Skip to main content

Πληθωρισμός – αύξηση επιτοκίων: Απειλή για κυβερνήσεις, νοικοκυριά

Shutterstock

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Ο πληθωρισμός ανησυχεί τους κεντρικούς τραπεζίτες, τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και – κυρίως – τα νοικοκυριά. Η εκρηκτική άνοδος των τιμών, ιδιαίτερα στην ενέργεια, προκάλεσαν ένα συγχρονισμένο κύμα αυστηρής νομισματικής σύσφιξης, σχεδιασμένο για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του πλαισίου στόχευσης του πληθωρισμού των κεντρικών τραπεζών και να αποτρέψει τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες. Όμως από ό,τι φαίνεται όχι χωρίς κόστος, καθώς η ύφεση έρχεται όλο και πιο κοντά και για πολλούς θεωρείται δεδομένη.

Στοιχεία όπως το γεγονός ότι ο ενεργειακός πόλεμος κλιμακώνεται, ο πληθωρισμός προσεγγίζει διψήφιο ποσοστό στο σύνολο της ευρωζώνης και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα «κλείσει» ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων, δεν αφήνουν αδιάφορη την Ελλάδα. Εν μέσω ενός κλίματος έντονης αβεβαιότητας, το υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2023 τη Δευτέρα, προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο για φέτος αλλά και για το 2023.

Στα θετικά, προσμετράται το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις «συμπληγάδες», θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 5,3% φέτος και κατά 2,1% το 2023. Ωστόσο οι συνθήκες επιβάλλουν την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για το ύψος του πληθωρισμού. Όπως αποκάλυψε μιλώντας χθες στην «Ναυτεμπορική ΤV» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το 2022 ο πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στο 9%, έναντι 8,1%  που εκτιμούσε η Κομισιόν τον Ιούλιο και πιο κοντά στις προβλέψεις του ΙΟΒΕ που έκανε λόγο για πληθωρισμό 9% – 9,6%. Όσον αφορά το 2023, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μεν, ωστόσο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, στο 3%.

Αύριο η Eurostat θα ανακοινώσει τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, με τα πρώτα μηνύματα να μην είναι ευχάριστα, καθώς εκτιμάται ότι θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 9,1% που ήταν τον Αύγουστο. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 10,9% τον Σεπτέμβριο, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1951. 

Όσον αφορά το πόσο κοστίζουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, κι αυτά διαφοροποιούνται συνεχώς καθώς εξαρτώνται από την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτή τη στιγμή το ύψος τους εκτιμάται στα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ένα ακόμα μέγεθος το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 και η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, φέτος το έλλειμμα θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2% ενώ το επόμενο έτος θα υπάρξει ένα οριακό πρωτογενές πλεόνασμα.