Έναν διάλογο μεταξύ των traders και της Fed παρακολουθεί και από αυτόν παίρνει κατεύθυνση η παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Δεν είναι σύνηθες αυτό το καθεστώς, αλλά δεν είναι συνήθεις και οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία. Σε αυτή την ατμόσφαιρα η συμπεριφορά των ισχυρών θεσμικών είναι ιδανική.
- Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 7/10, παρατείνοντας τη διολίσθηση των μετοχών παγκοσμίως για τρίτη ημέρα
- Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί των δεικτών των ΗΠΑ και ειδικά του S&P500 σημείωσαν πτώση 0,12%, αφού ο δείκτης έκλεισε με απώλειες 1% στη διάρκεια της νύχτας.
- Οι επενδυτές ανησυχούσαν για τους κινδύνους ύφεσης εν μέσω ενδείξεων περαιτέρω επιθετικής σύσφιξης της πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών
- Οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και το δολάριο παρέμειναν σε ανοδική τροχιά αφού πολλοί αξιωματούχοι της Federal Reserve συνέχισαν να μιλούν για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων ενόψει της κρίσιμης έκθεσης για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στην ημέρα
- Η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου ενέτεινε τις ανησυχίες για παρατεταμένο πληθωρισμό.
- Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του δημοσίου ήταν στο 3,8297% στις συναλλαγές του Τόκιο, ελάχιστη μεταβολή από το κλείσιμο στη Νέα Υόρκη μετά από ανάκαμψη δύο ημερών από το χαμηλό δύο εβδομάδων στο 3,5620%.
- Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών ομολόγων, σημείωσε μικρή μεταβολή στις 112,24 μετά από ένα ράλι 1,84% δύο ημερών από το χαμηλό δύο εβδομάδων.
Στην Αθήνα
Μια μελετημένη παρέμβαση στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος μεταμόρφωσε την μικρή άνοδο του ΓΔ σε πτώση και έδωσε στην Αθήνα την μεταβολή που εμφάνισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ήταν η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που έφερε πιέσεις στις μετοχές της Wall Street καθώς μια σειρά από στελέχη της Fed ειδοποίησαν πως η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων δε είναι διαδικασία που θα τελειώσει σύντομα.
Οι εγχώριοι αναλυτές τοποθετήθηκαν ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση με διαφορετικές προσδοκίες με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ να σημειώνει: “Το σενάριο για επάνοδο της πειστικής ανοδικής κίνησης, θα απαιτήσει συναλλακτική αναβάθμιση”. Από την Piraeus Securities ανέφεραν: “Περιμένουμε πως η Αγορά θα κινηθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα και ανάλογα με τις μικτές τάσεις που παρουσιάζουν οι Ξένες Αγορές”. Πιο αισιόδοξη ήταν η προσέγγιση της Eurobank Equities: “Οι Ευρωπαϊκές μετοχές φαίνονται προετοιμασμένες για μία ανάκαμψη από τα τεχνικά υπερπουλημένα επίπεδα, καθώς οι πιθανότητες νέας επιθετικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώνονται”. Ενώ από την Leon Depolas Sec. παρατηρούσαν: “Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι Αγορές το προηγούμενο διάστημα, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα. Ομοίως και για τον ΓΔΧΑ δεν αναθεωρούμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών, ήτοι την ζώνη των 770 – 850 μονάδων. Πιθανή άλλη μία ανοδική προσπάθεια στο Χ.Α., χωρίς ουσιαστική βελτίωση του συναλλακτικού όγκου”.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων γνωρίζουν πως το 2022 δεν θα τους φέρει κέρδη. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε στροφή της διάθεσης για ρίσκο, με βάση τη δυναμική του δολαρίου. Αυτό ισχυροποιείται όταν οι εκτιμήσεις των αγοραίων συγκλίνουν στην θέση πως οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed θα συνεχιστούν, με τους ίδιους ρυθμούς. Ενώ αδυνατίζει όταν κυριαρχεί η άποψη πως οι αρμόδιοι βλέποντας την επιβράδυνση της ανάπτυξης θα κατεβάσουν ταχύτητα στη σύσφιξη.
Τότε υπάρχει στροφή προς τις μετοχές, που θεωρούνται ήδη αρκετά “προσαρμοσμένες” (από τις απώλειες) για κερδοφορία σε καθεστώς υψηλών επιτοκίων. Κάθε στοιχείο που θα τονίζει την ζημία που έχει ήδη κάνει η πολιτική τη σύσφιξης, θα γεννά την ελπίδα για ηπιότερες παρεμβάσεις. Θα υπάρχει έτσι η βάση για ανοδικές ανάσες ακόμα και αν στηρίζονται σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Για να το πάμε λίγο βαθύτερα, η εξήγηση για το rebound στην αρχή τη εβδομάδας ήταν, πως βλέποντας την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας να αυξάνει το επιτόκιό της κατά 25 αντί των αναμενόμενων 50 μονάδων βάσης, “έλπισαν” πως και η Fed θα… ακολουθούσε. Το πόσο η Αυστραλιανή νομισματική πολιτική επηρεάζει των ΗΠΑ δεν το σκέφτηκαν. Αλλά οι αρμόδιοι της Fed έσπευσαν να υπογραμμίσουν πως η μάχη κατά του πληθωρισμού είναι ακόμα στις πρώτες μέρες της.
Χθες, με τα ευρωπαϊκά σε καλογραμμένη κάθοδο από την πρώτη κιόλας ώρα, με τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street να έχουν 0,5% απώλειες, η Αθήνα συσσώρευε ακριβώς στα όρια της διακύμανσης της Τετάρτης. Ας προσπαθούν κάποιοι εγχώριοι προφήτες της καταστροφής να προστατεύσουν τους ιδιώτες επενδυτές προτρέποντας τους να ξεπουλήσουν τις θέσεις τους, οι θεσμικοί προστατεύουν τις κεφαλαιοποιήσεις στο ταμπλό με τον ΓΔ στις 820 μονάδες. Φυσικά δεν μπορεί κανένας να υπολογίσει πότε θα χτυπήσει η ύφεση την κάθε οικονομία, αλλά μπορεί να στοιχηματίζει για αυτό, αλλάζοντας ενδιάμεσα προσδοκίες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παρέμειναν σε ανοδική τροχιά για δεύτερη μέρα και έφεραν απώλειες στη Wall Street. Ο Dow Jones υποχώρησε 1,15% ή 347 μονάδες στις 29.927 ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,02% στις 3.744,5 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,68% στις 11.073,3 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones , την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (+1,8%) και Caterpillar (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των 3M Co (-3,4%) και IBM (-2,8%).
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσε μεγάλη άνοδο την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 29.000 στις 219.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 203.000.
Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν για δεύτερη μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,81% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,21%.
ΕΥΡΩΠΗ
Τα νέα απογοητευτικά μακροοικονομικά δεδομένα στην Ευρώπη προκάλεσαν διάθεση για φυγή από το ρίσκο. Ανακοινώθηκε ότι υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης κατά 0,3% και κατά 0,2% στην ΕΕ τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Τον Ιούλιο, ο όγκος του λιανικού εμπορίου είχε μειωθεί κατά 0,4% στην ευρωζώνη μηνιαίως και κατά 0,2% στην ΕΕ. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν αρνητικά κατά 2,0% στην ευρωζώνη και κατά 1,3% στην ΕΕ.
Επιπλέον, η Fitch υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου από “σταθερή”, σε “αρνητική”. Υπενθυμίζεται ότι ο Οίκος τοποθετεί το αξιόχρεο του Δημοσίου της Βρετανίας στη βαθμίδα “ΑΑ-“, ένα επίπεδο πιο κάτω απ’ ότι η S&P.
O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,64% στις 396,4 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,78% στις 6.997,8 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,37% στις 12.470,8 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,82% στις 5.936,4 μονάδες.
Χρηματιστήριο Αθηνών
Με επιθετικές πωλήσεις στις δημοπρασίες το +0,22% του ΓΔ έγινε πτώση -0,30%
Οι επενδυτές στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, με μέτριο τζίρο και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 820,98 μονάδες (+0,22%). Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο αλλά ψαλίδισαν αισθητά τις αποτιμήσεις οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 816,68 από 819,14 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,30% ή ,46 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.
Εμφανίστηκαν 9 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 43,3 εκατ.) που συγκέντρωσαν μέτριο αγοραστικό ενδιαφέρον ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν με κέρδη πάνω από +1,00% 6, ενώ ξεχώρισαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,64%, ΤΕΝΕΡΓ +1,14%, ΕΤΕ +1,08%, και ακολούθησε η ΠΕΙΡ +1,03%. Στον αντίποδα με πτώση βρέθηκαν 13, αλλά με απώλειες πάνω από -2,00% εμφανιστήκαν οι ΟΠΑΠ -3,18%, ΔΕΗ -2,69%, και ΤΙΤC -2,30%, για να ακολουθήσει η ΑΔΜΗΕ -1,20%, χωρίς μεταβολή βρέθηκαν ΑΡΑΙΓ ΒΙΟ ΣΑΡ.
Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,8 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 689.100 ευρώ, και την ΕΤΕ αφορούσαν 640.000 ευρώ, την ΜΟΥΖΚ 49.100 ευρώ.
Τα διεθνή
Οι μεταβολές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λίγο πριν το φινάλε στην Αθήνα, είχαν σταθερή εικόνα με συντονισμό των απωλειών ενώ εμφάνιζαν απώλειες μια ώρα μετά από το ξεκίνημα, καθώς σχεδόν όλα είχαν μεταβολές της τάξης του -0,7% και πάνω ως -1,4% ο ιταλικός ΜΙΒ.
Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 έμεινε πάνω από το όριο των 3760 μονάδων κινούμενος πτωτικά σήμερα Πέμπτη 6/10 και έχει απώλειες -0,4% από την πρώτη ώρα. Η μεταβολή του Stoxx Europe 600 όταν έκλεισε η Αθήνα ήταν -0,89%.
Η πορεία
Η αγορά αρχικά στα πρώτα 5 λεπτά κινήθηκε νευρικά ανοδικά από τις 822,4 προς τις 826 μονάδες. Από τις 11:27 και ενώ ήταν στις 825 μονάδες, ακολούθησε πτώση με σταδιακή κλιμάκωση των πιέσεων ως τις 818,26 μονάδες στις 14:47. Ο ΓΔ κατάφερε με πλάγια ανοδική κίνηση διαρκείας να βρεθεί στις 820,96 στις 17:00 ήτοι 2,5 μονάδες πάνω από το κατώτερο της μέρας και με ξαφνικές πιέσεις στις δημοπρασίες οι θεσμικοί τον στείλανε σε κλείσιμο στις 816,68.
Στατιστικά
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 48 από 38 και 54 από 57 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 23 από 21. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 59,398 από 59,600 δις ευρώ.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 4,725% την προηγούμενη έμεινε στο 4,725% έχοντας φθάσει στο 4,768% ενδοσυνεδριακά.
Ο FTSE25 έκλεισε -0,46% χαμηλότερα στις 1965,53 από 1974,69 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 9,16 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης 5/10, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,56%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η σταθερότητα των short στοιχημάτων περιορίζει τους όγκους
Οι πιέσεις στις δημοπρασίες ήταν ο μόνος τρόπος για να σχηματιστεί μια πτωτική εικόνα στο κλείσιμο χθες, αλλά οι Traders στα παράγωγα κράτησαν την απόσταση των 15 μονάδων ανάμεσα στο ΣΜΕ και το 25άρη. Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε θετικό πεδίο ως τις 14:30 και σε αρνητικό περιστασιακά από τις 14:30 ως το κλείσιμο. Το άνοιγμα στις 1984,51 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 9,82 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 9,16 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:33 και ήταν οι 1992,43 μονάδες (+0,90%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:12 και ήταν οι 1964,81 μονάδες (-0,50%). Το κλείσιμο στις 1965,53 από 1974,69 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,46% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 4,700 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 356 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με ανώτερο μέρας στις 1978,00 κατώτερο 1955,00 με τελευταίες τιμές στις 1957,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 1950,00 από 1959,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5822 από 5803. Άλλαξαν χέρια επίσης 62 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας στις 1967,00 και κατώτερο στις 1950,00 με τιμή κλεισίματος στις 1943,00 από 1956,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 167 από 158 στη σειρά αυτή. Αλλά δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 25.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν χαμηλή. Στα δικαιώματα αγοράς της νέας τρέχουσας σειράς άλλαξαν χέρια 6 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1975 και τις 2000 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1925 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου και της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός.
Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Τετάρτης 5/10 έκλεισε στις 532,77 μονάδες με μεταβολή -0,52%. Χθες Πέμπτη 6/10 κινούμενος μεταξύ 532,23 μονάδων (-0,10%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 537,86 μονάδες (+0,96%), και ανώτερο τις 540,23 (+1,40%), έκλεισε στις 535,31 μονάδες με μεταβολή +0,48%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 13,829 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +1,00% απασχόλησε 2,691 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,08% απασχόλησε 3,157 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +1,03% απασχόλησε 1,048 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,61% απασχόλησε 2,075 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΥΔΑΠ και με το αρνητικό οι ΕΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στο χαμηλό οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και TITC.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν ενώ άλλαξαν σποραδικά υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
- Της ΑΛΦΑ με όγκο 3554 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,870 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 93.918 από 93.440.
- Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2732 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 3,20 ευρώ και έγιναν 16.677 από 17.172 οι ανοικτές θέσεις.
- Της ΕΥΡΩΒ με 118 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,863 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 20.404 από 20.381.
- Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1083 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,08 ευρώ και έγιναν 34.308 από 33.945 οι ανοικτές θέσεις.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 667 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 227 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ για τη νέα κυρίαρχη σειρά ως το Δεκέμβρη.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν σημαντικό και αφορούσε τα 26.553 συμβόλαια για ΟΤΕ, τα 2.200 για ΕΥΡΩΒ, τα 1567 για ΕΤΕ, τα 201 για ΕΛΧΑ, και τα 100 για ΕΥΔΑΠ.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 7/10, παρατείνοντας τη υποχώρηση των μετοχών παγκοσμίως για τρίτη ημέρα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τους κινδύνους της επερχόμενης ύφεσης εν μέσω ενδείξεων περαιτέρω επιθετικής νομισματικής πολιτικής σύσφιξης των Κεντρικών Τραπεζών.
Στις 8:30 δική μας ώρα:
- Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με απώλειες -0,71%
- Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -0,55%
- Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε -0,26%
- Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες -1,47%
- Ενώ ο βασικός δείκτης της Σαγκάης είχε αργία
Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή -1,28% και ήταν στις 463,82 μονάδες.