Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Μια εβδομάδα απομένει μέχρι την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2023 με βασικό του χαρακτηριστικό την τήρηση των στόχων που έχουν τεθεί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται :
· Πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 με ποσοστό έως 1% του ΑΕΠ.
· Ρυθμό ανάπτυξης άνω του 5% το 2022, στο 5,3% με βάση τις νεότερες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και 2,1% το 2023. Ειδικά για φέτος το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 205 δισ. ευρώ με 210 δισ. ευρώ από 197 δισ. ευρώ που προβλέπονταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν την Άνοιξη.
· Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 180% του ΑΕΠ από φέτος για να υποχωρήσει περαιτέρω το 2023.
· Ο πληθωρισμός, δεν αναμένεται να έχει διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις τελευταίες ευρωπαϊκές προβλέψεις, δηλαδή 8,1% το 2022 και 5,5% το 2023.
Ωστόσο στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί το Νοέμβριο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ως προς τα τελικά «νούμερα» ανάλογα με τις εξελίξεις. Αυτό το οποίο παραμένει ως στόχος για το 2023 είναι η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, με τις αρχικές εκτιμήσεις να προβλέπουν ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 1% του ΑΕΠ. Άλλωστε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ (αποχωρεί από τη συγκεκριμένη θέση τον Οκτώβριο), ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Ελλάδα. «Ο Πρωθυπουργός –τον οποίο συνάντησα για τελευταία φορά με τη σημερινή μου ιδιότητα– επιβεβαίωσε ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα επανέλθει σε πλεόνασμα το επόμενο έτος. Αυτό είναι σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο χρέους και δεδομένου ότι ο στόχος της επιστροφής σε μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας είναι πολύ σημαντικός για το μέλλον» δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Όπως έχει επισημανθεί από την πλευρά των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, με τα έως τώρα δεδομένα έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με άλλες παρεμβάσεις πέρα των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Πολλά όμως θα εξαρτηθούν κι από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο «μέτωπο» της ενέργειας, εν αναμονή της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 30 του μηνός.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στις Βρυξέλλες έως τα μέσα Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η αύξηση των κύριων συντάξεων (με ποσοστό άνω του 6%), η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, κινηματογράφους και τουρισμό.