Πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Το πρωί της Τρίτης υποχώρησαν έως και 8,2%, στα 117,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, «κλειδώνοντας» το χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου.
Ειδκότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου– ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς διαπραγματεύτηκε 5,8% χαμηλότερα, στα 120,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η αποκλιμάκωση των τιμών αποδίδεται:
- στον θερμό για την εποχή καιρό,
- τα διαθέσιμα ενεργειακά αποθέματα, και
- το σχέδιο της Κομισιόν για τον περιορισμό των τιμών, το οποίο ανακοινώνεται σήμερα, Τρίτη.
Όσον αφορά τον καιρό, στη νοτιοδυτική Ευρώπη και στο κεντρικό τμήμα της ηπείρου αναμένονται τις επόμενες ημέρες ζεστές θερμοκρασίες, σύμφωνα με την πρόγνωση της Maxar. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί σε μεγάλο μέρος της περιοχής τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Παράλληλα, η πλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη φτάνει περίπου στο 92%, επίπεδο πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας για την εποχή του έτους. Σε αυτό έχει βοηθήσει ο θερμότερος του συνηθισμένου καιρός και τα υψηλά επίπεδα εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο, η αναπλήρωση των αποθεμάτων το επόμενο έτος θα είναι δύσκολη χωρίς τις προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου.
Τέλος, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνουν δράση για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της κρίσης σε περίπτωση που οι τιμές αυξηθούν ξανά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ΕΕ πρόκειται να αποκαλύψει σήμερα το νέο πακέτο έκτακτης ανάγκης.
Η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης που διέρρευσε χθες η Κομισιόν θα εισηγηθεί «δυναμικό διάδρομο» για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο ΤΤF. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα έχει διάρκεια το πολύ τρεις μήνες και θα ενεργοποιηθεί μόνο ως μέτρο «έσχατης ανάγκης», μετά από ομόφωνη απόφαση των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και μόνο για το ενδιάμεσο διάστημα έως ότου «στηθεί» ο εναλλακτικός του TTF δείκτης τιμολόγησης του LNG στην Ευρώπη (Μάρτιος 2023).
Η «βεντάλια» των προτάσεων διαρθρώνεται σε τέσσερις άξονες:
1.Κοινές αγορές φυσικού αερίου και διασφάλιση επάρκειας εφοδιασμού: Προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι η πλατφόρμα κοινών αγορών αερίου -που προσδοκάται να είναι λειτουργική για τον επόμενο χειμώνα- θα προβλέπει την κάλυψη τουλάχιστον του 15% των απαιτήσεων της κάθε χώρας σε αποθηκευμένο αέριο. Θα υπάρχει δίνεται επίσης η δυνατότητα στις ευρωπαϊκές εταιρείες να σχηματίζουν κοινοπραξίες για κοινές αγορές. Η Κομισιόν επιδιώκει επίσης την ταχεία ενεργοποίηση των μηχανισμών αλληλεγγύης για την προμήθεια φυσικού αερίου εντός ΕΕ, προτείνοντας προκαθορισμένους κανόνες που θα εξασφαλίζουν ότι ένα κράτος-μέλος θα λαμβάνει φυσικό αέριο από τα υπόλοιπα έναντι δίκαιης αποζημίωσης σε περιπτώσεις ανάγκης.
2.Αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου: Εδώ η βασική πρόταση της Επιτροπής είναι η δημιουργία νέου συγκεκριμένου δείκτη αναφοράς (benchmark) για το LNG με στόχο να υποκαταστήσει την «αναξιόπιστη» τιμολόγηση μέσω του κόμβου TTF. O Σύνδεσμος των Ρυθμιστικών Αρχών της ΕΕ ACER θα συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία ως τα τέλη του 2022, ώστε να μπορεί να «δομηθεί» ο νέος δείκτης στις αρχές του 2023 για να είναι «ετοιμοπόλεμος» Στο μεσοδιάστημα, η Κομισιόν επιδιώκει ένα μηχανισμό περιορισμού των τιμών στο TTF, ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν είναι απαραίτητο. Πρόκειται για το λεγόμενο «δυναμικό διάδρομο τιμών» για τις συναλλαγές στο TTF που επιδιώκεται να μειώσει τη μεταβλητότητα και θα συνδέεται και με τους υπόλοιπους κόμβους φυσικού αερίου που λειτουργούν εντός ΕΕ. Παράλληλα, σε ενδοημερήσιο επίπεδο θα λειτουργήσει ένας νέος μηχανισμός με τον ίδιο στόχο που θα επεκτείνεται στις αγορές παραγωγών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. «Αυτό θα συγκρατήσει τα άλματα των τιμών, καθώς και την κερδοσκοπία που θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσκολίες σε ορισμένες χώρες-μέλη για την προμήθεια φυσικού αερίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σε ότι έχει να κάνει με τον περιορισμό της διαμόρφωσης υψηλών τιμών ρεύματος από το αέριο, το κείμενο της Κομισιόν είναι πιο γενικόλογο και αναφέρει ότι ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή εμπεριέχει ρίσκα και πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω.
3. Άμβλυνση των παρενεργειών από τις υψηλές τιμές αερίου: Η Επιτροπή προτείνει την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων «εκτάκτου ανάγκης» για τις κρατικές ενισχύσεις (Temporary Crisis Framework) με νέες επιλογές στήριξης επιχειρήσεων που θα μειώνουν την ενεργειακή τους κατανάλωση. Παράλληλα, η Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιών και Κεφαλαιαγορών (ΕSMA) υιοθετεί δυο νέους κανονισμούς για να αμβλύνει τις πιέσεις στη ρευστότητα στους συμμετέχοντες στα Χρηματιστήρια Ενέργειας, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για κάλυψη των θέσεων που λαμβάνουν. Προβλέπεται συγκεκριμένα η αύξηση του ορίου εκκαθάρισης στα 4 δις. ευρώ και η διεύρυνση των αξιών που μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως εγγυήσεις για την κάλυψη των κινδύνων. Ως ένα πρόσθετο μέτρο τόνωσης της ρευστότητας των ενεργειακών ομίλων προβλέπεται ενισχυμένη χρηματοδότησή τους από τα Ταμεία Συνοχής και το Repower EU.
4.Θωράκιση Κρίσιμων υποδομών: Τέλος, δεδομένων των κινδύνων που διαβλέπει η Ε.Ε. για τις ενεργειακές της υποδομές μετά τα όσα συνέβησαν στον Nord Stream, η Κομισιόν ζητά να διεξαχθούν δοκιμές αντοχής στις ευρωπαϊκές υποδομές. Προτείνει επίσης την υιοθέτηση νέων εργαλείων που θα δίνουν μεγαλύτερη ορατότητα για τη διαθέσιμη δυναμικότητα στις υποδομές της ΕΕ και επαναλαμβάνει -για πολλοστή φορά- την ανάγκη για επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την εγκατάσταση ΑΠΕ.
Σχέδιο για χρήση 40 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής
Το πακέτο θα προσφέρει επίσης εργαλεία στα κράτη μέλη για τη χρήση κρατικής βοήθειας για τον μετριασμό των επιπτώσεων της υψηλής ενεργειακής κρίσης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με το Bloomberg, μέρος του πακέτου προτάσεων που θα παρουσιάσει σήμερη η Κομισιόν θα μπορούσε να είναι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προτείνει τη χρήση έως και 40 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του μπλοκ για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές από την ενεργειακή κρίση.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης που είδε το Bloomberg, η Κομισιόν θα προσφέρει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα ταμεία συνοχής:
- για να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, και
- για να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας μέσω εθνικών προγραμμάτων.
naftemporiki.gr