Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
H άνοδος της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017 και πάνω από το 5% θα στρέψει τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στην αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων.
Συγχρόνως η αύξηση του κόστους του χρήματος αποτυπώθηκε και στις αποδόσεις των εντόκων γραμματίων που προσέγγισαν χθες το 2%, όταν προ εξαμήνου το επιτόκιό τους ήταν αρνητικό.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το δεκαετές ομόλογο, το «ταμπλό» έγραψε απόδοση και άνω του 5%, ενώ ακόμη και μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας για να συγκρατήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού της βρετανικής οικονομίας, το ελληνικό δεκαετές δεν υποχώρησε παρά ελάχιστα, μένοντας στα επίπεδα του 4,94%.
Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό (χθες η Ιταλία είδε το ομόλογό της και πάνω από τα 4,6%, ενώ το γερμανικό bund έφτασε στο 2,19%), το ερώτημα είναι αν θα συνεχιστεί η άνοδος, δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας αρκετές αυξήσεις του ευρωπαϊκού επιτοκίου, όπως επανέλαβε και χθες σε δηλώσεις της η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει μέχρι στιγμής περί τα 7 δισ. ευρώ από τις αρχές του χρόνου. Θα υπάρξουν και άλλες ενέσεις ρευστότητας με χαμηλό κόστος δανεισμού, όπως η άντληση 1 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος SURE. Από εκεί και πέρα, δεδομένου ότι πλέον είμαστε αρκετά κοντά στον ετήσιο στόχο των 10 δισ. ευρώ, υπάρχει πάντοτε η εναλλακτική να μην υπάρξει άλλη έκδοση και να αξιοποιηθούν τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα. Παρά το δυσμενές κλίμα στις αγορές, η πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων (τα λεγόμενα GLF) προγραμματίζεται να προχωρήσει κανονικά.
Άλλωστε, θα δοθούν χρήματα που ούτως η άλλως θα έπρεπε να καταβληθούν μέσα στο 2023 και στο 2024, οπότε δεν συντρέχει ουσιαστικός οικονομικός λόγος να σταλεί μήνυμα αναβολής στις αγορές.
Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι πιθανό να υποχωρήσουν στο τέλος του χρόνου ακόμη και στα επίπεδα των 32-33 δισ. ευρώ (από 39 δισ. ευρώ που ήταν τις προηγούμενες ημέρες). Το ζητούμενο είναι να κερδηθεί χρόνος και να φανεί αν θα υπάρξει παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντίστοιχη με αυτή που έκανε χθες η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.
Τα έντοκα γραμμάτια
Αύξηση του κόστους κατά 0,9% προέκυψε κατά τη χθεσινή έκδοση του ελληνικού εντόκου γραμματίου διάρκειας 26 εβδομάδων. Η απόδοση εκτινάχθηκε στο 1,95% από 1,05% που ήταν στην αντίστοιχη έκδοση της 24ης Αυγούστου. Έτσι, ο ΟΔΔΗΧ περιορίστηκε στο να αντλήσει το ίδιο ποσό (812,5 εκατ. ευρώ) με αυτό του περασμένου Αυγούστου. Το δημοπρατούμενο ποσό διαμορφώθηκε στα 625 εκατ. ευρώ, ενώ συγκεντρώθηκαν προσφορές ύψους 1,421 δισ. ευρώ από 1,098 δισ. ευρώ που ήταν στις 24 Αυγούστου. Έτσι, και ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,27 από 1,76.
Παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού μέσω των εντόκων γραμματίων, η εκδοτική δραστηριότητα των εντόκων θα συνεχιστεί, ενώ αν υπάρξει ευκαιρία για αύξηση της έκθεσης στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό -ο οποίος εξακολουθεί να προσφέρει χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα ομόλογα-, αυτό θα γίνει. Η αρχική επιλογή προ μηνών ήταν να μειωθεί σταδιακά η έκθεση στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ωστόσο οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Και αυτό διότι είναι προφανές ότι μια έκδοση ομολόγου ακόμη και πενταετούς διάρκειας θα κοστίσει πολύ περισσότερο συγκριτικά με την έκδοση ενός εντόκου γραμματίου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.