Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Με βελτιώσεις σε σχέση με την πρόταση του Μαΐου και κατόπιν συμφωνίας σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., προχωρά πλέον η εφαρμογή του REPowerΕU. Στις βελτιώσεις που σημειώθηκαν περιλαμβάνονται:
- η προχρηματοδότηση και διεύρυνση των επενδύσεων
- αλλάζει η κλείδα κατανομής των 20 δισ. ευρώ, καθώς λαμβάνεται υπόψη η πολιτική συνοχής, η εξάρτηση των χωρών-μελών από τα ορυκτά καύσιμα και η αύξηση των τιμών των επενδύσεων.
Πρακτικά, η πρόταση επιδιώκει να προσθέσει ένα νέο κεφάλαιο REPowerEU στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP) των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο του NextGenerationEU, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν βασικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων REPowerEU.
Μια τροποποίηση η οποία έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να μπορεί να λάβει επιδοτήσεις που αντιστοιχούν στο 3,85% του συνόλου ή 769,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα κράτη-μέλη μπορούν να ζητήσουν αντίστοιχο ποσοστό από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Σήμερα πετύχαμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση της αυτονομίας της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου, που συμφώνησαν σε σημαντικές παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συμβιβαστική θέση του Συμβουλίου. Δεδομένου του γεωπολιτικού πλαισίου από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επίθεση κατά της Ουκρανίας και δεδομένων των τελευταίων επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές στην Ευρώπη, είμαι βέβαιος ότι είναι απαραίτητο να πιέσουμε για μια γρήγορη συμφωνία σχετικά με αυτήν την πρόταση. Και η τσεχική προεδρία είναι πλήρως αποφασισμένη να τηρήσει την υπόσχεσή μας για ριζική αναθεώρηση του ενεργειακού τομέα της Ένωσης και τερματισμό της εξάρτησής μας από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας.
Με βάση τη συμφωνία, η προκαταβολή μπορεί να διατίθεται στα κράτη εμπροσθοβαρώς για την καλύτερη αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, μετά από σχετικό αίτημα της χώρας-μέλους, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί μαζί με το κεφάλαιο για το REPowerEU στο αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης. Στο κεφάλαιο θα πρέπει να περιλαμβάνονται νέες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του REPowerEU και δεν έχουν ενταχθεί ήδη στο Σχέδιο Ανάκαμψης.
Τα κράτη μέλη θα μπορούν να ζητούν στήριξη δανείου έως τις 31 Αυγούστου 2023.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δέσμη «REPowerEU», η οποία τροποποιεί τον κανονισμό για το Recovery and Resilience Facility (RRF) και άλλες νομοθετικές πράξεις. Προβλέπει στοχευμένες τροποποιήσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό θα επιτευχθεί με την προσθήκη ειδικών κεφαλαίων στα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων νέων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, και διασφαλίζοντας συνέργειες και συμπληρωματικότητα μεταξύ των μέτρων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του RFF και των δράσεων που υποστηρίζονται από άλλα εθνικά ή ενωσιακά κονδύλια.