Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Με πολλούς αγνώστους Χ καθώς η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον μεγαλώνει, αλλά με όχημα την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023. Ένας προϋπολογισμός ο οποίος θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, θα προβλέπει συνέχιση της ανάπτυξης, αλλά και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.
Ξεκινώντας από τα μέτρα στήριξης απέναντι στο κύμα των ανατιμήσεων σε ενέργεια, αγαθά και υπηρεσίες, το επόμενο έτος θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αύξηση στις συντάξεις, μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί, τουλάχιστον 7% με κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υψηλότερο από 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επεκτείνεται το μέτρο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, με συνολικό κόστος, μαζί με την κατάργηση στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ήδη ισχύει, 1,24 δισ. ευρώ. Επίσης μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται σε 870 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις της ενέργειας, θα καταβληθεί προσπάθεια να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού το 2023, με το μεγαλύτερο κόστος να καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Με βάση τις προβλέψεις που θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το 2023 ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μεν σε σχέση με φέτος, ωστόσο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, μεσοσταθμικά στο 3% από 9% το 2022.
Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2023, σε αντίθεση με τις οικονομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών για τις οποίες οι προβλέψεις γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το επόμενο έτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο 2,1% από 5,3% το 2022. Πιο συγκεκριμένα το ΑΕΠ από 210 δισ. ευρώ τη χρονιά που διανύουμε, θα αυξηθεί περαιτέρω στα 220 δισ. ευρώ το 2023. Ειδικά για φέτος, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας εμμέσως δεν έχει αποκλείσει ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι ακόμα υψηλότερος. Άλλωστε μόλις πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί γύρω από το 6% το 2022 και στο 2,8% το 2023.
Θετικές προδιαγράφονται οι εξελίξεις και στο μέτωπο του χρέους. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, φέτος το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 180% του ΑΕΠ, στο 178%. Στο ποσοστό αυτό θα φτάσει με την εγγραφή στο χρέος των εγγυήσεων που έχει δώσει το ελληνικό δημόσιο για τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο του «Ηρακλή», ύψους 18 δισ. ευρώ. Τις κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να εκδώσει η Eurostat έως τα τέλη Οκτωβρίου καθώς αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των στατιστικών αρχών των κρατών-μελών. Με βάση τις προβλέψεις που έχουν γίνει, το 2023 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει στο περαιτέρω στο 168%.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 θα εκτιμάται παράλληλα ότι η χώρα από τα πρωτογενή ελλείμματα μέχρι και φέτος (λίγο κάτω από 2% του ΑΕΠ) θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα, λίγο χαμηλότερα από 1% του ΑΕΠ που ήταν οι αρχικές προβλέψεις.
Έως τα μέσα Οκτωβρίου, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στην Κομισιόν. Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι μεταξύ άλλων, να στείλει μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι η χώρα, παρά την ενεργειακή κρίση και τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, επιστρέφει στην δημοσιονομική σταθερότητα.