Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Ρυθμός ανάπτυξης υψηλότερος του 3% κατά τη διάρκεια του 3ου και του 4ου τριμήνου της φετινής χρονιάς θα φέρει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 6%, αλλάζοντας τα δεδομένα με βάση τα οποία θα συνταχθεί το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς.
Κρίσιμη θεωρείται η πορεία της οικονομίας κατά το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς, καθώς θα κρίνει την πορεία της οικονομίας για το σύνολο του έτους. Με τον ρυθμό ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο να ξεπερνά το 7%, όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σημαντική επιβράδυνση στο 2ο εξάμηνο. Δεν λείπουν μάλιστα και οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις (π.χ. ΔΝΤ), που κάνουν λόγο ακόμη και για στασιμότητα, ειδικά στο 4ο τρίμηνο, υπό το βάρος των πολύ υψηλών τιμών της ενέργειας αλλά και του εκρηκτικού πληθωρισμού. Το «στοίχημα» πλέον για το οικονομικό επιτελείο είναι να αποτυπωθεί υψηλό ποσοστό ανάπτυξης στο 3ο τρίμηνο -ενδεχομένως και πάνω από 4%-, ώστε να καλυφθεί και η πιθανή μείωση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου υπό το βάρος του πολύ υψηλού πληθωρισμού.
Για το 3ο τρίμηνο υπάρχουν ήδη θετικές ενδείξεις. Πρώτον, η πολύ καλή πορεία των τουριστικών εσόδων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικά ο Ιούλιος έκλεισε με πολύ μεγάλη άνοδο και πλέον αναμένονται τα αναλυτικά στοιχεία του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου για να φανεί το τελικό ποσοστό ανόδου στις εισπράξεις συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και από την πορεία των εσόδων, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στις δηλώσεις ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Βεβαίως, η πολύ μεγάλη αύξηση (ξεπέρασε το 50% για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία κατά τον μήνα Αύγουστο) οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον πληθωρισμό και ειδικά στις πολύ υψηλές τιμές της ενέργειας. Κάτι που σημαίνει ότι σημαντικό κομμάτι του τζίρου των εταιρειών θα «χτυπήσει» αρνητικά στο ΑΕΠ, δεδομένου ότι θα «φουσκώσει» το κονδύλι των εισαγωγών. Εξίσου θετικό αντίκτυπο εκτιμάται ότι θα έχει και το κονδύλι των επενδύσεων. Προς το παρόν, ο πληθωρισμός αλλά και η αύξηση του κόστους του χρήματος δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τα επενδυτικά σχέδια, κάτι βεβαίως που μένει να αποτυπωθεί και στα τελικά στοιχεία. Η σχετική ανακοίνωση για την πορεία της οικονομίας στο γ’ τρίμηνο θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές Δεκεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί η κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, οπότε το οικονομικό επιτελείο θα κρίνει με βάση τους πρόδρομους δείκτες αν θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του ετήσιου στόχου για την ανάπτυξη (από το 5,3% που είναι σήμερα) ή όχι.
Το ΑΕΠ του 2021 με στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ
Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2022 συναρτάται και επηρεάζεται από το ύψος του ΑΕΠ του προηγούμενου έτους, δηλαδή του 2021. Η νεότερη εκτίμηση που έκανε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν αλλάζει ουσιαστικά τα δεδομένα. Η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε οριακή βελτίωση του ποσοστού, επανεκτιμώντας τη μεταβολή στο 8,4% από 8,3% που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο, με το απόλυτο ύψος του ΑΕΠ να ανέρχεται πλέον στα 181,3 δισ. ευρώ.
Στον εκ νέου προσδιορισμό του ΑΕΠ συνέβαλαν:
– Η τελική καταναλωτική δαπάνη, η οποία παρουσίασε αύξηση κατά 4,9% σε σχέση με το 2020, έναντι αύξησης 6,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 5,9% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης 2,2%.
– Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) κινήθηκε ανοδικά κατά 21,4%.
– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 17,7%, έναντι αύξησης 16,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.
– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 24,1%, έναντι αύξησης 21,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αναθεώρηση των στοιχείων των Ετήσιων Εθνικών Λογαριασμών έγινε στη βάση της αξιοποίησης νέων και επικαιροποιημένων στοιχείων από διάφορες πηγές όπως:
– Ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των Ερευνών Διάρθρωσης Επιχειρήσεων για το 2019.
– Επικαιροποίηση εκτιμήσεων για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) για τα έτη 2019 – 2020 και ενσωμάτωση νέων εκτιμήσεων για το 2021.
– Ενσωμάτωση του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων για το 2019.
– Ενσωμάτωση επικαιροποιημένων στοιχείων εξωτερικού εμπορίου για τα έτη 2019 – 2021.
– Ενσωμάτωση επικαιροποιημένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης για τα έτη 2019 – 2021.
– Ενσωμάτωση επικαιροποιημένων στοιχείων με τη χρήση διοικητικών φορολογικών στοιχείων για τα Μη Κερδοσκοπικά Ιδρύματα που εξυπηρετούν Νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ) για τα έτη 2019 – 2021.
– Ενσωμάτωση επικαιροποιημένων στοιχείων για τους κλάδους της Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας για τα έτη 2019- 2021.
– Ενσωμάτωση επικαιροποιημένων βραχυχρόνιων δεικτών για τα έτη 2020 – 2021.
– Ενσωμάτωση επικαιροποιημένων στοιχείων απασχόλησης για τα έτη 2019 – 2021.