Skip to main content

Politico: Η Γερμανία δεν θέλει, η Γαλλία δεν μπορεί

Στις Βρυξέλλες στρέφεται σήμερα και αύριο η προσοχή καθώς οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωση συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής που επικεντρώνεται στις τις υψηλές τιμές ενέργειας και την έλλειψη φυσικού αερίου.

Οι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, αποδέχονται τις προτάσεις της Κομισιόν, ενώ παράλληλα θα ασκήσουν πίεση για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.  Τουλάχιστον 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης, τρίτης, τέταρτης και πέμπτης μεγαλύτερης χώρας της ΕΕ, ζητούν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου. Άλλες, όπως η Γερμανία είναι σταθερά αντίθετες.  

Πολλές χώρες της ΕΕ πιστεύουν επίσης ότι είναι καιρός να μιλήσουν για την αναβίωση του SURE (του συστήματος που επέτρεψε στην ΕΕ να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω κοινών δανείων) ή του NextGenEU (χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων). Από την άλλη,α υπάρχουν χώρες που πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να ξοδέψει τα χρήματα που διαθέτει ήδη. 

Κομβικής σημασίας στην επίτευξη οποισδήποτε συμφωνίας θα είναι η στάση της Γερμανίας. «Δεδομένου ότι το Βερολίνο κρατά τα κλειδιά για το συμβιβασμό σε όλα τα ζητήματα, από την ενέργεια μέχρι τον κοινό δανεισμό, πολλοί ηγέτες σε όλο το μπλοκ αναρωτιούνται αν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τους άκουγε. Οι προσδοκίες είναι υψηλές ότι αφού αγνοούσε τους εταίρους του για μήνες, και το Βερολίνο θα πρέπει τώρα να είναι πιο ανοιχτό σε συμβιβασμούς», σχολιάζει η στήλη Playbook του Politico. 

Ωστόσο δεν φαίνεται να είναι πιο ανοιχτό σε συμβιβασμούς. «Σε ένδειξη ότι δεν είναι, αξιωματούχοι στο Βερολίνο επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι οι διαβουλεύσεις της γαλλογερμανικής κυβέρνησης (αρχικά προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα) θα αναβληθούν – επειδή οι υπουργοί ήθελαν να πάνε διακοπές», συνεχίζει. «Διακοπές που οι Γερμανοί υπουργοί δεν μπορούν να διακόψουν για να συναντήσουν τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους υπουργούς του στο Παρίσι», προσθέτει σε ειρωνικό τόνο. 

Άλλα σημάδια από το Βερολίνο ήταν εξίσου αποθαρρυντικά, σύμφωνα με το Politico. «Αντί να καταλήξουν σε συμφωνία για μια πορεία προς τα εμπρός στην Ευρώπη, οι Γερμανοί πολιτικοί επιδίδονται εδώ και εβδομάδες σε αναξιοπρεπή αυτολύπηση, διαμαρτυρόμενοι για το πώς η υπόλοιπη ΕΕ είναι άδικη και δεν τους καταλαβαίνει», αναφέρει ασκώντας έντονη κριτική στον τρόπο που έχει διαχειριστεί την κατάσταση ως τώρα η Γερμανίας και κάνοντας λόγο για λάθος πολιτικές και επικοινωνιακές γκάφες. 

«Για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, καθυστέρησαν αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ που θα βοηθούσαν στη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας και αντί αυτού ασχολήθηκε παζαρεύοντας εσωτερικά, για παράδειγμα, για το αν θα παραταθεί η διάρκεια ζωής δύο ή τριών πυρηνικών σταθμών για μερικούς μήνες αυτό το χειμώνα (ενώ το τόσο δυσλειτουργικό Βέλγιο, το οποίο επίσης κυβερνά σε έναν συνασπισμό με τους πυρηνικά σκεπτικιστές Πράσινους, συμφώνησε τον Μάρτιο να παρατείνει δύο αντιδραστήρες κατά 10 χρόνια)». 

Όταν το Βερολίνο αποφάσισε ξαφνικά να δράσει, βρισκόταν σε πλήρη απομόνωση από τους εταίρους του, με ένα τεράστιο πρόγραμμα επιδότησης φυσικού αερίου 200 δισ. ευρώ που άφησε την υπόλοιπη Ευρώπη ξεκρέμαστη, αναφέρει επίσης. «Το γεγονός ότι κανείς στη γερμανική κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει την αρνητική αντίδραση της ΕΕ στο σχέδιο των 200 δισ. ευρώ λέει πολλά για το επίπεδο επαρχιωτισμού που χαρακτηρίζει τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα της ΕΕ — όπου οι ομοσπονδιακοί υπουργοί έχουν εμμονή με τις εκλογές σε περιοχές όπως η Κάτω Σαξονία ή σχόλια από έναν συγκεκριμένο ηγέτη στη Βαυαρία, αλλά φαίνεται να ξοδεύει ελάχιστη σκέψη για το τι συμβαίνει στο Παρίσι, τη Ρώμη ή τη Βαρσοβία». 

Πάντως το Politico πετάει τα βέλη του και στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι ούτε η Γαλλία  έχει δράσει. «Το Βερολίνο μπορεί να αποτυγχάνει να ηγηθεί σε επίπεδο ΕΕ, αλλά ο Μακρόν επίσης δεν έχει παρέμβει για να καλύψει το κενό. Κατακλυσμένος από λαϊκιστές στο εσωτερικό και σκοτεινά οικονομικά σύννεφα στο εξωτερικό, ο Γάλλος πρόεδρος μαθαίνει να ασπάζεται την προστατευτική παράδοση της χώρας του». 

naftemporiki.gr