Skip to main content

Κυβέρνηση: Επείγει η άρση του εμποδίου για πλειστηριασμούς από servicers

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Το επείγον της νομοθετικής παρέμβασης, ώστε οι servicers να εμφανίζονται ως αντίδικοι στις δημοπρασίες που διενεργούνται καταγράφουν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια ύστερα από απόφαση του Αρείου Πάγου (822/2022) που κρίνει ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) δεν μπορούν να παραστούν σε δικαστήρια για λογαριασμό των funds, εφόσον η μεταβίβαση των δανείων από τις τράπεζες έγινε βάσει του νόμου 3156/2003.

Το θέμα αναλυτικά παρουσίασε η «N» σε προηγούμενη έκδοσή της.

Η τροπολογία θα πρέπει καλύψει το «νομικό κενό» του νόμου 3156/2003 περί τιτλοποιήσεων και να εναρμονίσει τις σχετικές διατάξεις με αυτές του νόμου 4354/2015 για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δίνει ρητά τη δυνατότητα διενέργειας πλειστηριασμών στους servicers, δίνοντάς τους ειδική νομιμοποίηση.

Τα νομικά επιτελεία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών φαίνεται πως επεξεργάζονται ρύθμιση για τη «θεραπεία» του προβλήματος. Η τροπολογία έχει συγκεκριμένες δυσκολίες: α) να αντιμετωπιστεί η αναδρομικότητα. β) να αντιμετωπιστεί το πολιτικό θέμα που εγείρεται. γ) να αντιμετωπιστεί το γεγονός πως οι servicers μπορεί να χάσουν τα όρια των ανακτήσεων στις τιτλοποιήσεις και έτσι οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου να εγγραφούν στο χρέος.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώκει να «κλείσει» το θέμα γρήγορα. Ένα κύμα προσφυγών θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες άνω των 35 δισ. ευρώ, καθώς ένα σημαντικό τμήμα των εγγυήσεων του προγράμματος «Ηρακλής» θα κινδύνευε με κατάπτωση και τα senior bonds των τραπεζών που θα έχαναν την πραγματική τους αξία. Οι πλειστηριασμοί παραμένουν ένα από τα βασικά εργαλεία ανακτήσεων στα business plans των τιτλοποιήσεων βάσει των οποίων δόθηκαν οι εγγυήσεις του «Ηρακλή».

Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα που έχει εγείρει η Εurostat, η οποία εδώ και μήνες ζητάει, σχεδόν εμμονικά, την εγγραφή των εγγυήσεων στο χρέος ακόμη και εάν αυτές δεν έχουν καταπέσει. Οι θεσμοί συζήτησαν το θέμα και το πρόσθεσαν στις εκκρεμότητές τους.