Από την έντυπη έκδοση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Ο κλάδος της εκπαίδευσης «έσωσε» την αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο, καθώς οι μαζικές προσλήψεις που καταγράφηκαν εκεί, λόγω της νέας σχολικής περιόδου, είχαν ως αποτέλεσμα να προκύψει θετικό ισοζύγιο.
Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Ν», μόνο από τον τομέα των προσλήψεων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης προέκυψαν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, όμως οι απώλειες από τον τουρισμό (ξενοδοχεία και εστίαση) περιόρισαν σημαντικά το τελικό θετικό αποτέλεσμα, το οποίο κυμάνθηκε στα επίπεδα των 27.000 θέσεων απασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, δείχνουν εξισορρόπηση σε σχέση με τις απρόσμενα πολλές απώλειες που είχαν διαπιστωθεί τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι κατά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού είχε καταγραφεί αρνητικό ισοζύγιο 32.966 θέσεων εργασίας.
Η πορεία, πάντως, του φετινού Σεπτεμβρίου θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες, ακριβέστερα η τρίτη καλύτερη, της τελευταίας 20ετίας. Υπενθυμίζεται ότι έναν χρόνο νωρίτερα, το 2021, τον ίδιο μήνα είχαν προκύψει 19.727 νέες θέσεις εργασίας. Άρα η φετινή πορεία είναι αισθητά καλύτερη, παρότι δεν κατάφερε να καλύψει το σύνολο των θέσεων που χάθηκαν τον Αύγουστο.
Παραδοσιακά, επίσης, ο Σεπτέμβριος είναι ένας θετικός μήνας, αφού η έναρξη της σχολικής περιόδου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μαζικές προσλήψεις από εκπαιδευτικούς όλων των κατηγοριών, που καλύπτουν συνολικά όλο το φάσμα της εκπαίδευσης στη χώρα (προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και φροντιστηριακή). Ταυτόχρονα είναι ένας μήνας που μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για το οποίο υπάρχει ο κίνδυνος να είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Ανησυχία για το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου
Ο προβληματισμός στην οδό Σταδίου 29 εστιάζεται κυρίως στο επόμενο δίμηνο. Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά δύο αρνητικοί μήνες, με την έννοια ότι η οριστική λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική αποχώρηση από την εργασία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Ο κίνδυνος σημαντικής αύξησης των απολύσεων έναντι των προσλήψεων κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι υπαρκτός. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο ενδεχόμενο που το αρνητικό πρόσημο τον Οκτώβριο θα βρίσκεται στα επίπεδα των 60.000 – 70.000 θέσεων εργασίας, τότε θεωρείται ότι η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη. Ενδεχόμενα καλύτερο αποτέλεσμα, που θα ισοδυναμεί με λιγότερες χαμένες θέσεις απασχόλησης, σαφώς και θα αποτελεί επιτυχία. Εάν, όμως, καταγραφούν πάνω από 100.000 απώλειες, τότε ο προβληματισμός θα ενταθεί, καθώς η αγορά εργασίας θα επιστρέψει στα δυσμενή επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2018 και το 2019 κατά τον συγκεκριμένο μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Οκτώβριος του 2021 είχε κλείσει με 70.048 χαμένες θέσεις εργασίας. Τα χειρότερα αποτελέσματα, όμως, είχαν προκύψει το 2019, όταν τον Οκτώβριο οι απώλειες είχαν φτάσει τις 125.668 και ακολουθεί το 2018 με 120.087 λιγότερες θέσεις απασχόλησης κατά τον ίδιο μήνα. Είναι και οι δύο μοναδικές χρονιές που έσπασε το φράγμα των 100.000 και πλέον χαμένων θέσεων εργασίας μέσα σε μόλις έναν μήνα.
Τα μηνύματα, πάντως, με συμπληρωμένο το πρώτο δεκαήμερο του φετινού Οκτωβρίου, δεν είναι ενθαρρυντικά. Υπάρχουν, βέβαια, ακόμα 20 ημέρες για να αντιστραφεί το κλίμα και οι απώλειες να περιοριστούν, όμως η εικόνα που δημιουργείται στην αγορά εργασίας δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας στα τέλη του φθινοπώρου. Στοιχείο που αν συνδυαστεί με το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, λόγω του πολύ υψηλού πληθωρισμού, αλλά και με την ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τους μισθούς καθηλωμένους στα ίδια επίπεδα, δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες στην αγορά εργασίας.