Skip to main content

Πετρέλαιο: Μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στον ΟΠΕΚ+ η τεράστια μείωση παραγωγής;

Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε χθες μετά από κοινή πρόταση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, να ανακοινώσει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με στόχο να ανακοπεί η διολίσθηση των τιμών του αργού που έχει προκαλέσει η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής του από το 2020.

Επειδή τα μέλη του ΟΠΕΚ+ παράγουν κάτω από τα επίσημα επίπεδα των στόχων τους εδώ και αρκετό καιρό (3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κάτω από τον επίσημο στόχο τον Αύγουστο), ο πραγματικός αριθμός των βαρελιών που βγαίνουν από την αγορά θα είναι μικρότερος.  

Ποιος κερδίζει αυτόν τον ενεργειακό πόλεμο, διερωτάται η Wall Street Joyrnal για να απαντήσει: Ίσως κανένας.

Όπως σημειώνει, η απόφαση είναι αξιοσημείωτη όχι μόνο επειδή οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να είναι υψηλές, αλλά και επειδή οι συνθήκες στην αγορά πετρελαίου παραμένουν πολύ δύσκολες-στενές:

  • Τα αποθέματα βιομηχανικού πετρελαίου στις χώρες που απαρτίζουν τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είναι 9,2% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με την έκθεση του Σεπτεμβρίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
  • Ενώ ο ΟΠΕΚ+ μειώνει συχνά την παραγωγή ενόψει της αποδυνάμωσης της ζήτησης, δεν έχει αποφασίσει ποτέ μείωση σε μια τόσο στενή αγορά, παρατηρεί η Goldman Sachs.

Γιατί κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση ο ΟΠΕΚ+; Η απάντηση ποικίλλει ανάλογα με το ποιος απαντά στην ερώτηση. Στην απόφαση μπορεί κανείς να βρει πολιτικές σκοπιμότητες, κατηγορώντας για παράδειγμα τον ΟΠΕΚ+ ότι λειτουργεί ενισχυτικά στη Ρωσία για να πλήξει τη Δύση. Μπορεί να βρει πραγματική αναγκαιότητα λόγω των συνθηκών της αγοράς και των ανησυχιών ότι μια ύφεση μπορεί να προκαλέσει πτώση της ζήτησης πετρελαίου. Φυσικά, εκτός από την αβεβαιότητα από την πλευρά της ζήτησης, εξίσου απρόβλεπτη είναι η Ρωσία όσον αφορά την προσφορά. Η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τεθεί σε ισχύ σε μόλις δύο μήνες, και αναμένεται να δούμε πώς θα αντιδράσει το Κρεμλίνο στο προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής της χώρας της G7 στις εξαγωγές πετρελαίου της.

Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι η πραγματική πρόθεση του ΟΠΕΚ+, αλλά το γεγονός ότι η Δύση θα ερμηνεύσει την κίνηση ως προσβολή, υπογραμμίζει η WSJ. Ο Λευκός Οίκος, για παράδειγμα, απάντησε ήδη λέγοντας ότι ο Αμερικανος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι «απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής ενώ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία».

Βραχυπρόθεσμα, η ισχύς κλίνει υπέρ του ΟΠΕΚ+ επειδή η Δύση δεν έχει στη διάθεσή της αποτελεσματικά αντίμετρα, συνεχίζει η WSJ. Όμως το να προσβάλει ο ΟΠΕΚ+ τη Δύση με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε γυρίσει μπούμερανγκ, προειδοποιεί. Ο Λευκός Οίκος είπε ανάμεσα σε άλλα την Τετάρτη ότι η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ είναι μια «υπενθύμιση» του γιατί είναι τόσο σημαντικό να απογαλακτιστούν από τα ξένα ορυκτά καύσιμα και επανέλαβε τη δέσμευσή του για μια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

«Αυτή είναι η πράξη εξισορρόπησης που πρέπει να εκτελέσει ο ΟΠΕΚ+ στο μέλλον: Μεγιστοποιήστε τα έσοδα από το πετρέλαιο σήμερα και η Δύση θα βρει τρόπους να απομακρυνθεί πιο γρήγορα από το πετρέλαιο. Το εμπάργκο πετρελαίου του 1973 λειτούργησε ως ένας ισχυρός καταλύτης πίσω από τη βελτίωση των προτύπων απόδοσης καυσίμου στις ΗΠΑ. Είναι ένα νικηφόρο παιχνίδι για τον ΟΠΕΚ+ βραχυπρόθεσμα, αλλά το να παίζεις πολύ επιθετικά είναι επίσης ένας σίγουρος τρόπος για να χάσεις μακροπρόθεσμα», καταλήγει. 

naftemporiki.gr