Skip to main content

Ε.Ε. και Ιαπωνία τρέχουν να προλάβουν το Brexit

Την ώρα που η Βρετανία δοκιμάζεται από εσωτερικές αντιπαραθέσεις για τη μορφή, που θα λάβει η σχέση της με τις Βρυξέλλες, μετά την έξοδο από την κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σπεύδει να ενισχύσει το εξωτερικό της εμπόριο.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση και όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές στόχος είναι να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στις αρχές του 2019 και ειδικότερα πριν από τον Μάρτιο- οπότε και έχει προγραμματιστεί η έξοδος της Βρετανίας.

Η συμφωνία θα κατατεθεί μέσα στο έτος στην ιαπωνική Βουλή προς επικύρωση. Στην Ε.Ε. η Κομισιόν έχει δώσει περιθώριο δύο μηνών στη μεταφραστική υπηρεσία να την μεταφράσει σε όλες τις γλώσσες των κρατών-μελών. Η βιασύνη ευνοεί πάντως και τους Βρετανούς, αφού εάν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία πριν από τον Μάρτιο, η εμπορική συμφωνία θα ισχύσει και για το Ηνωμένο Βασίλειο για το διάστημα της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή για περίπου δύο χρόνια.

Είναι η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον πλανήτη και δημιουργεί την πιο εκτεταμένη ανοιχτή οικονομική ζώνη, καλύπτοντας περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους και το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ανοίγει την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ιαπωνικά αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά είδη και την ιαπωνική στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, μειώνοντας αισθητά ή και καταργώντας πλήρως τους δασμούς, αλλά και προωθώντας τη συνεργασία στο μέτωπο των προτύπων ασφαλείας και του ρυθμιστικού πλαισίου.

Το διμερές εμπόριο ανήλθε στα 125 δισ. ευρώ το 2016. Με πληθυσμό 123 εκατομμυρίων και οικονομία περίπου 33% μεγαλύτερη από εκείνη της Γερμανίας, η Ιαπωνία είναι ήδη μία μεγάλη αγορά για τις εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξάγουν αγαθά αξίας 56 δισ. ευρώ και υπηρεσίες 28 δισ. ευρώ ετησίως στην ιαπωνική αγορά.

naftemporiki.gr