Η Γερμανία έχει επικριθεί σκληρά για την στάση της στις συζητήσεις για το ενεργειακό ζήτημα, καθώς το Βερολίνο από τη μία προχώρησε μονομερώς σε μέτρα που μπορούν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή αγορά και από την άλλη μπλόκαρε την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Η γερμανική απόρριψη του μέτρου του πλαφόν ήταν τόσο κάθετη που οι επικριτές έκαναν λόγο για ένα Όλαφ Σολτς που δεν «ακούει».
Και εδώ είναι το σημείο που φαίνεται να άλλαξε κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, η οποία κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών- αν και πρόκειται για ένα πρώτο βήμα μόνο.
Ο Όλαφ Σολτς φαίνεται λοιπόν όχι να βάζει νερό στο κρασί του, αλλά να είναι έτοιμος να συζητήσει για το πώς θα πιει το ποτό του. Ουσιαστικά το Βερολίνο δεν είναι πλέον κατηγορηματικά αντίθετο, ανοίγοντας την πόρτα του διαλόγου.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να υποστηρίξουν περαιτέρω εργασίες για ένα πλαφόν που θα «περιόριζε αμέσως τα επεισόδια υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου», με προϋποθέσεις που στοχεύουν να αμβλύνουν τους φόβους του Βερολίνου ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Ο Σολτς ξεκίνησε την χθεσινή του μέρα με μια ομιλία στην Bundestag, κατά την οποία εξέφρασε την αντίθεσή του στο πλαφόν. Έπειτα προσήλθε στη συνάντηση των ηγετών των χωρών της ΕΕ σθεναρά αντίθετος στις πιο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου, παρόλο που η πλειονότητα των 27 επιθυμεί την επιβολή ενός πλαφόν.
Ωστόσο, μετά τη σύνοδο κορυφής παραδέχτηκε ότι «έχει νόημα». «Συζητήσαμε τη δυνατότητα περιορισμού των αυξήσεων των τιμών…Υπάρχει ακόμη πολλή συγκεκριμένη δουλειά να γίνει εκεί», είπε κάνοντας ουσιαστικά μια κίνηση καλής θέλησης που τόσο περίμεναν από το Βερολίνο οι ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν αναγκαία την επιβολή ενός είδους πλαφόν.
Το πλαφόν παραμένει έτσι ένα «ανοιχτό» ζήτημα. Μετά από ώρες έντονων διαπραγματεύσεων, σύμφωνα πάντως με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από την Κομισιόν να προτείνει έναν «προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών στις συναλλαγές φυσικού αερίου για να περιοριστούν άμεσα τα επεισόδια υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου».
Είπαν επίσης ότι θα αναζητηθεί ένα προσωρινό πλαίσιο για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ζητώντας μεταξύ άλλων μια ανάλυση κόστους και οφελών. Σύμφωνα πάντως με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πλαφόν θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι η μη διακύβευση της ασφάλειας του εφοδιασμού και η μη αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών.
Ο προτεινόμενος μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της Επιτροπής θα περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας TTF, σημείο αναφοράς για τις ενεργειακές συναλλαγές.
Ρίχνουν τους τόνους Μακρόν και Σολτς
Διάθεση συνεργασίας έδειξε ο Σολτς και απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μετά τις αποστάσεις που είχε φανεί να δημιουργούνται μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού. Ο Μακρόν προσερχόμενος χθες στην σύνοδο τόνισε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να απομονωθεί η Γερμανία. Ακολούθησε τετ-α-τετ μισής ώρας μεταξύ των δύο ηγετών.
Η συνάντηση αυτή «επέτρεψε να ξεκαθαριστούν πολλά πράγματα» ώστε να «εξασφαλίσουμε τη συμφωνία της Γερμανίας» στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, είπε ο Μακρόν στον Τύπο, κρίνοντας πως η Γαλλία διαδραμάτισε τον «ρόλο» της, προωθώντας «την ενότητα» στην ΕΕ. «Δεν έχουμε πάντα τις ίδιες θέσεις», πάντως «αυτό είναι φυσιολογικό», πρόσθεσε, μοιάζοντας να προσπαθεί να υποβαθμίσει τις διαφωνίες που είχαν υπογραμμιστεί από τη γαλλική πλευρά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και κατά τη διάρκειά της.
«Η συνεργασία ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς και ανάμεσα στον καγκελάριο και τον πρόεδρο, είναι εντατική και καρποφόρα», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. Ερωτηθείς για τις τριβές με τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, ο Σολτς θύμισε πως οι δυο τους συζητούν «μόνιμα» και ότι έχουν ήδη δώσει νέο ραντεβού την Τετάρτη στο Παρίσι.
Ωστόσο, η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας απλά αντικαθιστά το κοινό γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο, που αναβλήθηκε εξαιτίας διαφωνιών για πολλούς φακέλους.
Ο καγκελάριος διαβεβαίωσε τέλος πως δεν αισθάνθηκε «σε καμία περίπτωση» απομονωμένος από τους εταίρους του στις μακρές και κοπιώδεις συνομιλίες για το ζήτημα της ενέργειας.
naftemporiki.gr