & Poor’s πληροφορήθηκαν οι επαγγελματίες διαχειριστές ότι: «Μετά από ένα ισχυρό 2022, αναμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί το 2023 σε επίπεδα κάτω του 2%, με πιθανές περαιτέρω ενεργειακές διαταραχές στην Ευρώπη να θολώνουν τις προοπτικές». Βλέπουν ανάπτυξη 5,8% για την χώρα μας το 2022, η οποία όμως θα επιβραδυνθεί στο 1,7% το επόμενο έτος.
Μένοντας χωρίς βελτίωση από όλους τους αξιολογητές, στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, η μεγάλη προσδοκία για τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, που είναι το περίφημο investment grade, δεν μπορεί να αποτελέσει άξονα αγοραστικού ενδιαφέροντος. Οι αισιόδοξοι τοποθετούν την αναβάθμιση του αξιόχρεου στο 2023. Οι οπαδοί της καταστροφικής λογικής εκτιμούν, ότι το 2024 ίσως υπάρξει πιθανότητα να τοποθετηθεί το αξιόχρεο της χώρας, σε επίπεδα που θα επιτρέπουν την εισροή κεφαλαίων μέσω κλασικών επενδυτικών Funds. Τώρα κεφάλαια που έχουν την πρόθεση να εισρεύσουν υπάρχουν, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στο παρασκήνιο , αλλά ουδείς σοβαρός παράγοντας δεν τολμά να τα αποκαλύψει ευθέως, γιατί μπορεί να εκτεθεί.
Υπάρχουν πάλι προτάσεις εξαγοράς για κάποιες εισηγμένες και αυτή τη φορά μάλιστα κάποιοι, που έχουν πληροφορίες “από μέσα”, διαρρέουν πως το προτεινόμενο τίμημα είναι δελεαστικό, κατά μία έννοια. Δηλαδή δεν υπάρχει το 2022 η μεγάλη απόσταση που εμφανίστηκε στις προτάσεις εξαγοράς που έγιναν τα τρία προηγούμενα χρόνια μεταξύ του ζητούμενου και του προσφερόμενου τιμήματος.
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Αγορές ανάμεσα στην παρόρμηση και την ανησυχία
Πέρασε άλλη μια εβδομάδα με γεγονότα που προκαλούν επενδυτική κατάθλιψη στο μέτωπο του πληθωρισμού και της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η οποία μετατράπηκε σε θετική για τους πιστούς των μετοχών. Οι μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε βάθος περίπου τεσσάρων μηνών καθώς αποδείχθηκε ότι οι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων ανησυχούν μήπως χάσουν ένα σχεδόν παραδοσιακό χειμερινό ράλι. «Το κύριο υπέρ καθόδου σύνθημα για τους επενδυτές μετοχών φέτος ήταν η παλιά παροιμία: «Μην πολεμάτε τη Fed. Ειδικά όταν η Fed καταπολεμά τον πληθωρισμό». Δήλωσε ο επικεφαλής της ομώνυμης εταιρίας ανάλυσης Ed Yardeni συμπληρώνοντας: « Ίσως, ένα ακόμα παλιό ρητό είναι έτοιμο να παίξει: Μην εναντιωθείτε στο ράλι του Άγιου Βασίλη μετά τις ενδιάμεσες εκλογές».
Η παράδοση
Υπάρχει ένα παλαιό επενδυτικό συνήθειο που λειτουργεί εκπληκτικά καλά: Αφορά την ιδέα ότι οι θεσμικοί επενδυτές που φέτος είναι σε εγρήγορση για μια πιθανή σημαντική ζημιά στο κλείσιμο της χρονιάς ανεβάζουν τη ζήτηση στις αγορές τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Οι πιθανότητες για επιβεβαίωση είναι ισχυρότερες το 2022 με τις ενδιάμεσες εκλογές να πλησιάζουν. Καθώς παραδοσιακά το αποτέλεσμά τους μειώνει τις πιέσεις κατά μέσο όρο οδηγεί σε περισσότερα κέρδη.
Η παρόρμηση να αγκαλιάσουνε ένα ράλι στο τέλος του έτους είναι ορατή όχι μόνο σε μια δημοσκόπηση της Εθνικής Ένωσης Ενεργών Διαχειριστών Επενδύσεων (NAAIM), όπου οι διαχειριστές υψηλών διαθεσίμων κεφαλαίων ενισχύουν τις τοποθετήσεις σε μετοχές με ρυθμό που σπάνια παρατηρήθηκε στο φετινό bear market. Αξίζει να προστεθεί η αναταραχή αγορών από επενδυτές που παίζουν ένα γρήγορο παιχνίδι κάλυψης των spreads στις αγορές κρατικών ομολόγων για να αποκαλυφθεί η αλλοπρόσαλλη συνταγή για την άνοδο στα χρηματιστήρια. Αφού την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου οι θεσμικοί αδιαφόρησαν για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων σε κλίμακα που δεν παρατηρήθηκε εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.
Βέβαια οι επενδυτές ενισχύουν την έκθεση σε μετοχές μετά από την εμφάνιση του χαμηλού δύο ετών χαμηλότερα και από τις 3500 μονάδες για τον S&P500. Ο αντιπροσωπευτικότερος μετοχικός δείκτης σε διάστημα πέντε ημερών αναρριχήθηκε 4,75%, ακόμη και όταν οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκαν περίπου 20 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Μια τέτοια άνοδος των μετοχών ενόψει αυτής της μεγάλης αύξησης των αποδόσεων δεν έχει συμβεί από τον Ιούνιο του 2020. Η ιστορία δεν είναι με το μέρος των απαισιόδοξων όσον αφορά τις επιδόσεις στο τέλος του έτους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ετών που πραγματοποιήθηκαν οι ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου. Από το 1942, οι δύο τελευταίοι μήνες του έτους απολαμβάνουν κέρδη μετοχών περίπου στο 75% των περιπτώσεων. Ενώ οι μετοχές παρουσίασαν παρόμοια συχνότητα θετικών αποδόσεων στο τέλος των μεσοπρόθεσμων ετών, ο δείκτης σημείωσε μεγαλύτερα κέρδη σε αυτές τις περιόδους, με τον S&P 500 να αυξάνεται περισσότερο από 6% κατά μέσο όρο.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Στην τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, απώλειες εμφάνισαν 3 από τους 18 βασικούς δείκτες που παρακολουθούμε. Στη βδομάδα ο S&P500 ενισχύθηκε +4,74%, ενώ στο 2022 χάνει -21,3%. Ο Dow ανέβηκε +4,89%, με επίδοση -14,46% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή +2,98%, με απώλειες στο 2022 -18,64%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο +3,56%, στο 2022 χάνει -22,4%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +5,11%, στο 2022 υποχωρεί κατά -30,6%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +1,62%, και στο έτος χάνει -5,6%. Ο DAX με κέρδη +2,36%, στο 2022 υποχωρεί -19,9%, ο CAC με μεταβολή +1,74%, στο 2022 χάνει -15,6%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά +2,2% ψηλότερα, ενώ στο 2022 χάνει -13,4%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία σκαρφάλωσε +3%, με ετήσια απόδοση -21,1%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε στην εβδομάδα κέρδη +1,27%, ενώ στο έτος χάνει -18,8%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε +7% υψηλότερα, με επίδοση στο 2022 +14,4%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +3,69%, αποδίδει στο 2022 -11,6%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1662,5 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία άνοδο +0,79% ενώ στο 2022 υποχωρεί -9,2%. Υποχώρησε οριακά -0,55%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 85,14 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +12,8%.
Ο Nikkei, υποχώρησε -0,74%, με απόδοση 6,6% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +0,03%, στο 2022 υποχωρεί -25,7%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +2,91%, με επίδοση έτους +2,32%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng βούλιαξε -2,27%, στο 2022 χάνει -30,7%. Με πτωτική μεταβολή -1,1% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -16,5%.
Πηγές ανησυχιών
Οι ανησυχίες για τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων συνδυάζονται με την εκτίμηση πως θα βοηθήσουν στο να οδηγηθεί η ανάπτυξη των ΗΠΑ σε ύφεση και έχουν προκαλέσει απότομες εκπτώσεις των αποτιμήσεων σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησε την Παρασκευή, αλλά ανέβηκε για 12η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα από το 1987. Η απόδοση του ομολόγου αναφοράς έκλεισε την εβδομάδα στο 4,212%, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της παρελθούσης δεκαετίας. Η απόδοση του διετούς ομολόγου του Δημοσίου, το οποίο είναι συνήθως πιο ευαίσθητο στις προσδοκίες για τα επιτόκια, υποχώρησε επίσης την Παρασκευή, κλείνοντας την εβδομάδα στο 4,489%.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα εταιρικά αποτελέσματα αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με το πώς η αύξηση των επιτοκίων, το ισχυρό δολάριο και ο υψηλός πληθωρισμός επηρεάζουν τα κέρδη των εισηγμένων. Αυτά μέχρι στιγμής για το τρίτο τρίμηνο ήταν ανάμεικτα. Οι τράπεζες των ΗΠΑ συνέβαλαν στην τόνωση των εντολών αγοράς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αφού εμφανίστηκαν με αποτελέσματα καλύτερα από τα αναμενόμενα. Οι ρωγμές σύμφωνα με τους αναλυτές εμφανίζονται αλλού. Μέχρι στιγμής εντοπίζονται στο περιθώριο καθαρού κέρδους των εταιρειών του S&P 500 το τρίτο τρίμηνο που αναμένεται να μειωθεί για πέμπτη συνεχόμενο τρίμηνο.
Οι Κεντρικές Τράπεζες
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve προσβλέπουν σε νέα άνοδο των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στη συνάντησή τους 1-2 Νοεμβρίου και είναι πιθανό να συζητήσουν στη συνέχεια εάν και πώς θα σηματοδοτήσουν τη στροφή για έγκριση μικρότερης αύξησης τον Δεκέμβριο. Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να εξωτερικεύουν την επιθυμία τους τόσο να επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων σύντομα όσο και να σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια στις αρχές του επόμενου έτους. Τονίζοντας ότι θέλουν να δουν πώς οι φετινές κινήσεις τους επιβραδύνουν την οικονομία. Θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόκλησης μιας άσκοπης απότομης επιβράδυνσης. Άλλοι είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για αυτές τις συζητήσεις, επειδή ο υψηλός πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος και ευρύς.
Από τη συνεδρίαση επί της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου οι αναλυτές της Barclays αναμένουν να αυξήσει όλα τα επιτόκια πολιτικής κατά 75 μονάδες βάσης, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5% και το επιτόκιο MRO (main refinancing operations πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης) στο 2,0%. Το MRO είναι το επιτόκιο με το οποίο η ΕΚΤ δανείζει για μια εβδομάδα τις Τράπεζες που εποπτεύει. Αναμένουνε επίσης ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το τερματικό επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%. Επιπλέον, περιμένουν να ανακοινώσει μια αλλαγή στους όρους των TLTRO, αλλά τα μέτρα δεν θα τεθούν σε ισχύ έως τις αρχές του 2023. TLTRO σημαίνει στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO Targeted longer-term refinancing operations ) και είναι βασικές για να διασφαλίσει η ΕΚΤ ότι η νομισματική πολιτική της αγγίζει τους ανθρώπους. Μέσω των TLTRO, η ΕΚΤ προσφέρει πιο μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες με ευνοϊκό κόστος και τις ενθαρρύνει να δανείζουν σε επιχειρήσεις και καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ. Αυτό διατηρεί το κόστος δανεισμού χαμηλό και υποστηρίζει τις δαπάνες και τις επενδύσεις.
ΧΑ
Ο Οκτώβριος του 2022 εμφάνισε τρίτη ανοδική εβδομάδα διαδοχικά
Μπορεί να χαρακτηρίζονται ως ήπιες οι συναλλαγές της Αθηναϊκής αγοράς, αλλά τις καθόρισαν οι κινήσεις των ισχυρών ξένων θεσμικών και αφορούσαν το σύνολο σχεδόν των μετοχών του FTSE25. Με μια πτωτική συνεδρίαση και τέσσερις ανοδικές, η αγορά βρέθηκε στις 855 μονάδες. Η τρίτη και πάλι ανοδική εβδομάδα του Οκτωβρίου, έφερε στον Γενικό Δείκτη ισοδύναμα των προηγούμενων κέρδη 2,72%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο +7,83%, έτσι στο 2022 αποδίδει -4,29%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,70% και στον μήνα +8,60% με ετήσια απόδοση -3,76%. Ενίσχυσε τον FTSEΜ κατά +2,71%, στο μήνα +4,72%, ενώ ετησίως υποχωρεί -12,16%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +3,87%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση 10ου μήνα +14,32%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +1,57%.
Η εβδομάδα ξεκίνησε ανοδικά με ανεκτό τζίρο και μεγάλης αξίας πακέτα, αφού διαμορφώθηκε στα 62,279 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 25,974 εκατ. κύρια για ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ. Οι θεσμικοί οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 842,64 από 832,32 μονάδες την Παρασκευη14/10, με μεταβολή +1,24%. Ο FTSE25 έκλεισε +1,35% ψηλότερα στις 2041,11 από 2013,88, αφού ο ΔΤΡ ενισχύθηκε κατά +0,72%, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε οριακά +0,08%. Την Τρίτη με τους αγοραστές στις Τράπεζες να δίνουν στον ΔΤΡ μεταβολή +2,72%, ο FTSE25 έκλεισε +1,11% ψηλότερα, στις 2063,69 μονάδες. Ο ΓΔ κατέληξε στις 851,04 μονάδες, με μεταβολή 1,00%, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,86%. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,262 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,186 εκατ. Αμφότερες οι συνεδριάσεις ήταν σε συντονισμό με την τάση στα διεθνή. Την Τετάρτη οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα σε παγκόσμια κλίμακα πέρασαν την απόδοση των 10ετών αναφοράς πάνω από το 5% και εκεί έμεινε. Ο ΔΤΡ έκλεισε με μεταβολή -0,92% και ο FTSE25 χαμηλότερα κατά -0,54% στις 2052,45 μονάδες. Ο ΓΔ κατάφερε με πλάγια κίνηση διαρκείας να καταλήξει με πτώση -0,34% στις 848,17 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,15%. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 50,223 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,415 εκατ. Την Πέμπτη ο τζίρος μειώθηκε στα 45,843 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,619 εκατ., αλλά ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά +0,78% και πλησίασε στις 855, κλείνοντας στις 854,80 μονάδες με στήριξη από το +1,33% του ΔΤΡ. Ο FTSE25 έκλεισε +0,83% ψηλότερα, στις 2069,56 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +1,52%. Την Παρασκευή με επέμβαση των θεσμικών στις δημοπρασίες, εν μέσω απωλειών σε Ευρώπη και Ασία και ακόμα μικρότερο τζίρο, αφού περιορίστηκε στα 42,143 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,676 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 854,99 μονάδες. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 583,93 μονάδες με μεταβολή +0,09%. Καθώς η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 5,061% την προηγούμενη κατέληξε στο 5,077% έχοντας φθάσει στο 5,124% ενδοσυνεδριακά. Ο FTSE25 έκλεισε -0,07% χαμηλότερα στις 2068,16 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε οριακά +0,09%.
Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ήταν 53,4 εκατ. ευρώ και των πακέτων 6,84 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 61,456 από 60,273 δις ευρώ στις 14/10.
Η δυναμική στον πρώτο μήνα του τελευταίου τριμήνου έχει αποτυπώσει τάσεις για διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μετοχές που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των θεσμικών από την αρχή του β εξαμήνου. Ωστόσο υπάρχει πλέον εμφανής διάθεση για αποκατάσταση απωλειών σε μετοχές που βρέθηκαν υπό επενδυτική δυσμένεια, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν αισθητά μεγαλύτερες των βασικών δεικτών απώλειες στο έτος. Η προσέγγιση στο τρέχον σχόλιο γίνεται με βάση την επίδοση των blue chip τον Οκτώβριο και ετήσια.
Ξεχώρισαν με μηνιαία κέρδη ανώτερα των δεικτών αλλά μεγαλύτερες απώλειες στο έτος αλφαβητικά οι: ΑΛΦΑ +13,87% με απώλειες ωστόσο -14,8% στο έτος, ΒΙΟ +9,16% και -19,50% στο έτος, ΔΕΗ +14,81% και -36,5% στο 2022, ΛΑΜΔΑ +8,93% και -13,5% στο 2022, ΟΛΠ +14,55% και -7,7% στο έτος. Την ομάδα θα συμπλήρωνε ως τις 14/10 η ΠΕΙΡ. Αλλά με το +9% τη βδομάδα εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο κατά 19,5% και χάνει πλέον λιγότερο από τους δείκτες στο έτος.
Στην ομάδα με μηνιαία κέρδη πάνω από 8% υπάρχουν και μετοχές με κατοχυρωμένες εδώ και καιρό αποδόσεις που αλφαβητικά είναι οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +8,16% και στο έτος +32,7%, ΕΤΕ +15,3% και +19% στο 2022, ΕΥΡΩΒ +12,2% και +7,7% στο 2022, ΜΥΤΙΛ +17,2% και +8,4% στο 2022, ΤΕΝΕΡΓ +10,3% και +34% στο 2022. Στην ομάδα με μεταβολή Οκτωβρίου όσοι οι ΓΔ και 25άρης η εικόνα βάσει ετήσιας απόδοσης είναι μεικτή επίσης με τα ΕΛΠΕ στο +7,8% και +8,5% στο έτος την ΣΑΡ στο +7,4% και -26,5% στο 2022. Η ποικιλία των επιλογών για παρακολούθηση της τάσης του μήνα με κινήσεις βραχυπρόθεσμων οριζόντων μεγάλωσε αισθητά.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Το ενδιαφέρον μετά την εκπνοή σειρών αδυνατίζει
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε αρνητικό πεδίο διαρκώς. Το άνοιγμα στις 2068,99 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 0,57 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 1,40 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 12:23 και ήταν οι 2046,22 μονάδες (-1,13%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:31 και ήταν οι 2069,07 μονάδες (+0,02%).
Το κλείσιμο στις 2068,16 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,07% για τον 25άρη.
Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 14,544 από 16,609 εκατ. ευρώ.
Η τρίτη και πάλι ανοδική εβδομάδα του Οκτωβρίου, έφερε στον Γενικό Δείκτη ισοδύναμα των προηγούμενων κέρδη 2,72%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο +7,83%, έτσι στο 2022 αποδίδει -4,29%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,70% και στον μήνα +8,60% με ετήσια απόδοση -3,76%. Ενίσχυσε τον FTSEΜ κατά +2,71%, στο μήνα +4,72%, ενώ ετησίως υποχωρεί -12,16%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +3,87%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση 10ου μήνα +14,32%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +1,57%.
Στα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε 1416 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας στις 2052,00 και κατώτερο στις 2033,50 με τιμή κλεισίματος στις 2047,50 από 2049,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4269 από 3306 στη σειρά αυτή. Διακινήθηκαν 10 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στις 2045,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 154 από 146.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν ασύμμετρη. Στα δικαιώματα αγοράς της εκπνέουσας σειράς δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά έφερε 31 συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου το ενδιαφέρον ήταν μηδενικό όπως και για τη σειρά Νοεμβρίου.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο και υπήρξε ένα ανοικτό ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος τις 578,50 μονάδες.
Η δυναμική στον πρώτο μήνα του τελευταίου τριμήνου έχει αποτυπώσει τάσεις για διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μετοχές που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των θεσμικών από την αρχή του β εξαμήνου. Ωστόσο υπάρχει πλέον εμφανής διάθεση για αποκατάσταση απωλειών σε μετοχές που βρέθηκαν υπό επενδυτική δυσμένεια, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν αισθητά μεγαλύτερες των βασικών δεικτών απώλειες στο έτος. Η προσέγγιση στο τρέχον σχόλιο γίνεται με βάση την επίδοση των blue chip τον Οκτώβριο και ετήσια.
Ξεχώρισαν με μηνιαία κέρδη ανώτερα των δεικτών αλλά μεγαλύτερες απώλειες στο έτος αλφαβητικά οι: ΑΛΦΑ +13,87% με απώλειες ωστόσο -14,8% στο έτος, ΒΙΟ +9,16% και -19,50% στο έτος, ΔΕΗ +14,81% και -36,5% στο 2022, ΛΑΜΔΑ +8,93% και -13,5% στο 2022, ΟΛΠ +14,55% και -7,7% στο έτος. Την ομάδα θα συμπλήρωνε ως τις 14/10 η ΠΕΙΡ. Αλλά με το +9% τη βδομάδα εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο κατά 19,5% και χάνει πλέον λιγότερο από τους δείκτες στο έτος.
Στην ομάδα με μηνιαία κέρδη πάνω από 8% υπάρχουν και μετοχές με κατοχυρωμένες εδώ και καιρό αποδόσεις που αλφαβητικά είναι οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +8,16% και στο έτος +32,7%, ΕΤΕ +15,3% και +19% στο 2022, ΕΥΡΩΒ +12,2% και +7,7% στο 2022, ΜΥΤΙΛ +17,2% και +8,4% στο 2022, ΤΕΝΕΡΓ +10,3% και +34% στο 2022. Στην ομάδα με μεταβολή Οκτωβρίου όσοι οι ΓΔ και 25άρης η εικόνα βάσει ετήσιας απόδοσης είναι μεικτή επίσης με τα ΕΛΠΕ στο +7,8% και +8,5% στο έτος την ΣΑΡ στο +7,4% και -26,5% στο 2022. Η ποικιλία των επιλογών για παρακολούθηση της τάσης του μήνα με κινήσεις βραχυπρόθεσμων οριζόντων μεγάλωσε αισθητά.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν πολύ ενώ δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 3136 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,914 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 110.307 από 110.159.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 681 με τιμή κλεισίματος στα 3,44 ευρώ και έγιναν 17.513 από 17.425 οι ανοικτές θέσεις.
Της ΕΥΡΩΒ με 353 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,940 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 17.864 από 17.715.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2031 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,23 ευρώ και έγιναν 34.657 από 34.322 οι ανοικτές θέσεις.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2260 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 283 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ για τη νέα κυρίαρχη σειρά ως το Δεκέμβρη.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 1500 συμβόλαια των ΕΛΠΕ, τα 500 για ΟΠΑΠ, τα 94 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τα 7 για ΕΤΕ.
Σήμερα
Μια κλιμακούμενη διαφωνία σχετικά με μια απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κινδυνεύει να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας. Η Γουόλ Στριτ φαίνεται αδιάφορη.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co. Jamie Dimon και ο David Solomon της Goldman Sachs Group Inc. είναι μεταξύ των επικεφαλής οικονομικών των ΗΠΑ που ετοιμάζονται να παραστούν στη λαμπερή επενδυτική σύνοδο κορυφής του Ριάντ αυτή την εβδομάδα, μια βιτρίνα για τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος κλιμακώνει έναν πόλεμο λέξεων, με τον Τζο Μπάιντεν να απειλεί με «συνέπειες» για το βασίλειο για τον ρόλο του στη μείωση της παραγωγής αργού παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.
Οι ασιατικές αγορές μετοχών ενισχύθηκαν σήμερα Δευτέρα 24/10 καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων παρέμειναν ελαφρά κάτω από τις κορυφές τους στο μέσο της περασμένης εβδομάδας. Εξαίρεση οι πιέσεις στα κινεζικά χρηματιστήρια όπου οι θεσμικοί δηλώνουν την επιφύλαξή τους στην κατοχύρωση της απόλυτης κυριαρχίας του προέδρου μετά το συνέδριο του ΚΚΚ
Στις 8:55 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με κέρδη +0,50%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +1,62%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ανέβαινε κατά 0,91
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή -6,18%.
Αλλά ο βασικός δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε -1,71%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή -1,71% και ήταν στις 432,2 μονάδες