Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Τη δημιουργία 2.500 κατοικιών, που θα αξιοποιηθούν από τουλάχιστον 5.000 νέους έως 39 ετών, ώστε να αποκτήσουν πρώτη κατοικία, προωθεί άμεσα η ΔΥΠΑ, μέσω της πρακτικής εκμετάλλευσης των οικοπέδων που διαθέτει, με κοινωνική αντιπαροχή.
O στόχος που έχει τεθεί είναι εντός των επόμενων έξι μηνών να ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης του συνόλου της περιουσίας του Οργανισμού, έτσι ώστε να υπογραφούν οι απαραίτητες συμβάσεις με τους αναδόχους που θα προκύψουν. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία ενεργό ρόλο θα έχει και ο ιδιωτικός τομέας, μέσω συμπράξεων με τεχνικές εταιρείες. Έχουν ήδη καταγραφεί 98 οικόπεδα, ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία στην συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και έχουν επιφάνεια 626 στρέμματα. Από αυτά το 1/3 βρίσκεται στην Αττική. Επίσης, έχουν καταγραφεί 2.543 ακίνητα, με τα 580 εξ αυτών να θεωρούνται κατάλληλα προς αξιοποίηση.
Ας δούμε τα βασικά στοιχεία της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ, που έχουν κωδικοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αναμένεται να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος της κοινωνικής αντιπαροχής, δηλαδή της προσφοράς κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο:
1) 2.543 ακίνητα από αυτά τα 580 είναι κατάλληλα προς αξιοποίηση
2) 98 οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης, συνολικής επιφάνειας 626 στρεμμάτων. Το 1/3 εξ αυτών βρίσκεται στην Αττική.
3) 77 οικόπεδα εκτός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 2.600 στρεμμάτων.
4) 10 οικόπεδα για μικτή χρήση, επιφάνειας 600 στρεμμάτων. Από αυτά το1/2 βρίσκεται σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία.
5) 10 οικόπεδα με οικοδομική άδεια, επιφάνειας 75 στρεμμάτων.
6) 124 κενές και αδιάθετες κατοικίες και διαμερίσματα.
7) 261 γραφεία, καταστήματα και αίθουσες.
Παράλληλα, ήδη από τη χρήση του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης οικισμοί σε Γιαννιτσά και Γρεβενά, που θα προσφέρουν άλλες 122 κατοικίες. Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ.
Παραδείγματα
Χαρακτηριστικά παραδείγματα οικοπέδων που πρόκειται να αξιοποιηθούν προς χρήση είναι τα εξής:
– Οικόπεδο στην Κηφισιά, εντός σχεδίου πόλεως, επιφάνειας 11 στρεμμάτων.
– Οικόπεδο στην Παιανία, εντός σχεδίου πόλεως, επιφάνειας 20 στρεμμάτων.
– Οικόπεδο στη Λάρισα, εντός σχεδίου πόλεως, επιφάνειας 40 στρεμμάτων.
– Οικόπεδο στην Ξάνθη, εντός σχεδίου πόλεως, επιφάνειας 28 στρεμμάτων.
– Οικόπεδο στον Βόλο, υπό ένταξη στο σχέδιο πόλεως, επιφάνειας 74 στρεμμάτων.
– Οικόπεδο στο Μαρούσι, εντός σχεδίου πόλεως, έκτασης 1,2 στρέμματος. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται σε χώρο με αυξημένη εμπορική κίνηση.
– Οικόπεδο στην Άρτα, έκτασης 39 στρεμμάτων. Βρίσκεται στα όρια της πόλης και μένει να αποφασιστεί ποια ακριβώς θα είναι η χρήση του, με ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κατοικίες που θα προκύψουν σε αυτό να αξιοποιηθούν και από δικαιούχους μεγαλύτερων ηλικιών.
– Οικόπεδο στη Χαλκιδική έκτασης 42 στρεμμάτων. Βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό και θα αποφασιστεί εάν θα αξιοποιηθεί για να δημιουργηθούν κοινωνικές στέγες ή για άλλους σκοπούς (π.χ. στέγαση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς).
– Οικόπεδο στο Αγρίνιο, έκτασης 16,5 στρεμμάτων.
– Οικόπεδο στις Σέρρες, έκτασης 12,5 στρεμμάτων.
Συνεργασία με ιδιώτες
Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής περιλαμβάνει τη δημιουργία κατοικιών από τους εργοδότες, το 50% των οποίων θα αξιοποιηθεί από τη ΔΥΠΑ στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των νέων σε ηλικία πολιτών. Θα παρέχεται κατοικία, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και με χαμηλό ενοίκιο.
Το κόστος για το Δημόσιο θα είναι μηδενικό, καθώς η ΔΥΠΑ παραχωρεί τα οικόπεδά της μέσω διαγωνισμού σε τεχνικές εταιρείες που θα κατασκευάσουν τα ακίνητα. Το 50% των διαμερισμάτων που θα κατασκευαστούν μέσα από αυτή τη Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα, τα κρατά ο ιδιώτης για εμπορική εκμετάλλευση. Πρόκειται για ένα μοντέλο εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ που εφαρμόζεται με επιτυχία σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Ισπανία. Η επιλογή των οικοπέδων θα αρχίσει φέτος, ενώ ο διαγωνισμός για την επιλογή των αναδόχων προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023. Θα ακολουθήσει από το 2024 και μετά η ανέγερση των κατοικιών, η πρόσκληση και η επιλογή των ωφελούμενων.